home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat augusztus 8-ától 14-éig
MTVA
2016.08.07.
LXXI. évf. 31. szám
Közmédia-javallat augusztus 8-ától 14-éig

Cservenka Judit heti ajánlója — Cservenka Judit újságíró a rádiósok nagy „generációjához” tartozik. A régi iskola igényességével készített riportjaival a hallgatók a Határok nélkülben, a Vasárnapi újságban, az Arcvonásokban és a Gondolat-jelben naponta találkozhatnak.

Az erdélyi szász kultúra nyomában sorozat egy nagy múltú, mára már nagyon keveseket számláló nemzet még fellelhető kulturális emlékeit veszi számba. A szász erődtemplomok, az udvarházak még napjainkban is lenyűgözik a látogatókat, de a hívek és a lakók nélkül már csak műemlékként várják a turistákat. E dokumentumfilmek nagyon fontosak számunkra, hiszen a pusztuló értékeket dokumentálják (hétfő, augusztus 8-a, Duna World, 17.50). A hétfői kínálatból még egy rádiós műsorra hívom fel a figyelmet: A Helyre. Farkas Erika, akinek műsorai mindig érdekesek és igényesek, ezúttal egy porcelánrestaurátor műhelyébe látogat el. (Kossuth rádió, 11.07)

Keddre (augusztus 9-ére) a Tövismadarak című ausztrál romantikus tévéfilmsorozatot ajánlom. A történet könyv formájában is megjelent, Göncz Árpád fordította magyarra — köztársasági elnökké választása előtt talán az utolsó fordítása volt a kötet. A filmadaptációt kevésbé ismert, de kitűnő színészek vitték sikerre. (Duna, 19.30)

A Rejtélyes XX. század kitűnő sorozat. Kun Miklós minden rádiós és televíziós megszólalása nagyon izgalmas, mivel rendkívül színesen osztja meg a nézőkkel és a hallgatókkal az érdekességeket, ismeretlen információkat. (Szerda, augusztus 10-e, Duna, 23.10)

Csütörtökre (augusztus 11-ére) Bogányi Gergely koncertjét ajánlom az olvasók figyelmébe. A nemzetközi hírű zongorista bravúros játékát egy régebbi, a Gödöllői Királyi Kastélyban adott hangversenyének felvételéről halljuk. A műsoron Liszt- és Chopin-művek szerepelnek. (Bartók rádió, 20.44)

A Határok nélkül rádióműsorban a kezdetektől nagy örömmel dolgozom. A naponta hallható, külhoni tematikájú műsorban a fontos nemzetpolitikai témákon kívül — főként a hétvégén — érdekes kulturális riportok is elhangzanak. A Kő kövön sorozat például a határon túli épített örökséget mutatja be. (Péntek, augusztus 12-e, Kossuth rádió, 18.30)

Szombaton (augusztus 13-án) az M3 sugározza a Mici néni két élete című magyar filmvígjátékot. A mozit olyan kiváló színészek vitték sikerre, mint Kiss Manyi és Páger Antal, akik önfeledten komédiáznak a filmben (20.35). Ezt követi a Manyika című portréfilm, melyben a Kossuth-díjas művész életébe, szerepeibe pillanthat bele a néző. (22.00)

A Vasárnapi újságról nem tudok nem szubjektíven szólni, mert régóta készítek a műsorba — főleg történelmi és kulturális vonatkozású — riportokat. Mindig érdeklődéssel hallgatom a többiek anyagát is, hiszen kollégáim nagyon változatosan, igényesen dolgozzák fel a témákat. (Vasárnap, augusztus 14-e, Kossuth rádió, 6.00)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..