home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat 2015. december 28-ától 2016. január 3-áig
MTVA
2015.12.25.
LXX. évf. 51. szám
Közmédia-javallat 2015. december 28-ától 2016. január 3-áig

Eredics Gábor műsorajánlója — Eredics Gábor a Vujicsics Együttes vezetője és a többi közt a Zeneakadémia Népzene Tanszékének tanára. A nézők a Fölszállott a páva zsűritagjaként találkozhattak gyakran vele.

Hétfőn (december 28-án) a Kívánságkosárt ajánlom figyelmükbe. Ha én kérhetnék egy műsorszámot, Vujicsics Tihamér valamelyik vidám darabjára esne a választásom. Szerencsére akad belőle bőven. Az Éjféli operabemutató, Az árgyélus kismadár feldolgozás és egyéb sziporkázó zenei tréfái mindig mosolyt csalnak az arcra, és emlékeztetnek Tihamér életderűjére. Így szilveszter környékén engedjék meg, hogy megosszak egy anekdotát Vujicsics Tihamérról. A híres muzsikus nem vetette meg az itókát, csupán egy absztinens napot tartott az évben: ez december 31-e volt. A Kádár-rezsimben a szilveszteri mulatságot szinte kötelezővé tették, ezért Vujicsics mint „ellenálló” úgy döntött, neki ne írják elő az ünneplést. (Duna, 13.15)

Édesanyám nagyon jól főzött, és Jamie 30 perces kajáival rá emlékezem. Gyermekkorom Pomázhoz kötődik, most Szentendrén lakom. Ezen a vidéken magyarok, svábok, szerbek, szlovákok éltek együtt, és átvették egymás étkezési kultúrájának legjavát. Egyik szépapám szerb pópa volt, a másik ágon osztrák építőmestereket tartunk számon, így ez az örökség a konyhaművészeten is nyomot hagyott. Édesanyám specialitását, a néma kacsa nyúllal sütve kompozíciót sohasem felejtem el. (Kedd, december 29-a, Duna, 12.50)

Szerdán (december 30-án) a Hrvatska Kronikát választom. Hazabeszélek, mivel egykor, amikor a három nemzetiség, a szerb, a horvát és a szlovén egy országban élt, a pécsi stúdió nemzetiségi műsorának szignálját én komponáltam. Nagy kihívás volt a három nemzet zenei sajátosságait nyolc másodpercbe tömöríteni. A horvát adásnál is engem kértek fel a szignálszerzésre, ami igazi békejobbként hatott, mivel a Vujicsics Együttes a közvélemény szemében (nem jogosan) inkább szerb orientáltságú. (Duna, 7.30)

Az év utolsó napja a számvetés ideje. A máriabesnyői kegyhelyről közvetített Déli harangszóval megköszönjük, hogy egészségben, békességben, gyarapodásban zárhatjuk le az esztendőt. (Csütörtök, december 31-e, Kossuth rádió, 12.00)

Pénteken (2016. január 1-jén) a Bartók rádió közvetíti az első operát, Monteverdi Orfeóját. A karmesterhez, Sir John Eliot Gardinerhez is egy apró élményem kötődik. Egy évvel ezelőtt a Vujicsics Együttes 40. születésnapi gálakoncertjét a Műpában rendezték meg. A szervezők egy kéréssel fordultak hozzánk: a próbatermünket elkérték egy tévériportra. Nos, az interjú akkor Gardinerrel készült. (21.00)

Szilveszter még alig múlt el, így kellemes kikapcsolódást nyújthat a Vidám esték összeállítás. A parádés szereposztás is egy emléket idéz fel: Darvas Ivánnal egyszer Moszkvában együtt léptünk fel. Szimonov Várj reám című számát ő adta elő, és én kísértem harmonikán. (Szombat, január 2-a, M3, 21.40)

Személyes okokból a vasárnapi (január 3-ai) kínálatból a Vasárnap délutánt karikáztam be. Szerkesztőjével, Rikli Ferenccel együtt voltunk ugyanis katonák Kiskunfélegyházán, és együtt tanultunk Pécsen. (Kossuth rádió, 16.00)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..