home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Közlemény december 10-e, az emberi jogok világnapja alkalmából
2023.12.08.
LXXVIII. évf. 49. szám
Közlemény december 10-e, az emberi jogok világnapja alkalmából

December 10-én ünnepeljük az emberi jogok világnapját, annak tiszteletére, hogy 75 évvel ezelőtt ezen a napon fogadta el az ENSZ Közgyűlése az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, amely megerősíti azokat a polgári, politikai, gazdasági, szociális és kulturális jogokat, amelyek megkülönböztetés nélkül minden embert megilletnek.

A személyes méltóság és minden ember egyenlő, elidegeníthetetlen jogainak tiszteletben tartása képezi a szabadság, az igazságosság és a béke alapjait a világban, míg az emberi jogok eltiprása és semmibevétele barbár cselekedetekhez vezet, amelyek szégyenfoltot ejtenek az emberiség lelkiismeretén.

​Az elmúlt évben hivatalunk az idősebbek jogainak védelmére fordított különös figyelmet.

Ugyanis bizonyos kereskedők üzleti gyakorlatukban tiszteségtelen módszereket alkalmazva, tudatosan a nyugdíjasokat célozzák meg, akik rendszeres jövedelemmel rendelkeznek, ugyanakkor nem ismerik a szerződések felbontására vonatkozó szabályokat, és különböző termékeket adnak el nekik aránytalanul nagy áron. Minden ilyen megkeresés esetében aktív jogi segítséget nyújtottunk idős ügyfeleinknek, hogy érvényesítsék jogaikat, felbontsák a számukra előnytelen szerződést és visszakapják a kifizetett vételárat.

Mindazokban az esetekben, amikor a polgárok a törvény által szavatolt jogaikra hivatkoztak, a kereskedők betartották a fogyasztók védelmét szolgáló jogszabályokat, hogy elkerüljék az esetleges, rájuk nézve káros következményeket.

Úgy gondoljuk, hogy az idősek emberi jogainak megerősítése a legjobb módja annak, hogy a társadalom egyenrangú tagjaként méltó és biztonságos életet élhessenek, mert bizonyos jogok idős korban könnyebben sérülnek, mint az élet más szakaszaiban.

Az emberi jogok tiszteletben tartása egy jobb társadalmat eredményez, ahol az anyagi biztonság mellett a tisztelet, a méltóság, a szabadsághoz és a biztonsághoz való jog is fontos tényezői az emberi jólétnek.

Szabadkán, 2023.12.10-én

Tóth Szalai Erika

Helyi ombudsman

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..