home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Közlemény
2021.11.22.
LXXVI. évf. 46. szám
Közlemény

Egy fogyatékkal élő, látássérült személy ügyében fordultak ombudsmani hivatalunkhoz azzal a panasszal, hogy városunk egyik ismert vendéglátó-ipari létesítményébe nem engedték be vakvezető kutyával, amivel közvetlenül megsértették a vakvezető kutya segítségével való közlekedésről szóló törvény (az SZK Hivatalos Közlönyének 29/15 száma) rendelkezéseit. Véleményünk szerint itt arról volt szó, hogy az üzemeltető nem ismerte az említett jogszabályt, nem pedig szándékos diszkriminációról, mert hisszük, hogy egyetlen vendéglátó sem kívánj korlátozni a fogyatékkal élő személyek jogait, ezért ily módon szeretnénk tájékoztatni úgy a vendéglátókat, mint a szélesebb nyilvánosságot is a vakvezető kutya segítségével közlekedő látássérültek jogairól.

A mozgás alapvető emberi igény és szükséglet, de a látássérült és más fogyatékkal élő személyeknek a mozgás során számos kihívással kell megküzdeniük. A különlegesen kiképzett vakvezető kutyák (amelyek megfelelő igazolvánnyal rendelkeznek) sokban megkönnyítik ezeknek a személyeknek a mozgását.

Szerbiában 2015-ben hozták meg a vakvezető kutyák segítségével való közlekedésről szóló törvényt, amely szabályozza a fogyatékkal élő személyeknek vakvezető kutya segítségével történő mozgására vonatkozó jogokat a közösség közlekedésben, a közterületeken, a közhasználatú épületekben és munkavégzésre szolgáló terekben, ami vonatkozik többek között a vendéglátó-ipari létesítmények, és az összes közhasználatú épület használatára (az oktatás, szociális és egészségügyi ellátás, kultúra, sport, turizmus és egyéb tevékenységek terén). E törvény biztosítja az emberi jogok gyakorlásával kapcsolatos alapelvek érvényesülését, különös tekintettel a diszkrimináció tilalmára, valamint a fogyatékossággal élő személyek teljes jogegyenlőségét szolgáló, speciális intézkedések bevezetésére. Az említett törvény emellett pénzbírságot ír elő rendelkezéseinek be nem tartása esetén.

Szabadkán, 2021.11.22-én

Tóth Szalai Erika

Szabadka város helyi ombudsmanja

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..