home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Közhírré tétetik
LACKÓ VARJÚ Sára
2014.02.26.
LXIX. évf. 9. szám
Közhírré tétetik

A várandósság bejelentésének etikettje — Az egyik legérzelmesebb esemény egy nő életében, amikor bejelenti párjának, családjának, hogy áldott állapotban van. Az örömhírt közölhetjük tréfásan, meghitten, vagy ha úgy tetszik, nagyközönség előtt, a lényeg, hogy mosolyogva tegyük, hiszen nincs szebb egy boldog kismamánál.

A büszke apukának

A várandósság alatt vannak felbecsülhetetlen pillanatok. Az egyik ilyen, amikor közöljük a nagy hírt a büszke apukával. A nők többsége szeretné különlegessé tenni első terhessége bejelentését. Ennek módját nagyban befolyásolja a párjával való viszonya és a férfi gyermekáldáshoz való hozzáállása. Mint azt tudjuk, az erősebbik nem képviselőinek többsége fél a kötelező feladatoktól, egy gyermek felnevelése pedig sok kötelezettséggel jár. Ha az újdonsült kispapa is ilyen típus, akkor érdemes neki a jó hírt tréfásan, kreatívan előadni, hiszen így lazábban fogadja majd. Ha pedig már régóta tervezett babát várunk, akkor átadva magunkat a kellemes pillanatoknak, meghitten mondjuk el az örömhírt. Egy állapotos nő életében jó esetben a párja a legfontosabb személy, ezért nagyon fontos, hogy a kismama mielőbb szóljon a pici érkezéséről, hogy szerelmével közösen menjenek végig a terhesség minden szakaszán és az utána következő időszakon. A találékonyságukról ismert nők jól tudják, hogy a bejelentés dátuma bekerül majd a családi almanachba, ezért bátran engedjünk teret fantáziánknak. Mi van akkor, ha elmarad a várva várt öröm? Ilyenkor érdemes párunkkal végigsétálni a szülőszobák mellett várakozó kispapák között, és megmutatni neki, hogyan fog kilenc hónap elteltével ő is örömkönnyeket dörzsölgetni.

Néhány ötlet a jó hír közzétételéhez:

• A bejelentés tréfásabb módja, ha a család gyarapodását egy pólóra nyomtatott grafikával tudatjuk.
• Érdekes meglepetés lehet, ha az ultrahangról készült képet bekeretezve nyújtjuk át a boldog nagyszülőknek.
• A bejelentést egy gólyamotívummal ellátott kisebb tortával vagy kaláccsal édesíthetjük meg.
• Tegyük fel a következő kérdést a családnak a vasárnapi ebédnél: Mikor lesz egy meg egy három (vagy négy)?
• A szennyes közé rejtett babaruha zavarba ejtheti a teregető személyt, különösen akkor, ha még nincs kisgyermek a családban.

Családi örömök

A legtöbb pár néhány hetet vagy hónapot is szokott várni — míg a magzat megerősödik — mielőtt közli a szülőkkel, hogy nagyszülők lesznek. A legjobb, ha személyesen osztjuk meg az örömhírt, hiszen így mindenki méltóképpen fogadhatja, és mi is láthatjuk az első reakciókat. Akikkel nem tudunk találkozni, azokat egy hosszabb levélben, e-mailben illik tájékoztatni, és semmiképp sem egy néhány mondatos SMS-ben. A legmegfelelőbb pillanat lehet egy vasárnapi családi ebéd, ilyenkor azonban a leendő kismamának fel kell rá készülnie, hogy a beharangozás után minden családtag a hasát simogatja majd. Fogadjuk ezt örömmel, mert mindez kedvességből, szeretetből és kíváncsiságból fakad.

Mi legyen a főnökkel?

A kicsi érkezésének bejelentése természetesen a munkahelyen sem maradhat el, már csak azért sem, mert a 12. hét után már nehezen leplezhető a kidomboruló pocak, és a terhességi vizsgálatok miatti hiányzásokat is meg kell magyarázni. A munkahelyi légkörtől és a főnök hozzáállásától is függ, hogyan közöljük vele a számunkra legcsodálatosabb hírt. Sok vezető nem tud osztozni örömünkben, de a legtöbben igyekeznek megteremteni a legmegfelelőbb körülményeket az alkalmazottnak. Lehet, hogy nehéz kibírnunk, hogy ne a mellettünk ülő kedves kolléga legyen az első, akinek a munkahelyünkön beszámolunk az állapotunkról, mégis fontos, hogy felettesünk tőlünk, és ne pletykákból értesüljön várandósságunkról, ezért inkább neki szóljunk elsőként. Fontos, hogy a kismama idejében tájékozódjon jogairól, melyeket a munkatörvény garantál. Mindenkinek joga van az egészséges munkakörülményekhez, továbbá egy állapotos nő nem dolgozhat vegyszerekkel, mentesül a munkavégzés alól a kötelező terhességi vizsgálatokon való megjelenés időtartamára, éjszakai műszakra vagy túlórára nem kötelezhető stb.


Tekintsék meg, hogyan közölték a jó hírt a nagyvilágban.
Egy kis angoltudást igényel a rövid videoösszeállítás értelmezése,
de az érzelmi reakciók nyelvismeret nélkül is világosak:

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..