home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Középpontban a Duna!
MÁRIÁS Endre
2010.11.03.
LXV. évf. 44. szám
Középpontban a Duna!

November 26-a és 28-a között újra felpezsdül a vajdasági magyar egyetemistaélet. Ekkor rendezi ugyanis meg a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium a IX. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát. A tudományos kutatómunkát végző vajdasági magyar fiatalok legjelentősebb seregszemlé...

November 26-a és 28-a között újra felpezsdül a vajdasági magyar egyetemistaélet. Ekkor rendezi ugyanis meg a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium a IX. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát. A tudományos kutatómunkát végző vajdasági magyar fiatalok legjelentősebb seregszemléjének ezúttal is az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara ad majd otthont.
A nevezés időpontja nemrég zárult. Kiderült: az idén összesen százhuszonnyolc fiatal regisztrálta magát a rendezvény honlapján, ezáltal jelezve a konferencián való részvételi szándékát. A szervezők bizakodóak, remélik, a jelentkezők közül valamennyien részt vehetnek majd e diákmegmozdulásban annak érdekében, hogy a sokszínű művészeti és tudományos témák napirendre tűzésével az idén is kialakulhasson majd az eddig megszokott rendkívül színvonalas interdiszciplináris kommunikáció. A VMTDK-n már tavaly is azt tapasztalhattuk, hogy a fiatalok számára a humán szekció tudományterületei a legnépszerűbbek, olyannyira, hogy egy évvel ezelőtt az e témakör előadásai két helyszínen is zajlottak egyidejűleg. A szervezők közlése szerint ismét főleg ezeknek a tanoknak a képviselői jelentkeztek, tehát várhatóan az irodalommal, a nyelv- és történelemtudománnyal, illetve az egyéb humán tudományokkal foglalkozó fiatalok lesznek majd a legtöbben a IX. Vajdasági Magyar Tudományos Konferencián.
A közzétett felhívás értelmében ezúttal a Duna lesz a konferencia központi témája. Ez a javaslat az Újvidéki Egyetem rektorától származik (az idén ugyanis az Újvidéki Egyetem a Duna Rektori Konferencia soros elnöklője). A jelentkezők témaválasztása beigazolni látszik e döntés helyénvalóságát, minthogy a kutatási témák egyértelműen azt bizonyítják: a Duna motívuma köré való témaszervezés teljes mértékben működtethető, ráadásul nemcsak a humán tudományok, hanem akár a műszaki vagy a természettudományok terén is. A szervezők közleménye szerint lesz például olyan résztvevő, aki a Duna misztikumával foglalkozik, de szó lesz Újvidékről és a lerombolt dunai hidakról is, sőt, arra is megpróbálnak majd fényt deríteni, van-e a Duna menti országok lakóinak egységes divatízlésük - hogy csak néhány érdekességet említsünk.
A VMTDK-nak mostanra már sajátos arculata és sajátos funkciója van. Ennek fontosságát az elmúlt évek igazolják. A fiatalok szempontjából az egyik legfontosabb tényező az, hogy a konferencia nyelve magyar, nálunk ugyanis, mint tudjuk, szerény lehetőségei vannak a magyar nyelvű felsőoktatási képzési formák megvalósításának. A konferencia viszont lehetőséget ad arra, hogy a hallgatók magyar nyelven is összefoglalhassák a kutatási eredményeiket, ezáltal is fejlesztve az anyanyelvi szakszókincsüket. A tapasztalatok szerint a VMTDK-ra való jelentkezésnek ösztönző ereje van a megmutatkozási lehetőség szempontjából, mivelhogy a résztvevők nemcsak visszajelzést, hanem valamiféle ösztönzést is kapnak a társadalomtól, például a diákköri megmozduláson való szereplés előnynek minősül a különféle ösztöndíjak odaítélésekor. Mindemellett nagyon sokan készülnek tudatosan a tudományos pályára, amibe rendkívül jól beleépül a konferenciákon való részvétel, a tudományos kutatás eredményeinek ilyen módon való bemutatása. Az sem elhanyagolandó azonban, hogy ez a diákmegmozdulás szinte egyedülálló alkalmat kínál a vajdasági magyar egyetemistáknak az olyan típusú találkozásra, mely nemcsak tartalmas időtöltést nyújt, hanem szakmaiságukban is megmutatkozhatnak. A konferencia menetéről és a szekciók előadásairól minden további információ megtalálható a rendezvény honlapján, a www.vmtdk.edu.rs oldalon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..