home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Közép-bácskai „folyó” ügyeink
Tóth Péter
2016.02.08.
LXXI. évf. 5. szám
Közép-bácskai „folyó” ügyeink

Január közepén a belvizek már okoztak kisebb gondokat az alacsonyabban fekvő közép-bácskai területeken. Amíg azonban a csatornahálózat folyamatos karbantartás nélkül nehézségeket idézhet elő, némi szabályozással és további ráfordításokkal hatalmas területek válhatnak öntözhetővé, ami az egész régió gazdasági előnyévé válhat.

Január közepén megkezdték a Krivaja folyó medrének kotrását Topolyán, a város területén. Az eliszaposodott meder időnkénti kitisztítására azért van szükség, mert a magas vízszint miatt a part menti kertekben, illetve a közelben lévő házak alagsorában csapadékos időjárás esetén megjelenik a belvíz. Legutóbb tizenhat évvel ezelőtt tisztították meg a medret, azóta mintegy 30-40 centiméteres iszapréteg rakódott le. Hallgató Imre, a kotrást kivitelező DTD Krivaja Vízgazdálkodási Gazdasági Társaság megbízott igazgatója elmondta, hogy még az ősszel aláírták a szerződést a munkálatok elvégzéséről — a DTD Krivaja mint kivitelező, az önkormányzat mint megrendelő és társfinanszírozó, illetve a tartományi mezőgazdasági titkárság, mely a Vajdaság Vizei Közvállalaton keresztül az anyagi fedezetről is részben gondoskodott.

Korábban már a vízügyi felügyelőség is elrendelte a mederkotrást. A munkálatokat célszerű lenne a teljes szakaszon elvégezni, de ehhez az érintett telektulajdonosok beleegyezésére is szükség van, mivel a teljes mederkotrás csak akkor végezhető el, ha a munkagépekkel be lehet menni a kertekbe. Ahol a munkások az önkormányzat tulajdonában lévő területekről kotrógépeikkel hozzáfértek a folyóhoz, ott már végeztek is. Az érintett városrész lakosai elmondták, hogy kertjüket minden csapadékos időszakban elönti a víz, esetenként még az épületek is veszélybe kerülhetnek. Az egészségház mögötti, magasabban fekvő területekről is ide folyik a víz, ami csapadékos időjárás esetén csak súlyosbítja a helyzetet.

Kislinder Gábor polgármester elmondta, hogy a topolyai önkormányzat vállalja a kertekben a tisztítás folyamán okozott esetleges károk megtérítését. A politikus szerint a Krivajai utcától kezdődően a Nikola Tesla Általános Iskoláig tartó szakasz kotrását is el fogják végezni, illetve a tervek között szerepel az Október 18-a utca és a benzinkút közötti rész tisztítása is — a tartomány, az önkormányzat és a helyi közösség társfinanszírozásával. A község továbbá a Krivaja patak bajsai szakaszának tisztítását is tervezi, ezen a területen a legnagyobb a gond. A polgármester bízik benne, hogy a szennyvíztisztító rendszer kiépítésének folyamatát is belátható időn belül meg tudják majd kezdeni.

Hallgató Imrétől pedig azt is megtudtuk, hogy a község területén található négy víztározót sikerült megtölteni, úgyhogy maximális vízszinttel várják az elkövetkező öntözési idényt. A Svetićevói-tó kivételével a víz mindenhol, tehát a Topolyai-, a Pannóniai- és a Krivajai-tavon is elérte a lehető legmagasabb szintet. Az év végéig pedig várhatóan befejeződik a Kúla—Kishegyes-főcsatorna második szakaszának kiépítése is.

A vajdasági községek közül tavaly Kishegyesen hullott le a legkevesebb csapadék. A főcsatorna, majd később a Kishegyes és Szeghegy közötti víztározó megépítésével ez a kedvezőtlen mikroklíma feltehetően megváltozik majd. Amellett tehát, hogy száraz időszakokban öntözni lehet majd a tározóból és a csatornából, remélhetőleg a lehulló csapadék mennyisége is megnő. A főcsatorna és a kishegyesi víztározó terve még 1975-ben elkészült, az eredeti változatban 1993 volt a projektum befejésének éve. A délszláv háború és a pénzhiány miatt azonban a munkálatok meghiúsultak. Az idén azonban várhatóan elkészül a hiányzó, 2,8 kilométeres szakasz. A csatorna kiépítésével további nagy területek válnak öntözhetővé. A főcsatorna kiépítésének teljes projektuma mintegy 600 millió dinárba kerül.                

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..