home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Közeledik a fűtési idény
Fehér Márta
2020.10.01.
LXXV. évf. 40. szám
Közeledik a fűtési idény

Régi díjszabás, hiányzó mesterek — Gyűjtik a gyógyult személyek vérplazmáját — Támogatás a hízómarha-tenyésztőknek

Régi díjszabás, hiányzó mesterek

Nem kerül majd többe a távfűtés az előttünk álló hűvös, majd hideg hónapokban, állítják az illetékesek. A régi díjakkal várják a szezont a szerbiai távfűtő művek, ám mesterhiánnyal küzdenek — számol be a Szerbiai RTV. A koronavírus-járvány a megfizettetésre is kihatott, így most a fűtési idény kezdete előtt a vállalat vezetői arra kérik a fogyasztókat, rendezzék elmaradásukat, a jövőben pedig törlesszenek rendszeresen, hogy a távfűtő művek is fizetni tudjanak az energiahordozókért. A mesterhiány ellenére a legszükségesebb nagyjavításokat elvégezték, a rendszer műszaki ellenőrzése október elején indul. Az önkormányzatok döntik el, hogy azután elkezdik-e a lakások fűtését, vagy pedig megvárják az október 15-ei hivatalos szezonnyitót. Dejan Stojanović, a Szerbiai Távfűtő Művek Egyesületének igazgatója elmondta, a terepi javításokhoz szinte mindenütt mesterhiánnyal küzdenek. Az energetikai minisztérium szerint elegendő fűtőanyagról gondoskodtak. Drágításra nem kell számítani, hiszen az energiahordozók ára nem változott jelentősen, a végső szó azonban a helyi távfűtő műveké és az önkormányzatoké — magyarázta Zoran Predić államtitkár. (Szerbiai RTV)

Gyűjtik a gyógyult személyek vérplazmáját

Újvidéken és Belgrádban kétezer egység vért gyűjtöttek be azoktól, akik kigyógyultak a koronavírus okozta megbetegedésből — nyilatkozta Nataša Vavić, a Szerbiai Vérátömlesztő Intézet munkatársa a Novosti lapnak. Most Niš van soron — tette hozzá —, hamarosan Kragujevac és Užice következik. Az országban eddig 200 pácienst ápoltak a legsúlyosabb tünetekkel. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a vérplazma-terápiát nehéz standardizálni, hiszen az emberek különböző antitesteket termelnek, vérplazmát pedig egyenként kell gyűjteni a meggyógyultaktól. Egy személy többször is adományozhat vérplazmát, hiszen annak 90 százaléka vízből áll, így rendkívül gyorsan regenerálódik. Legfeljebb 48 óra alatt minden összetevője megújul, ezért 15 naponta adományozható, évente legfeljebb 4 alkalommal — nyilatkozta korábban Jasmina Grujić, a Vajdasági Vérátömlesztő Intézet vérplazma-adományozó projektumának koordinátora a 021.rs-nek. A koronából kigyógyultak 21 nap után adományozhatnak vérplazmát, mert az eredményesen felhasználható a COVID—19-betegek kezelésében. (Novosti)

Támogatás a hízómarha-tenyésztőknek

A szerb kormány elfogadta az idei mezőgazdasági és vidékfejlesztési IPARD-támogatások elosztásáról szóló rendelet módosítását és kiegészítését. A világjárvány okozta nehéz gazdasági helyzet miatt piacfelesleggé vált hízómarhák felvásárlását ösztönözve rendeletet módosítottak, így minden állattenyésztő tenyészállatonként 20 000 dinár támogatást kap a szeptember 5-e és október 30-a közötti időszakban eladott hízómarhák után. Az idén és az elkövetkező két évben a pénzt olyan programok megsegítésére kívánják fordítani, amelyek a versenyképesség javítására, különféle befektetésekre, mezőgazdasági üzemek és ültetvények létrehozására, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek feldolgozására, forgalmazására, halászati, borászati és egyéb agrár-élelmiszeripari termékek előállításának fejlesztésére vonatkoznak. (Agromedia.rs)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..