home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Köz-magán partnerség a Subotica-transban?
Kartali Róbert
2024.02.01.
LXXIX. évf. 5. szám
Köz-magán partnerség a Subotica-transban?

A Subotica-trans Utasszállító Közvállalat köz-magán partnerségi projektumának elindításáról hozott döntést a Szabadkai Városi Képviselő-testület. A 43. rendes ülés napirendjén 28 pont szerepelt. Jóváhagyták a városi alapítású közvállalatok, kommunális közvállalatok és kft.-k működési terveit, melyekből kiderült, hogy mely közvállalat milyen fejlesztést és beruházást tervez 2024-ben megvalósítani.

A város átlagban éves szinten 500 millió dinárt kénytelen költeni a Subotica-trans működésére, emellett szükséges lenne a közvállalat járműpark-felújítása, mivel sok busz elavult, és drága a karbantartása, az autóbuszok harmada pedig üzemképtelen. Emellett az autóbusz-állomás létesítményeire is ráférne a felújítás. Ennek fényében a köz-magán partnerségi projektum lehetősége kivizsgálásának az lenne a célja, hogy könnyítsék a város költségvetését, de az utasszállítás zavartalan működése megmaradjon.

A tanácsnokoknak kiküldött anyag szerint a köz-magán partnerségi projektum által javasolt modell előnye abban mutatkozna meg, hogy a város jelenlegi támogatásai mintegy 300 millió dinárral csökkennének. A koncessziós szerződés 15 évet ölelne fel, a jogosult pedig beruházást hajt végre, mely magában foglalja 55 darab vadonatúj jármű vásárlását mintegy 1,2 milliárd dinár becsült értékben, felújítaná az autóbusz-pályaudvar és a javítóműhelyek tetőszerkezetét megközelítőleg 110 millió dinárból, valamint koncessziós díjat is fizetne a városnak a létesítmények használatáért, évi 10 millió dinárt.

Az utasforgalmi közvállalat a világjárvány, az üzemanyag árának emelkedése, valamint az utasok számának csökkenése következtében szenvedett károkat — mondta Radoslav Vukelić, a kommunális ügyi és közlekedési titkárság titkára. Kijelentése szerint szó sincs privatizációról, egy fenntartható megoldást keresnek annak érdekében, hogy megőrizzék a tömegközlekedést. Hasonlóan járt el a város a Szabadkai Gyógyszertár esetében is — tette hozzá.

Dejan Ljubisavljević, a Subotica-trans igazgatója szerint a vállalat nehéz helyzetben van, a 2020-ban vásárolt csuklós buszok kétszer annyit fogyasztanak, mint a normál buszok, és emellett a karbantartásuk is költségesebb. A szállítási kapacitások megkétszereződtek, de folyamatosan csökken az utasok száma. Hozzátette: a köz-magán partnerség már Szerbia 40 városában valósult meg sikeresen.

Jelentős gázvezeték- és vízinfrastruktúra-fejlesztések

A vízművek az idén kifizeti az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól felvett kölcsön utolsó két részletét, mely összesen 200 millió dinárt tesz ki — erősítette meg lapunknak Sugár György. A szabadkai vízművek igazgatója szerint ez az elmúlt években jelentős terhet rótt a vállalatra. Mint mondta, a hitel visszafizetése után lehetőség nyílik egyrészt fejlesztésre, másrészt pedig karbantartásra.

Az idén Zorka és Makkhetes helyi közösségek területén fog bővülni az ivóvízhálózat, ezekre már elkészültek a tervek, és amikor a város elkülöníti rá az eszközöket, elindulhat a kivitelezés. A Tiszta Szerbia program keretében pedig 60 kilométer csatornahálózat létesül. Ebből 48 km Szabadkán, 12 km Palicson, valamint Csantavéren és Bajmokon is épül 25-25 kilométer csatorna, melyet akkor lehet majd üzembe helyezni, amikor elkészültek a szennyvíztisztító berendezések, melyek tervezése már folyamatban van.

Az idei legnagyobb vízműberuházás keretében az I-es vízgyár területén fejlesztik a vízellátást és javítják az ivóvíz minőségét. Ez a vízgyár látja el a város jelentős részét megfelelő és jó minőségű ivóvízzel. Itt kell azt a töltetet cserélni, amely eltávolítja az arzént a vízből, és ezáltal kulcsfontosságú az ivóvíz előállításában. A legutóbbi cserét 2005-ben hajtották végre, és azóta szükségessé vált a frissítés. A projektum összköltsége 113,5 millió dinár, melyből a város 100 milliót fedez, 16 milliót a tavalyi költségvetésből, 84 milliót pedig az idei büdzséből, valamint a vízművek állja a fennmaradó 13,5 milliót. A munkálatok jelenleg is folyamatban vannak, és tervezik azok befejezését a nyári fokozott vízfogyasztás kezdetéig.

A Szabadkai Gázművek KKV rendszerére az idén 500 új felhasználó tud majd rákapcsolódni, és összesen 18 kilométer hosszan fog bővülni a gázhálózat, nem csupán a városban, hanem a hozzá tartozó településeken is. Radulović Horvát Tímea, a gázművek igazgatója lapunknak elmondta, a 18 kilométerből a legnagyobb fejlesztés Makkhetes helyi közösség területén valósul majd meg, itt 5,4 kilométer gázvezetéket fektetnek le, továbbá Zorka, Kelebia, Peščara, Sétaerdő, Újfalu és Palics területén is történik majd beruházás.

Dr. Pásztor Bálint, a vkt elnöke indítványának köszönhetően a városi képviselő-testület egy korábbi ülésén elfogadta azt a határozatot, amellyel megkönnyíti a hálózatra való csatlakozást.

— Így most, a szabadkai gázművek idei programjának elfogadása után, már várjuk is a jelentkezőket, hogy tizenkét havi részletben rá tudjanak kapcsolódni a hálózatra. Már a harmadik részlet befizetése után elkezdjük a munkálatokat, ami azt jelenti, hogy az emberek hamarabb tudnak fogyasztókká válni, mint mielőtt még kifizetnék a teljes összeget. Arra kérjük a polgárokat, főleg a ludasiakat, ahol tavaly befejeztük a 14,5 kilométer gázvezeték lefektetését, hogy mihamarabb kezdjék el a folyamatot.

Az igazgatónő a késve érkező decemberi számlák ügyéről is beszélt. Mint mondta, mindez nem a gázművek hibájából történt. Korábban is volt már ilyesmire példa, hiszen 2023 februárjában is késtek a számlák, a közvállalat akkor is figyelmeztette a szerb postát.

Akkor mintegy 1000 számla késett a Tesla-telepen és a Harcosok sorakozója lakótelepen, most pedig ugyanez történt a decemberi számlák kézbesítésénél. Ismét felszólítást küldtek a postának, melynek illetékesei levélben ismerték el, hogy ez az ő hibájuk volt, tekintettel az ünnepekre. A gázművek honlapján egyébként lehetőség van az elektronikus számla letöltésére, a történtek miatt pedig a közvállalat nem számol fel késedelmi kamatot a hónap végéig.

A vkt ülésén elfogadták a Tavankútra vonatkozó részletes szabályozási tervet, a Szabadkai Történelmi Levéltár igazgatói pályázatának lefolytatása után pedig ismét Stevan Mačkovićot nevezték ki igazgatónak. A Palics Park Kft. beruházásairól Pásztor Bálint, a vkt elnöke az ülés előtti napon megtartott sajtótájékoztatóján elmondta, az idén folytatódik az üdülőtelep rendezése, befejeződik a település egyik szimbólumának, a palicsi víztoronynak a felújítása, mely épület újra a régi pompájában fog tündökölni. Ezenkívül a Vér-tó mellett parkolóhelyeket építenek a Tartományi Környezetvédelmi Intézet feltételeinek szigorú betartásával.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..