home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Köz-magán partnerség a Subotica-transban?
Kartali Róbert
2024.01.31.
LXXIX. évf. 5. szám
Köz-magán partnerség a Subotica-transban?

Szabadka Önkormányzata döntést hoz a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat köz-magán partnerségi projektumának elindításáról — jelentette be dr. Pásztor Bálint. A városi képviselő-testület elnöke a csütörtökre összehívott vkt-ülés részleteit ismertetve szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a város átlagban éves szinten 500 millió dinárt kénytelen költeni a Subotica-trans működésére. A cél az, hogy könnyítsék a város költségvetését, de az utasszállítás zavartalan működése megmaradjon.

Csütörtökön tartja 43. rendes ülését Szabadka Város Képviselő-testülete, a napirenden 28 pont szerepel. A napirendi pontok túlnyomó része a városi alapítású közvállalatok, kommunális közvállalatok és kft.-k működési tervének jóváhagyásáról szól. Ezeket mindig az év elején bírálják el azért, hogy a közvállalatok zavartalanul folytathassák tevékenységüket. Pásztor Bálint a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat, a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat és a Palics Park Kft. idei fejlesztési tervébe is betekintést adott.

— A szabadkai gázművek közvállalat rendszerére az idén 500 új felhasználó tud majd rákapcsolódni, és összesen 18 kilométer hosszan fog bővülni a gázhálózat Szabadkán, nem csupán a városban, hanem a hozzá tartozó településeken is. Konkrétan Kelebián, Újfaluban, Palicson, Makkhetesen, Pescsarában, a Sétaerdő helyi közösségben, Sándorban, a Zorkában és a Vasutastelepülésen fog bővülni a gázhálózat. A Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat tekintetében olyan beruházások valósulnak meg az idei évben, amelyek az I-es vízgyár területén javítani fogják a vízellátást és az ivóvíznek a minőségét, ezenkívül bővülni fog az ivóvízhálózat a Zorka és Makkhetes helyi közösségek területén. Valamint készülnek a tervek a vízvezeték-hálózat bővítésére vonatkozóan a városhoz tartozó falvak és települések esetében is, mint például Tavankút, Királyhalom, Ludas és Hajdújárás. Az idei év végén a vízművek egy hatalmas hiteltehertől szabadul meg, az utóbbi években a közvállalat évi 200 millió dinárt volt kénytelen hitel formájában törleszteni a nemzetközi pénzintézetek irányában, olyan fontos beruházásokat valósított meg ugyanis néhány évvel ezelőtt, amelyeket csak hitelből tudott megoldani. Ez azt eredményezte az elmúlt években, hogy alig maradt pénz beruházásra. Fontos tehát, hogy ettől az évi 200 milliótól a vízművek megszabadult, és így sokkal több pénz fog maradni beruházásokra. Ragaszkodtam ahhoz, hogy ne legyen semmifajta újabb hitel vagy hitelátütemezés, hanem az idei évben a vízművek fizesse vissza ezt a tartozást, még akkor is, ha komoly és nagy terhekről van szó, annak érdekében, hogy a következő években több pénz jusson a vízügyi beruházásokra. Csantavér és Bajmok esetében a Tiszta Szerbia program keretében eljutott a dolog arra a pontra, hogy már az építési engedélyek is megszülettek, tehát ezen a két településen a 20-20 kilométer hosszú csatornahálózat kiépítése hamarosan megkezdődhet, mivel megvannak a jogi feltételei a munkálatoknak.

A Palics Park Kft.-t illetően Pásztor Bálint elmondta, hogy az idén folytatódik az üdülőtelep rendezése, befejeződik a település egyik szimbólumának, a palicsi víztoronynak a felújítása, és újra a régi pompájában fog tündökölni. Ezenkívül pedig a Vér-tó mellett parkolóhelyek kiépítése várható, mégpedig a Tartományi Környezetvédelmi Intézet feltételeinek szigorú betartásával.

— Számos más napirendi pont is megtárgyalásra kerül a csütörtöki városi képviselő-testületi ülésen, egyrészt Tavankútra vonatkozóan elfogadják a részletes szabályozási tervet, Stevan Mačković marad a Szabadkai Történelmi Levéltár igazgatója, a pályázat lefolytatását követően újabb mandátumra őt fogja kinevezni a képviselő-testület, és a Subotica-trans helyzetével is foglalkoznak majd a tanácsnokok az ülésen. Egy rendelet kerül elfogadásra a köz-magán partnerségi projektjavaslat jóváhagyására vonatkozóan a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat esetében — jelentette be Pásztor Bálint. Mint mondta, ez még csak a nulladik lépés, konkrét döntés most még nem várható. — Mi úgy gondoljuk, hogy a Subotica-trans egy nagy hagyománnyal rendelkező fontos vállalat, amelynek működnie kell, ugyanakkor a legfontosabb az, hogy Szabadka polgárai megfelelő szolgáltatásban részesüljenek, és ne csak a város területén tudjanak eljutni egyik pontról a másikra, hanem a város területén kívül is biztosítva legyen az autóbusszal történő utasszállítás, akár Szegedre, továbbá Magyarkanizsához, Zentához vagy más szomszédos önkormányzatokhoz tartozó településekre is el lehessen jutni Szabadkáról és a városhoz tartozó településekről. Fontos tudniuk azonban a polgároknak, hogy jelen formában a Subotica-trans működésére a város átlagban éves szinten 500 millió dinárt kénytelen költeni, ezért keresünk olyan megoldásokat, amelyek biztosítják a szolgáltatás zavartalan működését. Ugyanakkor valamilyen módon és mértékben relaxálják a város költségvetését, hiszen ez az 500 millió dinár éves szinten egy hatalmas teher a város számára.

Hozzátette, mindezeket a szempontokat kell végiggondolni annak érdekében, hogy egy olyan megoldás születhessen néhány hónapon belül, amely szavatolja ennek a szolgáltatásnak a zavartalan működését, de most csupán az eljárás elindításáról dönt a testület.

Szabadka Város Képviselő-testületének ülése csütörtökön 9 órakor kezdődik a városháza dísztermében, az ülés online is követhető a város hivatalos honlapján, a www.subotica.rs oldalon.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..