home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kövesdi épített örökségünk
Martinek Imre
2022.12.07.
LXXVII. évf. 49. szám
Kövesdi épített örökségünk

Műemlék. Mármint Kövesd falu XIII. századi templomának romja. Helyreállításának éve 1957, s aki által ez elvégeztetett: az Országos Műemléki Felügyelőség.

A helyszínen fellelt rangidős emléktáblán mindössze ennyi tudnivaló volt olvasható. A fiatalabb információs táblán ennél merőben több és részletekbe menő adat köszön rá a tervezetten, illetve véletlenszerűen arra járókra.

„A Szent Miklós templomrom környezetét felújította Csopak Község Önkormányzata és a Csopak Településért Közalapítvány. 2010”

Személyesen 2022. július 27-én volt alkalmunk arrafelé járni. S ha már megtettük, igyekeztünk tarisznyázni is néhány kultúrtörténeti „hamuban sült pogácsát”. Önmagunk és minden barangoló sorstársunk számára. Szavakból és fénybe írt pillanatokból összegyúrva.

Kövesd a XII. században is a honfoglalás kori Atyusz-nemzetség birtoka volt. Egy 1121-es adománylevelükben (Almád-i /Monostorapáti/, monostor részére földadományokat tesznek) szerepel a Csopak melletti „Cuesth”. Csopak első hiteles emléke 1227-ből származik.

A Szent Miklós tiszteletére szentelt egyházát először 1363-ban említik, Péter nevű papjával együtt, természetesen az első írásos említés nem azt jelenti, hogy csak ekkor épült volna meg a templom. Szent Miklós püspök (+350) a Bizánci Egyház nagy szentjei közé tartozik. Jótékonyságáról is nevezetessé vált szent életű püspökhöz kötődik a december 6-i Mikulás népszokás az egész keresztény világban. A Földközi-tenger partján lévő Myra városának püspökeként imáival hozzájárult egyszer, hogy a viharba került halászbárkák sértetlenül partot érjenek és a hívei megmenekültek. A hajósok védőszentjükként tisztelik, így a balatoni hajósok védőszentje is Szent Miklós.

1548-ban a török a többi Balaton-felvidéki településsel együtt Kövesdet és Csopakot is felégette. A kövesdi templomról 1550-ben van az utolsó feljegyzés. A török időben az elnéptelenedett község temploma romossá válik, és az 1783-as térképen mint „puszta” templomot jelzik. Nemeskövesd nemesi előjogokat élvező lakói Kálvin követőivé váltak a reformáció idején, de templom nélkül. Így a romos Szent Miklós-templomot szerették volna megkapni a hatóságoktól. Ezt azonban a hatalom nem engedte. A romtemplomot a Nemeskövesdi Nemesi Közbirtokosság megszerzi, és bikaistállóvá alakítja. A községi pásztornak (kanász) házat és melléképületet építenek mellé, és nád nyeregtetővel látják el. Kövesd szűk belterülete nem tette lehetővé, hogy a szokások szerint a templom mellé temetkezzenek, így az 1964—66-os régészeti kutatások csak néhány késő bronzkori sírleletet hoztak felszínre. Az 1966-os régészeti helyreállítás óta látogatható műemlék, és számos községi rendezvénynek ad helyet e szép műemléki környezet.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..