home 2024. március 01., Albin napja
Online előfizetés
Kövér László Szabadkán
MTI, Hét Nap
2015.04.15.
LXX. évf. 15. szám
Kövér László Szabadkán

A hivatalos szerb-magyar parlamenti elnöki találkozón felvetendő kérdésekről tárgyalt szerdán Szabadkán Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével (VMSZ) és a legnagyobb délvidéki magyar párt elnökségével.

Kövér László a szabadkai Pannon RTV Közügyek című hírháttérműsorában elmondta: a vajdasági politikusokkal számba vették a csütörtöki belgrádi látogatások során is felvetendő kérdéseket. Áttekintették azokat az ügyeket is, amelyek Szerbiát és a vajdasági magyarságot is érintik — közölte az Országgyűlés elnöke, majd hozzátette, hogy ezek között az ügyek között esett szó Szerbia európai uniós csatlakozási folyamatáról. Megismételte a magyar kormány azon álláspontját, miszerint Budapest támogatja Belgrád euroatlanti integrációját.

Szó volt emellett a vajdasági magyarságot érintő gazdaságfejlesztési programokról és a szülőföldön való megmaradást segítő elképzelésekről. A VMSZ-szel azoknak a gazdasági és térségfejlesztési programoknak a részleteiről is tárgyalt a magyar házelnök, amelyek támogatását Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten erősítette meg.

Kövér László a Pannon RTV-nek adott interjúban kifejtette, hogy az elvándorlás nemcsak a Vajdaságot, hanem az anyaországot is fenyegeti. „Ha ez így megy tovább, komoly demográfiai problémákra lehet számítani", tehát az a cél, hogy lehetővé tegyék, illetve elősegítsék a szülőföldön való megmaradást, a magyar nyelven való boldogulást.A találkozón kiemelt figyelmet szenteltek annak a kérdésnek, hogy a VMSZ a szerbiai országos politikában a kormányzó Szerb Haladó Párt koalíciós partnereként hogyan tudna délvidéki gazdaságfejlesztési programokat ajánlani.
A szerb-magyar viszonyt a történelem során komoly nehézségek terhelték, a két éve megkezdett megbékélési folyamat azonban komoly eredményeket ért el — magyarázta Kövér László. Megfogalmazása szerint ma már Szerbiával megvan az a bizalmi alap, az a bizalmi tőke, amelyre építve gyakorlati kérdésekről is lehet beszélni.

Az aktuális kérdések között az Országgyűlés elnöke a Budapest-Belgrád-vasútvonal megépítését, illetve a közép-európai térség alternatív úton történő gázellátásának biztosítását említette.

A házelnök csütörtökön a szerb fővárosban Maja Gojkovićtyal, a belgrádi parlament elnökével, Aleksandar Vučić miniszterelnökkel és Tomislav Nikolić államfővel találkozik. Ezt követően meglátogatja a Kárpát-medence két legdélebbi magyarlakta települését, Székelykevét és Hertelendyfalvát.


Szabó Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..