home 2024. június 13., Antal napja
Online előfizetés
Kötelező katonai szolgálat?
Talpai Lóránt
2024.05.16.
LXXIX. évf. 20. szám
Kötelező katonai szolgálat?

Sorkatonaság bevezetése az egész EU-ban? — Fehéroroszország és az orosz taktikai hadgyakorlat — Mohammed lett a legnépszerűbb babanév Berlinben

Sorkatonaság bevezetése az egész EU-ban?

Egyre kevésbé tudnak mit kezdeni a nyugat-európai politikusok az orosz—ukrán háborúval. Mindezt az is bizonyítja, hogy az európai parlamenti választási kampányban láthatóan igyekeznek minél súlyosabb kijelentéseket tenni. A napokban a BR24 televíziós műsorban például Manfred Weber néppárti frakcióvezető az európai atomfegyver mellett szólalt fel. Ezenkívül arról is beszélt, hogy szerinte a sorkötelezettség egy köztes lépés, és kijelentette, támogatja az általános kötelező szolgálati év bevezetését. Azt is hozzátette, hogy szerinte az érintettekre kellene hagyni annak eldöntését, hogy milyen szolgálatot teljesítenek, de fontos a fiatalok szerepvállalása. A CDU — melynek Weber is tagja — a hét elején tartott pártkongresszusán egyébként a „kötelező szolgálati év” mellett foglalt állást.

 

Fehéroroszország és az orosz taktikai hadgyakorlat

Fehéroroszország csatlakozik a taktikai nukleáris fegyverek használatával kapcsolatos, orosz hadgyakorlat második szakaszához — jelentette be Vlagyimir Putyin Moszkvában. „Mivel Fehéroroszország területén nem stratégiai nukleáris fegyverek állomásoznak, ezúttal felajánlottuk barátainknak, szövetségeseinknek, és a fehérorosz elnök is kérte, hogy részt vehessenek a gyakorlat egyik szakaszában. Rendszeresen tartunk ilyeneket” — mondta az orosz elnök. „Ezúttal három szakaszban rendezzük meg. A második szakaszban a fehérorosz kollégák csatlakoznak közös akcióinkhoz, a védelmi minisztériumoknak és a vezérkaroknak kiadtuk a megfelelő utasítást” — tette hozzá Putyin. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető közölte, hogy fehérorosz katonák harmadik alkalommal fognak részt venni ilyen gyakorlaton.

 

Mohammed lett a legnépszerűbb babanév Berlinben

Németországban tavaly a Sophie és a Noah voltak a legnépszerűbb babanevek, de jelentős eltérések voltak az egyes régiók között. A hivatalos, 2023. évi babanév-statisztikából ugyanis kiderült, hogy a Mohammed lett a leggyakrabban adott név néhány nagyvárosban. A német statisztika az egyes nevek névváltozatait egységesen kezeli, vagyis a Mohammedet a Mohamed, Muhammed, Mohammad, Muhammet, Muhamet és más alakokkal együtt számolja, ugyanúgy, ahogyan a Sophia és a Sofia neveket is, melyek a legnépszerűbb lánynevek voltak 2023-ban, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Amíg országosan a Noé a leggyakoribb fiúnév, a Die Welt című német lap megjegyzi, hogy a regionális statisztikákat áttekintve kiderült, hogy a Mohammed a legnépszerűbb név Berlinben, Hamburgban és Brémában. Sőt, az RBB24 beszámolója rámutat, hogy Berlinben immár több éve a Mohammed név áll az élen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..