home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kosztolányira emlékezve
Rózsa Krisztina
2023.03.29.
LXXVIII. évf. 13. szám
Kosztolányira emlékezve

Kosztolányi Dezső születésének 138. évfordulójáról, illetve az idén 100 éves Pacsirta című regényéről emlékeztek meg a Szabadkai Városi Könyvtárban a Helytörténeti Esték elnevezésű programon, valamint ünnepi koszorúzást is tartottak.

— Ez nem egy kerek évforduló, viszont az egész évi rendezvénysorozatunk a 70. évforduló köré csoportosul, amikor a könyvtár beköltözött a Nemzeti Kaszinónak az épületébe. Mivel a Pacsirta című regény egyes részletei itt játszódnak, úgy gondoltuk, köré építjük fel a rendezvényt. A Pacsirta 100 évvel ezelőtt jelent meg a Nyugatban. A regény történése és a megírása közt jó néhány év eltelt, meg a történelmi sorsfordulók is közrejátszottak, úgyhogy egy kicsit más lencsén keresztül mutatja be azt a világot. Próbáltuk ezt úgy is megvilágítani, hogy Szabadka egyenlő Sárszeggel, mert Kosztolányi ott így nevezi ezt a regénybeli települést, de egyértelmű, hogy Szabadkára akar utalni — hangsúlyozta Bognár Irén, a Szabadkai Városi Könyvtár főkönyvtárosa.

A könyvtárban az érdeklődőket kiállítás várta. Pálfi Anita okleveles könyvtáros elmondta, hogy a megtekintett gyűjtemény egy hónap munkája, mert valóban egy gazdag helytörténeti tudással felvértezett íróról van szó, aki nagyon sokat hagyott maga után az utókornak, de a jelenkor számára is.

— Amikor a kiállítási anyag meghatározása volt folyamatban, arra törekedtünk, hogy bemutassuk az 1899. évet, azt, amikor a kaszinókban különféle események zajlottak. Olyan újságokat is közszemlére tettünk, amelyekben az szerepel, hogy annak az évnek március hónapjában nagyon sok esemény fűződött ehhez az épülethez.

Az esten kerekasztal-beszélgetést is tartottak, melyen Bucsics Katalin kutató, irodalmár, Lovas Ildikó József Attila-díjas író és Mihályi Katalin szerkesztő vettek részt.

Március 29-én, Kosztolányi Dezső születésnapján, koszorúzást tartottak a Gimnazista szobornál, az író mellszobránál és emléktáblájánál. Az emlékezés virágait Balogh György, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, Lulity Emil, az MNT munkatársa, Góli Csilla és Magosi Zsuzsanna Szabadka Város Önkormányzata képviseletében, illetve a Szabadkai Városi Könyvtár dolgozói helyezték el.

A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..