home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Kosztolányi-dombormű a gimnáziumnak
(o. i.)
2004.10.26.
LIX. évf. 43. szám
Kosztolányi-dombormű a gimnáziumnak

Az ünnepség pillanataiA tehetséggondozó gimnázium értékes ajándékokat kapott: csaknem 50 képzőművészeti alkotást és 4000 könyvetMárványtáblán dombormű, alatta a felirat: KOSZTOLÁNYI DEZSŐ, 1885-1936. Majd az üzenet: Az iskola névadójának emlékére adományozta Szeged városa. Lapis András szob...

Az ünnepség pillanatai

A tehetséggondozó gimnázium értékes ajándékokat kapott: csaknem 50 képzőművészeti alkotást és 4000 könyvet
Márványtáblán dombormű, alatta a felirat: KOSZTOLÁNYI DEZSŐ, 1885-1936. Majd az üzenet: Az iskola névadójának emlékére adományozta Szeged városa. Lapis András szobrászművész ajándékalkotása alatt, márványba vésve ott az évszám is: 2004. A krónikások dolga pontosítani az ünnepélyes átadás dátumát: 2004. október 21. A helyszín Szabadka, a Kosztolányi Dezső Nyelvi Gimnázium nemrég, szeptemberben felavatott épülete. ,,Az a szép, új iskola, melynek tiszta, világos falai megtelnek színekkel, és ettől élővé válnak, megnyílnak a felületek. Minden egyes kép, amely a kiállításon körülvesz bennünket, adomány az iskola számára. Nagyon szép gesztus ez a művészek részéről, hiszen világuk egy-egy kicsi darabját bízzák ránk' - mondta az iskola dísztermében megtartott ünnepségen az iskola igazgatónője, VARGA Anikó, aki az intézmény nevében nemcsak Szeged város ajándékát vehette át, hanem azt a 21 értékes festményt is, amellyel a szegedi képzőművészek ajándékozták meg az intézményt. A gimnáziumnak adományozott művészeti alkotások száma egyébként megközelíti a félszázat - a vajdasági (szabadkai, adai, zentai, topolyai, kishegyesi, horgosi, moholi) művészek szintén sok értékes képpel járultak hozzá ahhoz, hogy a diákok és tanáraik otthonossá tehessék ezt a szép épületet.
Nevezett napon a Kosztolányi gimnázium könyvtára újabb könyvadománnyal, mintegy 4000 könyvvel gyarapodott. APRÓ JUHÁSZ János, Szeged város egyéni képviselője felhívást intézett az új szabadkai magyar gimnázium megsegítésére. ,,Trianon után ez az első újonnan épült magyar gimnázium Bácskában, Vajdaságban. E gimnázium fölvállalta a teljes délvidéki, bácskai, bánáti területek magyar ajkú fiatal tehetségeit, hogy a magyar nemzet és az egyetemes emberiség számára nyitott szemmel járó, látó emberekké nevelje őket' - mondta az ünnepségen a képviselő úr, arról is beszámolva, hogy a felhívás sok jó érzésű, becsületes és cselekvésre kész ember részéről meghallgatásra talált, s ebben a közös vállalásban részt vettek a gyűjtést kezdeményező ottani szerb és egyiptomi barátai is. Dr. RÉVÉSZ Mihály, Szeged város önkormányzati képviselője a polgármester úrnak, dr. Botka Lászlónak a személyes üzenetét adta át az egybegyűlteknek, arra emlékeztetve, hogy Szeged és Szabadka nemrég újította föl, írta alá ismét a testvérvárosi kapcsolatról szóló szerződést: a mai nap ennek az együttműködésnek a konkrét hozadéka. Szegeden a civil szféra igen erős, és az is tudvalevő, hogy a szegediek mit éreznek a szabadkaiak iránt, ezért a nevükben is bizton mondhatja: ,,Nem utoljára jöttünk!' Az ünnepségen, melyen jelen volt JÓZSA László, az MNT elnöke, és Pásztor Bálint, az MNT intézőbizottságának elnöke, az MNT művelődési bizottságának nevében SIFLIS Zoltán szólt a szegedi vendégekhez, az iskolának alkotásokat ajándékozó művészekhez, s nem utolsósorban azokhoz, akik Kosztolányi gimnáziumát ,,belakják'. Az önkormányzat nevében PINTÉR MOLNÁR Edit mondott szívhez szóló szavakat, a művészek nevében pedig BOROS György és Miroslav JOVANÈIÆ beszélt - az utóbbi úgy is mint a gimnázium képzőművészet szakos tanára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..