home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Koszovói választások
2023.04.25.
LXXVIII. évf. 16. szám
Koszovói választások

Rendkívüli önkormányzati választásokat tartottak négy észak-koszovói településen, miután novemberben lemondtak az észak-koszovói szerb többségű községek vezetői. A szavazóhelyeket vasárnap 7 órakor nyitották meg, az urnák az erre a célra előkészített konténerekben voltak, amelyeket fegyveres őrök biztosítottak.

A négy községben összesen tíz jelölt szállt versenybe a polgármesteri posztért, közülük csak egy szerb, a többiek albán nemzetiségűek.

A Szerb Lista tagjai bojkottálták a voksolást, mint mondták, addig nem térnek vissza az önkormányzati szerepvállaláshoz, amíg a pristinai döntéshozók nem alakítják meg a Szerb Községek Közösségét. Belgrád a választások bojkottálására szólította fel a helyi szerbeket, míg Pristina tömeges részvételre kérte őket. 


Fotó: Tanjug

A hírek szerint teljes kudarcba fulladtak az észak-koszovói választások, amit a szerb kormány Koszovó-ügyi Irodájának vezetője így fogalmazott meg: A valódi győztes a szerb nép, amely nem támogatja az idegenuralmat Észak-Koszovóban, és bojkottálta a voksolást. Összesen 1 566 albán és 13 szerb szavazott, míg a választói névjegyzékben 45 095-en szerepeltek. Hozzátette: ez egyben a nemzetközi közösség veresége is, amely Albin Kurti koszovói kormányfőt támogatta.

A vasárnapi voksoláson a szavazásra jogosultak mindössze 3,47 százaléka járult az urnák elé.

Az észak-koszovói választásokat sajtótájékoztatón értékelte Aleksandar Vučić szerb elnök, aki szerint a rendkívül alacsony részvétel azt mutatja, a szerbek egységesek a térségben. Mint mondta, a szerbek megmutatták, hogy valódi párbeszédet szeretnének, nem pedig erőltetett megoldásokat, ugyanis teljesen más megközelítést keresnek, nagyobb tiszteletet és valódi párbeszédet várnak, mindenekelőtt a nemzetközi közösség részéről.

A szerbek közül senki sem akar visszatérni a koszovói intézményekbe, tette hozzá a szerb elnök.

Forrás: Szerbiai RTV, MTI, Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..