home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Köszönettel tartozunk
Zséli Ágnes
2022.05.06.
LXXVII. évf. 18. szám
Köszönettel tartozunk

Harminchat törökbecsei vett részt a harmadik tervezett önkéntes véradási akción, melyet a Vajdasági Transzfúziós Intézet a Vöröskereszt helyi szervezetével együtt hívott életre. A jótékonykodók közül hárman először adtak vért.

A megmozdulásra főként a 0+ vércsoportú önkénteseket várták, mivel ebben a véregységben van jelenleg a legnagyobb hiány. A véradási akciónak a helyi Idősek Klubjának székháza adott otthont, és a jelentkezők szép számban érkeztek. A megmozdulásból hét fiatal önkéntes is kivette részét, közülük öten az épület előtt felállított standnál szórólapokat, lufikat osztogattak, hogy a humánus megmozduláshoz minél többen csatlakozzanak. Az ilyen jellegű tevékenységet az ifjúsági csapat tagjai az idén januártól végzik rendszeresen.

Törökbecse önkéntesei a körzet legaktívabb véradói — nyilatkozta Dunja Svirčev Šeljmeši, a Vöröskereszt törökbecsei szervezetének titkára. Hozzáfűzte, a bánáti faluban évente hat tervezett véradási akciót szerveznek, de vérkészlethiány miatt az idén már két rendkívülit is hirdettek. A titkár ennek okát is ismertette:

— Az egészségügy lassan visszatér a normális kerékvágásba, mivel az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a koronavírusos betegek száma. Ez azt is jelenti, hogy több műtétet végeznek el, ami miatt újra vérkészlethiány alakul ki. A munkába minden alkalommal fiatal önkéntesek is besegítenek. Az önkéntes véradók csokoládét, szendvicset, vizet, valamint Köszönettel tartozunk feliratú hűtőmágnest kaptak. Azt is el kell mondanom, hogy akik netán megfertőződnek, egy ideig nem jótékonykodhatnak. Mindazok tehát, akiknél a COVID—19 betegség enyhébb tünetekkel járt, legkorábban két héttel a teljes gyógyulás után adhatnak vért. A községben mintegy négyszáz jótékonykodót jegyzünk, akiket a humánus cselekedet, az együttérzés fontossága motivál, ezért az akciókra minden alkalommal szép számban érkeznek.

Törökbecsén legközelebb július 7-én várják újra az önkéntes véradókat.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..