home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
„Köszönet a felelősségteljes döntésért!”
Rencsényi Elvira
2013.10.02.
LXVIII. évf. 40. szám
„Köszönet a felelősségteljes döntésért!”

Hat vajdasági család vehette át az anyaországi oktatási-nevelési támogatást Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár asszonytól a szabadkai Magyar Házban hétfőn, szeptember 30-án megtartott ünnepségen.

Az Újvidékről, Temerinből, Zentáról, Zomborból, Muzslyáról és Szabadkáról érkezett családok gyermekenként ötvenöt euró dinárellenértékét vették át, és ezzel hivatalosan is megkezdődött a 26 115 támogatás kézbesítése Vajdaság-szerte. 2013. december 9-éig minden pályázó megkapja a támogatást — erről az OTP Bank és a CMH-iroda gondoskodik.
Répás Zsuzsanna elmondta: Magyarország 2001-ben kezdte el folyósítani az oktatási-nevelési támogatást, melyet az idén már kétszázötvenezer magyar ajkú gyermek igényelt a Kárpát-medencében. 2003-ban írták ki először a támogatásra vonatkozó pályázatot azoknak a vajdasági gyermekeknek, akik magyar nyelven tanulnak.
— Célunk, hogy e szerény anyagi juttatással hozzájáruljunk ahhoz, hogy minél több magyar ajkú gyermek tanuljon az anyanyelvén, akár már óvodáskorától. Arra szeretnénk ösztönözni a szülőket, hogy magyar nyelven taníttassák a gyermekeiket. A magyar kormány ebben a szellemben indított útjára több olyan programot is, amellyel a külhoni magyar anyanyelvű gyermekeket és fiatalokat kívánja segíteni az iskoláztatásuk során. Magyarországnak fontos, hogy a határon túli magyar gyermekek és fiatalok anyanyelvükön tanuljanak, mert ezzel megtarthatják nemzeti identitásukat. Köszönet a szülőknek ezért a felelősségteljes döntésért!
Az ünnepi rendezvényen a Gruity, Galac, Vázsonyi, Zarol, Bácsi és a Horák család vehette át az anyaországi támogatást. Az eseményt megtisztelte jelenlétével: Pirityiné Szabó Judit, Magyarország Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője, Korsós Tamás, Magyarország szabadkai főkonzulja, Fejes Viktor, az OTP Bank lakossági  értékesítési osztályának igazgatója, valamint Pásztor István, a VMSZ elnöke. Az alkalmi ünnepség házigazdája Bús Ottó volt, a Szülőföldön magyarul pályázat szerbiai lebonyolításával megbízott CMH Polgári Egyesület munkatársa.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..