home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Köszönet a Nap életadó tüzének
Zséli Ágnes
2022.06.23.
LXXVII. évf. 25. szám
Köszönet a Nap életadó tüzének

Nyárinapforduló-ünnepélyt szerveztek az aracsi pusztatemplomnál. Az év leghosszabb napján megtartott rendezvényt a törökbecsei Aracs 95 Polgárok Társulása a Magyar Turán Délvidékkel karöltve hívta életre. A téli napfordulóval egyetemben a nyári napforduló a kereszténység felvétele előtti magyarság egyik legfontosabb ünnepe volt, melyet a hagyományőrzők többsége mindmáig tovább éltet. 

Ősi magyar viseletek megjelenítése, lovaglás, íjászat, harci és fegyverbemutató, szertűz, virrasztás. Ez jellemezte az eseményt, melynek keretében a jelenlévők történelmi utazáson vehettek részt. A Határtalanul programnak köszönhetően a bánáti rónaságból kimagasló romtemplomhoz ez alkalommal magyarországi középiskolások is kilátogattak.

A nyári napforduló ünnepének középpontja mindenképp az alkonyatkor meggyújtott szertűz, melyet körbeállnak, táltosdob- és énekhanggal tesznek varázslatosabbá, sőt virrasztanak is, hiszen a fény teljességének ünnepe által az ősi hiedelem szerint a lélek szakralitása is megerősödik, és közelebb kerül a Teremtőhöz.

Az aracsi pusztatemplomhoz a többi közt Törökbecséről, Óbecséről, Péterrévéről, Temerinből, Bajsáról, Adáról, Zentáról, Magyarkanizsáról, Völgyesről, Sándoregyházáról, valamint Keveváráról érkeztek hagyományőrzők, akik a magyarság egyik legkultikusabb emlékhelyén megcsodálhatták a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz bolygósorát is. A különleges égi jelenségre legutóbb 947-ben volt példa, és legközelebb 2492 áprilisában lesz majd újra lehetőség a megfigyelésére.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..