home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Korszerű újságírás – Adytól az adatokig
Tóth Lívia
2017.10.03.
LXXII. évf. 40. szám
Korszerű újságírás – Adytól az adatokig

A MÚRE őszi szakmai találkozója Székelyhídon

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) 2017. szeptember 29-e és október 1-je között Bihar megyében, Székelyhíd településen tartotta meg közgyűlését és őszi szakmai találkozóját.

A tanácskozás a Korszerű újságírás – Adytól az adatokig címet viselte. A jelenlévők több érdekes előadást hallgattak meg, amelyek közül kiemelném Somodi Zoltán értekezését az internetes adatbiztonságról. A szakember többek között a lánclevelekről, az adathalászatról, a zsarolóvírusról, a hamis hírekről, illetve arról beszélt, hogyan védekezhetünk a felsorolt jelenségek ellen.

Az összejövetelen hallottunk a helyi értékekről, például a vidékre jellemző gyékényszékek készítésről, valamint bemutatkozott az Ér Hangja elnevezésű helyi médiavállalkozás.

A délután folyamán az egyik csoport Érsemjénbe (kalandozás Kazinczy Ferenc nyomában), Ottományba (a kiállítóházzá átalakított Komáromi kúria) és Szalacsra (a településnek hét pincesora van mintegy ezer pincével), a másik Érköbölkútra látogatott, ahol Rákóczi Lajos várta az újságírókat. Rákóczi Gergő többszörös országos fogathajtó bajnok édesapja, aki ugyancsak kemény kezekkel tartja a gyöplűt. Erről a helyszínen mi is bizonyosságot kaphattunk. A nyeregbe pattanók biztonságára Ádám Andrea ügyelt. Egy ifjú szakember, aki egyenesen a magyar fővárosból szegődött át lovasoktatónak 2016-ban ebbe az isten háta mögötti, érmelléki faluba.


Kerekes Edit, Rácz Éva, a MÚRE elnöke, Kurta Kinga és Kacsó Tibor

A rendezvény keretében átadták a MÚRE szakmai díjait is. Az egyesület Pro Amicitia-díját (a román és a magyar közösségek közötti egyetértés, megértés jegyében kifejtett tevékenységért) Lucian Mândruță román újságíró kapta. Az írott sajtó nívódíját Kerekes Editnek, a Szabadság című kolozsvári napilap szerkesztőjének ítélték oda. Az audióvizuális nívódíjat a Marosvásárhelyi Rádió Kotta című műsora érdemelte ki. Az elismerést Kurta Kinga és Kacsó Tibor vette át.


Martinek Imre és Tóth Lívia felvételei 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..