home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Korszakváltás?
Kartali Róbert
2024.01.10.
LXXIX. évf. 2. szám
Korszakváltás?

Addig lehet magyar érdekérvényesítésről beszélni Vajdaságban, illetve Szerbiában, amíg van egy erős, nemzetileg elkötelezett politikai érdekképviselete a közösségnek.

Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének váratlan halála után a politikai élet szereplői árgus szemmel figyelték, vajon mi fog történni a vajdasági magyarság egyetlen jelentős politikai tényezőnek tekinthető pártjával. Az eddig partnernek vagy ellenfélnek számító pártok mindegyike próbált minél nagyobb szeletet megszerezni a vajdasági magyarok szavazóbázisát jelképező tortából. Kevés sikerrel, a VMSZ háza tája ugyanis a pártelnök halála után nem az acsarkodástól és a párton belüli hierarchiai csatározásoktól volt hangos. Éppen ellenkezőleg, a VMSZ összefogott, és olyan együttműködést valósított meg, amely párját ritkítja. Dr. Pásztor Bálint, Pásztor István fia lett a VMSZ ideiglenes elnöke, és nem az öröklés jogán, hanem az elmúlt két évtizedben elért eredményei miatt. A párt tanácsa akkor arra az álláspontra helyezkedett, hogy benne látja annak biztosítékát, hogy a VMSZ folytathassa a megkezdett munkát, hogy tovább tudják vinni azt a hatalmas politikai örökséget, amelyet Pásztor István hagyott maga után.

A választási eredmények rámutattak arra, hogy észszerű döntés született, hiszen a VMSZ-nek jelentősen megnőtt a támogatottsága a korábbi választási eredményekhez képest, ami azért is nagy szó, mert az előző népszámlálási adatok szerint a vajdasági magyarok száma megfogyatkozott. A mostani választási siker azonban nem jelenti azt, hogy a pihenés időszaka következik. Sőt. Az idén több voksolás is vár ránk: a tavasz végén szervezik meg az önkormányzati választást, Szabadkán valószínűleg ezzel egy időben tartják meg a helyi közösségi választást is, június elején pedig a Vajdaságban élő kettős állampolgárságú magyarok vehetnek részt az európai parlamenti választáson. Ezek közül az önkormányzati választáson lesz leginkább kiélezett a harc, ekkor dől majd el, hogy mely pártok soraiból kerülnek ki a polgármesterek és a községi elnökök. Magyarán, ekkor dől majd el, hogy hány önkormányzatnak lesz magyar vezetősége Vajdaságban. De addig sem lesznek történésmentesek a ránk váró hónapok, esedékes a VMSZ tisztújító közgyűlése, és kérdés, hogy dr. Pásztor Bálint marad-e a párt élén. Mindenesetre a választási eredmények szerint a közösség támogatja őt. A másik kérdés pedig, hogy neki milyen elképzelései vannak, és bekövetkezik-e egy korszakváltás a közösség sorsát illetően.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..