home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Koronavírus-körkép
Tóth Lívia
2020.11.30.
LXXV. évf. 48. szám
Koronavírus-körkép

Csaknem 62,6 millió a koronavírussal fertőzöttek száma a világon, a gyógyultaké pedig 43,2 millió. A halálos áldozatok száma több mint 1,4 millió. A fertőzés jelenleg 220 országban van jelen.

A COVID—19 betegség továbbra is az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 13,6 millió fertőzött volt, 272 000-en haltak meg és több mint 8 millióan gyógyultak meg. A második helyen India, a harmadikon pedig Brazília áll a beazonosított fertőzöttek száma tekintetében.

Mi várható Ausztriában december 6-a után?

Ausztriában november 17-e óta van érvényben a 24 órás kijárási korlátozás, melynek értelmében az iskolák, üzletek, éttermek, kulturális és szabadidős létesítmények zárva tartanak, csak az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok és a gyógyszertárak lehetnek nyitva. A tervek szerint mindez december 6-áig tart.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt teljes zárlat után is szigorú korlátozásokkal kell számolni — közölte Sebastian Kurz osztrák kancellár a Kleine Zeitung napilapnak adott interjúban, és hozzátette: „Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy még heteken, hónapokon át megszorításokkal kell élnünk.” A cél az, hogy december 6-a után kinyithassanak az iskolák és a kereskedelmi egységek, ezt a folyamatot azonban a járványgörbe alakulása döntően befolyásolhatja.

A kancellár megemlítette a hamarosan kezdődő tömeges tesztelést is, melynek célja, hogy lokalizálják a tünetmentes megbetegedéseket, és megszakítsák a fertőzési láncolatokat. Az MTI híre szerint Ausztriában a lakosok több mint fele hajlandó részt venni az egész országra kiterjedő antigéntesztelésben.

 

Belgium és Hollandia

Belgiumban lassult a koronavírus-járvány terjedése, ezért november 30-ától újra kinyithatnak azok a boltok is, amelyek nem alapvető árucikkeket forgalmaznak — jelentette be Alexander de Croo belga miniszterelnök.

A nyitvatartást szigorú feltételekhez kötik: egyszerre csak egy ember vásárolhat, és az üzletben fél óránál többet nem tölthet el. A kormány engedélyezte azt is, hogy karácsony este a háztartások egy, az egyedül élő emberek pedig két vendéget fogadjanak.

A belga közegészségügyi szolgálat heti jelentése szerint naponta átlagosan 2765 új fertőzöttet azonosítottak, ötször kevesebbet, mint egy hónappal ezelőtt, de az illetékesek úgy vélik, szélesebb körű enyhítéseket csak akkor vezethetnek be, ha az új fertőzések napi száma 800, a kórházi felvételeké pedig 75 alá csökken.

Hollandiában a járvány terjedése ingadozó: a múlt héten többször előfordult, hogy csökkent, majd újra emelkedett az új fertőzöttek napi száma. Mark Rutte kormányfő bejelentette, egyelőre nem terveznek enyhíteni a hatályban lévő intézkedéseken karácsonyra sem. 

 

Enyhítések öt tartományban

Olaszország több tartományában lazítanak a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon. Az eddig kiemelten veszélyes, vörös zónának minősített Lombardia, valamint Piemont és Calabria tartomány besorolása közepes, narancssárga színűre mérséklődött. Ennek értelmében újranyithatnak az üzletek, köztük a kereskedelmi központok is, a vendéglők azonban továbbra is zárva maradnak. Az általános iskolák felső tagozatos diákjai visszatérhetnek az iskolákba. A régió külső határai továbbra is zárva lesznek, és a belső mozgás is korlátozott marad, egyik önkormányzatból a másikba ezután sem lehet engedély nélkül átutazni.

Liguria és Szicília az eddigi narancssárga besorolásból a sárga, vagyis az alacsonyan veszélyes zónába került át.

Ez az öt tartomány az első, melyben enyhítettek az október eleje óta bevezetett és fokozatosan szigorított intézkedéseken, az ország többi részében a helyzet változatlan maradt.

 

Májusig szükségállapot

Spanyolországban harmadik hete mérséklődött a koronavírus terjedése. Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint a 100 000 lakosra vetített átlagos esetszám, mely a hónap elején még 525 volt, 307-re csökkent. A járvány miatt az országban október 25-én szükségállapot lépett életbe, melyet a parlament május 9-éig meghosszabbított.

 

Néhány nap múlva védőoltás?

Néhány napon belül megkaphatja az engedélyt az amerikai Pfizer és a német BioNTech koronavírus elleni vakcinája az Egyesült Királyságban — írja a brit sajtó. A Financial Times cikkében az olvasható, hogy azonnal szállítanák is a vakcinát, melyekből az első adagokat már december 7-én be is adhatják. A harmadik klinikai tesztfázis első adatai alapján 90 százalékos hatékonyságot produkáló oltásból a britek eddig 40 millió adagot rendeltek.

Ezzel az Egyesült Királyság lenne az első nyugati ország, ahol engedélyt kap koronavírus elleni vakcina. Oroszországban és Kínában már augusztusban engedélyezték helyi fejlesztésű oltóanyagok használatát, de azokat az engedélyeket még a harmadik klinikai tesztfázis megkezdése előtt adták ki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..