home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Koronasorok
Kartali Róbert
2020.04.29.
LXXV. évf. 18. szám
Koronasorok

A világban a regisztrált fertőzöttek száma a lapunk megjelenése előtti napon átlépte a 3 milliót, a halottak száma pedig a 210 000-et, míg a kigyógyultaké 880 000-re tehető. Szerbiában lapzártánkig 8275 ember fertőződött meg bizonyítottan az új típusú koronavírussal, egy hét leforgása alatt tehát 1645 új esetet regisztráltak. A járvány kezdete óta mintegy 68 000 embert teszteltek. Összesen 162 személy hunyt el a fertőzés okozta szövődményekben.

A világban regisztrált fertőzött esetek egyharmada az Amerikai Egyesült Államokban található, a vírus halálos áldozatainak egynegyedét szintén Amerikából jelentették. Spanyolországban és Olaszországban a bizonyítottan fertőzöttek száma átlépte a 200 000-et, Németországban és az Egyesült Királyságban a 160 000-et, Franciaországban ez a szám megközelítette a 130 000-et, Törökországban pedig már 110 000 fölötti az esetek száma. Más országokban a fertőzöttek száma egyelőre nem haladta meg a 100 000-es küszöböt. Az elhalálozásokat tekintve Európában a legtöbb esetet Olaszországból jelentették, ahol ez a szám már 27 000 felett jár, de Spanyolországban és Franciaországban is több mint 23 000 feletti az áldozatok száma, valamint Nagy-Britannia is túllépte a 21 000-et. Németországban a regisztrált fertőzöttek magas számához viszonyítva az elhalálozottaké alig lépte túl a 6000-et. Magyarországon lapzártánkig 2583-ra emelkedett a fertőzöttek, 280-ra az elhunytak száma, és 498 gyógyultat tartanak nyilván. Eddig több mint 65 000 embert teszteltek.

Szerbiában tovább enyhültek a korlátozások

Szerbiában az új koronavírus-fertőzöttek napi számát tekintve folytatódik a csökkenő tendencia, ez Vajdaságban fokozottan érvényes, hiszen a járvány kezdete óta a 7190 tesztelt személy közül 656-nál mutatták ki a fertőzést, ami csupán 8 százaléka az országos adatoknak. A tartomány területén eddig 18 személy esett a vírus áldozatául. A hétfői adatok szerint Vajdaságban újabb 19 esetet regisztráltak, többségük verseci. Szabadkán eddig 49 embernél mutatták ki a betegséget.

Hétfőtől újra működhetnek a fodrászatok, a szépségszalonok és az edzőtermek — természetesen a szigorú óvintézkedések betartásával. Ezekben a létesítményekben egyszerre csupán egy vendég tartózkodhat, az ügyfélnek előre egyeztetett időpontban kell érkeznie, kötelező a maszk, illetve a kesztyű viselése, a lábbelit is fertőtleníteni kell belépéskor, a vendégek testhőmérsékletét is ellenőrzik, továbbá két ügyfél között fertőtlenítik és kiszellőztetik a helyiségeket. A korlátozások enyhítése a 65 évnél idősebbeket is érinti, így az eddigi fél óra helyett naponta 60 perces sétát tehetnek a lakóhelyüktől legfeljebb 600 méteres távolságban, 18 és hajnali 1 óra között. Ezenkívül az ingázók előtt újra megnyílt a magyar—szerb határ, a kezdeti nehézségeket elhárítva a vajdasági munkavállalók hétfőtől már gond nélkül mehettek át magyarországi munkahelyükre, illetve térhettek vissza Szerbiába, viszont hosszú a várakozási idő a határon.

Kijárási tilalom csütörtöktől hétfőig?

Mint ismeretes, a szerb kormány még a múlt héten elfogadta azt a rendeletet, amely szerint a május 1-jei időszakot is magában foglaló hosszú hétvégén a kijárási korlátozás csütörtök 18 órától hétfő hajnali 5 óráig tart. Sajtóinformációk szerint azonban a hétvégére vonatkozó kijárási tilalmat még felülvizsgálhatják, de ez csupán lapzártánk után történik meg, mindenesetre az országos válságstáb járványügyi szakemberei ellenzik a kijárási tilalom mértékének bárminemű enyhítését, ezt hétfőn Darija Kisić Tepavčević, a Batut-intézet igazgatóhelyettese, a válságstáb tagja is megerősítette.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..