home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Koronamozi: a Mátrix 4. előbb jön, a Batman csúszik
Brasnyó Zoltán
2020.10.22.
LXXV. évf. 42. szám
Koronamozi: a Mátrix 4. előbb jön, a Batman csúszik

Titkon bízhattunk benne, hogy az idei évre bejelentett legnagyobb sikervárományos filmek valamilyen úton-módon mégis bekerülnek a hozzánk közeli mozikba, mostanra azonban bebizonyosodott, hogy a helyzet sokkal rosszabb, mint gondoltuk.

Christopher Nolan Tenetje nyitotta volna meg a moziszezont, sőt, a filmszínházak újjászületéseként hivatkoztak rá a koronavírus-járvány után. Ennek ellenére a több mint 200 millió dollárból forgatott szuperprodukció alig hozza vissza az árát, aminek hatására a legnagyobb filmstúdiók érthető módon meghátráltak. A Tenet ugyanis minden bizonnyal szépen kaszált volna normális körülmények között.

Először az új James Bond-film dobta be a törülközőt: a Daniel Craig főszereplésével készült Nincs idő meghalni eredetileg november 20-án debütált volna, Craig azonban a The Tonight Show With Jimmy Fallon vendégeként bejelentette, hogy április 2-ára tolták az időpontot. A döntés hideg zuhanyként érte a 007-es ügynök leghűségesebb rajongóit, mivel talán jogosan feltételezték, hogy marad az eredeti premierdátum — a Bond-széria ugyanis köztudomásúan sokkal kevésbé függ a tengerentúli mozibevételektől, mivel jóval népszerűbb az európai közönség körében. A Nincs idő meghalni halasztásának hírére hamarosan a Cineworld mozihálózat is bejelentette, hogy bizonytalan időre bezárja az amerikai és az angliai mozijait is. A Cineworld egyébként a magyarországi Cinema City mozik tulajdonosa is.

 

 

A vészharangok kongani kezdtek, több filmes szakember is azt a sötét jövőképet kezdte vizionálni, hogy a koronavírus örökre térdre kényszeríti a mozit mint intézményt. Ha ez a világvége-forgatókönyv nem is válik valóra, a helyzet azért valóban aggasztó: a Cineworld bejelentése láncreakciót indított el. Szinte másnap jött a következő nem túl meglepő fordulat: az idei év másik legjobban várt alkotása, a részben Budapesten forgatott Dűne premierdátuma is bebukott.

Denis Villeneuve monumentális sci-fije, mely Frank Herbert regényéből készült, majd csak 2021. október 1-jén kerül a mozikba. A filmben egyébként olyan sztárok fordulnak meg, mint a csodagyereknek tartott Timothée Chalamet, Zendaya, Jason Momoa, Stellan Skarsgård, Javier Bardem, Josh Brolin vagy Oscar Isaac.

 

 

Ha azt hitték, hogy ezzel vége a meglepetéseknek, nos, tévednek: A sors iróniája, hogy az új Batman-film premierje éppen 2021. október 1-jén lett volna. Ezzel pedig a Warner Bros. részéről is súlyos döntést kellett meghozni. A Robert Pattinson-féle The Batman mindjárt másfél évet ugrott előre, egészen 2022 márciusáig kell rá várnunk. Matt Reeves DC-képregény-adaptációja tehát hiába mutatott már meg néhány rövid előzetest, szinte biztos, hogy egy jó ideig még nem látunk belőle újabb képeket. A The Batman mellett a Warner szinte a teljes további DC-portfóliót is elhalasztotta. A Black Adam még nem kapott új dátumot, a Shazam! új része 2023-ra csúszott, a The Flash pedig 2022 júniusa helyett majd csak novemberben lesz látható.

 

 

Ha minden igaz, a halasztás nem érinti a Wonder Woman 1984-et, mely úgy tűnik, egyelőre valóban be lesz mutatva az idén karácsonykor, december 24-én. Úgy gondolom, már az is meglepetés lehet sok olvasónak, hogy készül egy negyedik Mátrix-film. A helyzet az, hogy valóban gőzerővel dolgoznak a kultikus trilógia folytatásán, a rendező pedig Lana Wachowski lesz — aki az első három Mátrix-filmet még férfiként rendezte, testvérével, Andrew Paullal együtt, aki azóta már szintén nő, Lilly néven. A negyedik Mátrixot eredetileg 2022 áprilisában mutatták volna be, most viszont kiderült, egy kicsivel előbb láthatjuk majd Neo és Trinity feltámadását, méghozzá 2021 decemberében. Minden bizonnyal ez lesz a következő esztendő egyik, ha nem a legjobban várt mozija. A főszerepekben ráadásul a jó öreg Keanu Reeves és Carrie-Anne Moss is visszatér.

 

Kép: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..