home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Környezetvédelem - európai mércék alapján
Tóth Lívia
2004.12.08.
LIX. évf. 49. szám
Környezetvédelem - európai mércék alapján

A tartományi környezetvédelmi titkárság élére dr. Gyarmati Zoltán személyében tapasztalt, a témában jártas szakember került, hiszen korábban Nagybecskereken dolgozott egy bioökológiai központban. Nemcsak az előző munkahelyén foglalkozott környezetvédelemmel, de tagja volt annak a tartományi...

A tartományi környezetvédelmi titkárság élére dr. Gyarmati Zoltán személyében tapasztalt, a témában jártas szakember került, hiszen korábban Nagybecskereken dolgozott egy bioökológiai központban. Nemcsak az előző munkahelyén foglalkozott környezetvédelemmel, de tagja volt annak a tartományi bizottságnak is, amely a levegő szennyezettségére próbált megoldást találni. A beszélgetés kezdetén azt az ,,örökölt” projektumot vázolta, amelynek a megvalósítása már elkezdődött.
- A régebbi tervezetek közül a legfontosabb a kommunális szemétlerakók kiépítése Vajdaságban. Ebből a célból kilenc körzetre osztottuk a tartományunkat, ami összhangban van a szerbiai elképzelésekkel is. A hulladék kezelésében a szelektálás, az újrahasznosítható anyagok felhasználása is nagyon fontos, valamint a maradéknak a szakszerű elhelyezése. A folyamat az európai szabványok alapján történne, ugyanazt a szervezési módot és technológiát alkalmaznánk, mint az Európai Unióban. Erre vonatkozóan osztrák és olasz cégekkel folytatunk megbeszéléseket. Két körzetről már olyan szakaszban vannak a tárgyalások, hogy a jövő év februárjára elkészül a megfelelő tanulmány, másik kettőről pedig hamarosan egyezményt írunk alá. Remélem, hogy az elsők működése még a mandátumom alatt elkezdődhet. Ezen a területen egyébként Európában is elég hosszú a megvalósulás időszaka, az elképzelés megszületésétől a megvalósulásáig 5-15 év.
* Ez az, amit folytatni szeretne, de bizonyára Önnek is vannak új célkitűzései.
- Az új tervek a légszennyeződésre vonatkoznak. Bizonyos vajdasági városokban katasztrofális a helyzet. Ide tartozott például Beoèin (Belcsény), ahol tavaly én is részt vettem ebben a munkában. Hatalmas beruházással - 55 millió eurót fektettek be a cementgyár új szakaszainak a kiépítésébe - sikerült a levegő szennyezettségét olyan keretek közé szorítani, amely már nem zavaró a lakosságnak. Pancsován is nagy a gond, de már vannak, igaz, egyelőre csak elképzeléseink a probléma megoldására. Pancsova mindenképpen az első helyen van, de a tervek Szabadkát, Nagybecskereket, Újvidéket és Mitrovicát is felölelik. Ezekben a városokban építjük ki azokat a mérőállomásokat, amelyekkel szeretnénk bekapcsolódni az Európai Környezetvédelmi Hálózatba. A mérőállomások gyors eredményeket adnak, és segítségükkel folyamatosan figyelemmel kísérhető a térség levegőjének a szennyezettsége. Az elsőnek a költségeit, amely már jövőre megvalósulna Újvidéken, saját eszközökből fedezzük, az előző két évben a költségvetésből biztosítottuk erre a célra a pénzt.
* Bármelyik területet említjük, szóba kerülnek az európai szabványok, az Európai Unió. Feltételezem, hogy támogatás is érkezik külföldről ezeknek a projektumoknak a megvalósítására.
- Nehéz lenne hazai forrásokból ennyi pénzt előteremteni, mert nálunk a környezetvédelem még nem tartozik a szükséges költségek közé. A gyáraink zöme több évtizedes technológiát alkalmaz, de az újabbak sem fordítanak nagy figyelmet az ökológiára. Komoly beruházások kellenének ezen a területen. Ami nekem a leginkább fáj, hogy állandóan az Európához való közeledést, az európai utat emlegetjük, de olyan törvényeket fogadunk el, amelyek nem ezt szolgálják. Példaként említem, hogy egy hónappal ezelőtt hozták meg a nálunk forgalmazott benzinre és naftatermékek minőségére vonatkozó új szabványt, amely egyáltalán nincs összhangban az európaival. A jóváhagyott minőség mintegy ötször több mérgező anyagot tartalmaz, mint az Európában használatos, amelyre egyébként már Horvátország és Magyarország is áttért. Vajdaság nem tud hatni a törvényekre, nagyfokú összefogás és jóakarat kellene minden szinten, hogy megvalósuljon a környezetünk védelme. A levegőre sincs alternatíva, csak ezt lélegezhetjük be. Az adatok nyilvánosságra hozása nagyon fontos, de nálunk, ha valamit mérünk, abból csak baj van. Ha viszont nem készítünk kimutatásokat, akkor mondhatjuk, hogy nincs nagyobb probléma. Ez lenne a megoldás? Nem hiszem, éppen ezért szorgalmazom a mérőállomások létrehozását, hogy legalább tisztában legyünk azzal, ami körülöttünk történik. Folyamatban van a külföldi donációk beszerzése, bejelentkeztem az osztrák és a finn nagykövetnél, akik hajlandóak segíteni.
* Milyen az együttműködés a tartományi titkárság és az illetékes köztársasági minisztérium között?
- Szimbolikus. A helyzetre egyébként jellemző, hogy a tartományban létezik környezetvédelmi titkárság, a köztársaságban viszont - annak ellenére, hogy világszerte egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek erre a kérdésre - megszüntették a környezetvédelmi minisztériumot, és a területet beolvasztották a tudománnyal foglalkozó minisztériumba.
* A föld és a levegő után jöjjön a víz. Igaz, hogy ez nem tartozik a környezetvédelmi titkárság hatáskörébe?
- Igaz, és ez egy újabb abszurdum. A lég- és földszennyeződéssel mi foglalkozunk, de a folyóvizek tisztaságával, a szennyvizekkel nem, ez mind a vízügyi minisztérium feladata. A vizekhez csak a szúnyogirtás kapcsán van közünk, a mi hatáskörünk ugyanis a vizekben lévő lárvák ellenőrzése és megsemmisítése.
* Létrejöhet-e hamarosan nálunk is a sokat emlegetett ökológiai turizmus, amely még pénzt is hozhatna?
- Az ökológiai turizmus valóban érdekes lehet Vajdaság számára, hiszen ezen a területen található négy olyan gyöngyszem, amelyet nemzetközileg is elismernek és nyilvántartanak: a Palicsi-tó, Ludas, a Császár-tó és a Sóskopó. Ezek a különleges növényzetük és állatviláguk által a külföldieknek is érdekesek lehetnek. A felsoroltak egyébként a környezetvédelmi titkárság felügyelete alá tartozik, a mi embereink ellenőrzik, rendben van-e minden. Itt szeretnénk megszervezni és fejleszteni az ökológiai turizmust, kiegészítve az ott élő népek kultúrájának a bemutatásával és a környezetvédelem fontosságának a hangsúlyozásával. A Császár-tavon például az 1900-as évek elején Ferenc Ferdinánd is vadászott, de a többit sem szabad elhanyagolni. Mivel a mai politikának nagyon fontos tétele a munkahelyteremtés, ezeken a védett területeken belül ki lehetne jelölni olyan részeket, ahol az egészséges élelmiszer termesztésével foglalkoznánk. Való igaz, hogy kellenek az új munkahelyek, de nem szeretnék még egy Pancsovát Vajdaságban, inkább ilyesmin kellene gondolkozni. Pénzelni kívánjuk nemcsak az erre vonatkozó, hanem a többi környezetbarát projektumot is.
(A szerző fotója)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..