home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Környezettudatosan
(K. Zs.)
2015.03.04.
LXX. évf. 9. szám
Környezettudatosan

Az idén is megrendezik az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány és a Kerek Világ Alapítvány Kárpát-medencei SzékelyKapuk—ZöldKapuk elnevezésű programját. A jeles megmérettetésen a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola ZentArt képzőművészeti csoportja is részt vesz.

A szervezők célja, hogy elősegítsék, támogassák a népművészeti hagyományokkal, közösségi kultúrával, környezeti neveléssel, társadalomépítő és humanitárius tevékenységgel kapcsolatos együttműködést a vetélkedésben részt vevő határon túli iskolák, pedagógusok és gyermekek körében. A legkiemelkedőbb iskolák elnyerhetik a kelet-közép-európai közösségi kultúra ápolásáért és a környezettudatos közösségi élet társadalmi előmozdításáért járó kiváló műhely címet, melyet a CEECD projektintézet adományoz.

A pedagógiai és a szakmai értékeken kívül a program külön jutalma, hogy a legsikeresebben szereplő gyerekek és tanáraik kongresszusi részvételi jogban részesülhetnek, továbbá rendkívül kedvezményes tengerparti és magyarországi osztálykirándulásokon, jutalomtáborokban, üdüléseken vehetnek részt. Az elmúlt tanévben a kitüntető címen kívül a csapatoknak értékes tárgyi nyereményeket adtak át. Mintegy nyolcszáz gyermek, pedagógus és iskolavezető vett részt tematikus jutalomüdülésen. E nyeremények reményében indulnak a zentai fiatalok is.

A ZentArt csoport tagjai környezetvédelmi témájú rajzokat és plakátokat készítettek. S. Belec Anikó képzőművészet szakos tanárnővel karöltve egy vándorkiállításon a város többi iskolájában és óvodájában is bemutatták a műveiket. Emellett egynapos tárlatot rendeztek a helyi könyvtár gyermekrészlegén, sőt az érdeklődők a városi múzeum ablakaiban is megtekinthették az alkotásokat. A plakátjaikon a többi közt olyan témákat dolgoztak fel, mint amilyen a környezethez alkalmazkodó építészet, az élővilágot fenyegető veszélyek, valamint kitértek elődjeink életére is — külön hangsúlyozva, hogyan tevékenykedtek összhangban a természettel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..