home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból: Elismerés és kritika egy csomagban
Talpai Lóránt
2013.06.06.
LXVIII. évf. 23. szám

Magyarország kikerült a 9 éve tartó túlzottdeficit-eljárás alól • Több ezer ember emlékezett Erőss Zsoltra • Bugár—Berényi-vita a Felvidéken • Félmeztelen nők tüntettek Tunéziában • Tömegtüntetések Európa-szerte

Magyarország kikerült a 9 éve tartó túlzottdeficit-eljárás alól

Magyarország leküzdötte a túlzott költségvetési hiányt, ezért az Európai Bizottság megszüntette vele szemben a túlzottdeficit-eljárást. Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint mindez a magyar gazdaságpolitikában kifejtett erőfeszítések elismerését jelenti. A magyar miniszterelnök szerint a döntés egyáltalán nem a véletlen műve, mivel az elmúlt időszakban csupa jó hír érkezett a magyar gazdaság felől. Egyebek között csökkent a munkanélküliség és nőtt a foglalkoztatottak száma. Andor László magyar EU-biztos azonban kevésbé derűlátó: szerinte a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése a költségvetési egyenlegnek köszönhető, nem tekinthető általános ítéletnek a magyar gazdaságpolitikáról. Az Európai Bizottság egyébként annak ellenére, hogy Magyarország kikerült a 9 éve tartó túlzottdeficit-eljárás alól, számos kritikát és elvárást fogalmazott meg. A bizottság elvárja a magyar kormánytól, hogy a 2013 és 2014 közötti időszakban további hatékony intézkedéseket tegyen a költségvetés stabilizálása érdekében.

Több ezer ember emlékezett Erőss Zsoltra

Erőss Zsolt számos hegycsúcsot hódított meg életpályája során, a 8586 méteres Kancsendzöngáról azonban sohasem tért vissza. Társával, Kiss Péterrel együtt odaveszett az örök hó és jég birodalmában. Magyarországot és a környező országokban élő magyarságot is megrázta a hír. Gyertyával és világító lampionokkal a kezükben Erdély-szerte több ezren emlékeztek a két hegymászóra. Erőss Zsoltról köztudomású volt, hogy szorosan kötődött székely gyökereihez, az utóbbi évek expedícióira mindig magával vitte a székely zászlót is. Ezért nem véletlen, hogy Csíkszereda polgármestere azt javasolja, hogy a városi sportcsarnokot a Himalájában eltűnt hegymászóról, a város szülöttjéről nevezzék el. Rajta kívül mások is azt szeretnék, hogy Erőss Zsolt hírneve soha ne vesszen homályba. A Bükki Nemzeti Parkban kopjafát szeretnének állítani emlékére.

Bugár—Berényi-vita a Felvidéken

A komáromi Selye János Egyetem Konferenciaközpontjában nyilvános vitát tartottak. A vita két résztvevője Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke és Bugár Béla, a Híd elnöke volt. A rendezvényen szóba került a két párt viszonya és együttműködési lehetőségei, valamint az autonómiát érintő témák is. Berényi József a magyar érdekképviselet egységes fellépésének, illetve az autonómia felvállalásának fontosságát hangsúlyozta, s rámutatott, hogy pártja a magyar identitást fenntartva kívánja keresni az együttműködés lehetőségeit. Bugár Béla pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarság érdekeinek érvényesítéséhez alternatív utakon is el lehet jutni. Az autonómia megteremtéséhez szerinte leginkább arra volna szükség, hogy azzal a szlovák nagyközönség is megismerkedjen.

Félmeztelen nők tüntettek Tunéziában

Az arab világ nem éppen a női emancipációról híres. Egyebek között talán emiatt keltett olyan óriási botrányt a Femen nevű nőjogi szervezet aktivistáinak a Tunéziában megtartott félmeztelen tiltakozó akciója. Ilyen jellegű demonstrációra még sohasem került sor az arab országokban. A Femen az akcióval az arab világban élő nők hátrányos helyzetére próbálta felhívni a széles nagyközönség figyelmét. A megmozdulás azonban kisebb csetepatéba torkollott a tuniszi igazságügyi minisztérium épületénél, és három tiltakozó nőt őrizetbe is vett a rendőrség. A tunéziai hatóság közszeméremsértés és a közrend megzavarása címén kíván vádat emelni a tiltakozó nők ellen, akik akár kétévi börtönbüntetést is kaphatnak.

Tömegtüntetések Európa-szerte

Európa számos nagyvárosában antikapitalista tüntetők tartottak megmozdulást. A demonstrálók az európai döntéshozók válságkezelő politikája ellen tiltakoztak Frankfurtban, Madridban, Lisszabonban és más városokban is. Frankfurt központjában rendőrsorfal szögesdrótkerítéssel védte az Európai Központi Bank székházát a felháborodott tömegtől. A spanyol és a portugál fővárosban is több tíz ezer ember gyűlt össze, a Nemzetközi Valutaalap lisszaboni irodája előtt pedig ilyen jelszavakat skandáltak: „IMF, takarodj!”, „A kormány mondjon le!”, „Vessünk véget ennek a politikának!”.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..