home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból
Talpai Lóránt
2012.06.05.
LXVII. évf. 23. szám

Földrengések Olaszországban - több mint tízezren fedél nélkülAlig múlt el egy hét Olaszországban az Emilia Romagna régiót sújtó földrengés óta, most utórengések okoztak jelentős károkat Modena környékén és Dél-Itáliában, Calabriában. A Richter-skála szerinti legerősebb, 4,2 fokozatú földrengés 17 em...

Földrengések Olaszországban - több mint tízezren fedél nélkül

Alig múlt el egy hét Olaszországban az Emilia Romagna régiót sújtó földrengés óta, most utórengések okoztak jelentős károkat Modena környékén és Dél-Itáliában, Calabriában. A Richter-skála szerinti legerősebb, 4,2 fokozatú földrengés 17 ember halálát okozta és 350-en sérültek meg, ezenkívül több ezren váltak hajléktalanná. A földmozgást a szomszédos Ausztriában is érezni lehetett. A Bologna-Modena régióban egyébként több mint 300 utórezgést észleltek. Az építészek, statikusok most felmérik a természeti katasztrófa következtében megsérült házak állapotát, 8500 embert sátortáborban, sportcsarnokokban és iskolaépületekben szállásoltak el. Modena tartományban az üzemcsarnokok 95 százaléka megrongálódott, 20 ezer ember veszítette el munkahelyét. A földrengés előtt 70 ezer kis- és középvállalat mintegy 270 ezer embernek nyújtott munkát.

Mubarakot életfogytiglanra ítélték

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a kairói büntetőbíróság Hosni Mubarak volt egyiptomi elnököt, mert az egyiptomi felkelés idején békés tüntetők meggyilkolására adott utasítást. A 84 éves exelnökön kívül egykori belügyminiszterét, Habíb el-Adlit is életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság. A volt biztonsági szolgálat hat magas rangú tisztségviselőjét viszont felmentették. Mubarak két fia, Alaa és Gamal ellen pedig, akik a bíróság előtt ugyancsak megjelentek, elévülés címén ejtették a korrupciós vádat. Az ítélet kihirdetése után a bíróság épülete előtt tüntetők gyűltek össze, de a tárgyalóteremben ülők közül is sokan hevesen tiltakoztak, valamennyien ugyanis halálbüntetést akartak Mubarakra. A felháborodott emberek odakinn összecsaptak a rendőrökkel, a tárgyalóteremben pedig dulakodni kezdtek a biztonsági őrökkel. ,,Az emberek a bíróságok megtisztítását akarják" - kiabálták a tiltakozók. Az egyiptomi televízió egyenes adásban közvetítette az ítélethirdetést.
Merényletre készültek az Eurovíziós Dalfesztivál ellen
Az azerbajdzsáni hatóságok jelentették be azt a hírt, mely szerint terrortámadást hiúsítottak meg az Eurovíziós Dalfesztivál ideje alatt. Negyven embert őrizetbe vettek. A nemzetbiztonsági minisztérium által kiadott közlemény szerint a csoport célja az volt, hogy terrorcselekményt kövessen el Bakuban a dalfesztivál előtt, illetve a verseny ideje alatt. Az volt a cél, hogy minél több áldozata legyen a robbantásoknak és fegyveres támadásoknak. A tárca adatai szerint robbantásokat terveztek a főváros központjában álló Hilton és Marriott szállodában, valamint a rendezvény színhelyén, a Kristálycsarnokban.

Elfogták az ETA-vezért

A spanyol belügyi hatóságok Dél-Franciaországban letartóztatták az ETA baszk szeparatista szervezet feltételezett katonai vezetőjét. A vezéren kívül őrizetbe vettek egy másik személyt is, akit cinkossággal gyanúsítanak. A letartóztatott Oroitz Gurruchaga Gogorzát azzal vádolják, hogy társával együtt új tagokat igyekezett toborozni az 1958-ban alakult ETA számára. A hatóságok szerint a terrorszervezet az elmúlt mintegy 50 évben több mint 850 személy meggyilkolásáért felelős. Mint ismeretes, az ETA egy független Baszkföld létrehozására törekszik a Spanyolország északi és Franciaország déli részeit magában foglaló területeken. A szervezet az elmúlt évben egyoldalú tűzszünetet hirdetett ki, ám eddig elutasította a fegyverek beszolgáltatását, valamint saját maga feloszlatását.

A brit konzervatívok nagy többsége kilépne az EU-ból

Az euroszkepticizmus nemcsak Európa keleti részein van elterjedve, hanem a legújabb közvélemény-kutatások szerint nyugaton is. Egy angliai kutatás alapján a brit konzervatív szavazók 70 százaléka mondta azt, hogy népszavazás esetén a brit EU-tagság feladására voksolna, és mindössze 23 százalék pártolná Nagy-Britannia bennmaradását az Európai Unióban. Arra a kérdésre pedig, hogy az ország tíz év múlva is az EU tagja lesz-e, a válaszolók 36 százaléka vélekedett úgy, hogy nem. Valamivel többen, 38 százaléknyian azt jósolták, hogy Nagy-Britannia tíz év múlva is EU-tag lesz, ám az unió addigra nagymértékben átalakul. A legkevesebben, 26 százaléknyian arra számítanak, hogy a brit EU-tagság a következő tíz évben is fennmarad, és ebben az időszakban az Unióban sem hajtanak végre különösebb reformokat.

Szlovákia - magyar hölgy lett az év nője

Szlovákiai magyar üzletasszony nyerte el Az Év Nője címet a Szlovákiában megtartott Slovenka roka nevet viselő presztízsversenyen. Vicsápi Bugyi Natália, pozsonyvezekényi üzletasszony két díjat is hazavihetett, az üzlet és menedzsment kategórián kívül ugyanis az abszolút versenyben is neki sikerült megszereznie a legtöbb szavazatot. A hölgyet meglepte a győzelem, hiszen nem gondolta, hogy magyarként is nyerhet Szlovákiában. ,,Meglepett a győzelem, és természetesen nagyon örültem neki, hogy sikerült nyernem az üzlet kategóriában, és amikor a végén kiderült, hogy az abszolút versenyben is én kaptam a legtöbb szavazatot, akkor a boldogságtól már szóhoz sem jutottam" - nyilatkozta Natália. A versenyt, melynek során a munkájuk terén legsikeresebbnek ítélt nőket díjazzák, az egyik legismertebb szlovákiai nőmagazin a közszolgálati Szlovák Rádióval és Televízióval, valamint a Szlovák Nemzeti Színházzal együtt szervezi. A verseny díjait négyévente egyszer ítélik oda nyolc kategóriában.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..