home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból
Talpai Lóránt
2012.05.02.
LXVII. évf. 18. szám

Orbán-Barroso-találkozó Lényegében elhárultak az akadályok a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó hivatalos tárgyalások megkezdése elől. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta, miután Brüsszelben találkozott José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. A bizottság gazdasági ügyekért felel...

Orbán-Barroso-találkozó

Lényegében elhárultak az akadályok a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó hivatalos tárgyalások megkezdése elől. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta, miután Brüsszelben találkozott José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. A bizottság gazdasági ügyekért felelős biztosa, Olli Rehn pedig azt mondta, tekintettel Magyarország együttműködési készségére, szükségtelenné vált a kötelezettségszegési eljárás lefolytatása. Orbán Viktor miniszterelnök: ,,Nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy lényegében áttörést érhessünk el. Ez napok, legfeljebb hetek kérdése. Ami azt is jelenti, hogy az IMF-fel történő tárgyalások megkezdése elől az akadályok lényegében elhárultak. Most a menetrendet kell majd összeállítani.''

Elkezdődhetnek Magyarország és az IMF közötti tárgyalások

Brüsszelből érkezett a hír, mely szerint készen áll az Európai Bizottság arra, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal. Az uniós javaslattevő-végrehajtó testület legutóbbi ülésén úgy ítélték meg, hogy Magyarország ,,elégséges lépést tett és kötelezettséget vállalt" ahhoz, hogy megkezdődhessenek a hivatalos tárgyalások. Várható időpontjáról Olivier Bailly szóvivő egyelőre nem tudott felvilágosítással szolgálni. Mint mondta: először egyeztetni kell az érintettekkel, köztük a frankfurti székhelyű Európai Központi Bankkal. Hogy a célul kitűzött pénzügyi megállapodás mekkora összegről szóljon, azt majd a tárgyalások során kell tisztázni, erre nézve az uniós végrehajtó testület a mostani ülésen semmilyen értelemben nem foglalt állást. Az Európai Bizottság egyébként nyugtázta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök José Manuel Barroso bizottsági elnökkel folytatott brüsszeli megbeszélése során megerősítette a szükséges magyar jogszabály-változtatási kötelezettségvállalásokat. Ezek a vállalások az uniós joggal való összhang megteremtését célozzák mindazokban a kérdésekben, amelyek fontosak a szilárd és független jogi környezet megléte szempontjából - áll az uniós végrehajtó testület közleményében, mely szerint e jogi környezet kulcsfontosságú a befektetői bizalom szempontjából, az pedig befolyással van a makrogazdasági stabilitásra.

Tőkés Lászlóék Ficónak írt levele

Tőkés László és Lomnici0 Zoltán levélben fordult a szlovák miniszterelnökhöz a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok ügyében. Tőkés László közölte, hogy levelükben arra kérték Robert Fico miniszterelnököt: járjon közben annak érdekében, hogy ,,a saját hazájukban hontalanná vált felvidékiek" az állampolgárságukon kívül valamennyi jogosultságukat visszakapják, és a ,,rendkívül súlyos erkölcsi és anyagi kárért" kapjanak kártérítést. A levél írói szerint Szlovákia megítélését hátrányosan befolyásolná, ha a nemzetközi bíróság megállapítaná, hogy diszkriminálta állampolgárait, és súlyos erkölcsi és anyagi károkat okozott nekik. Tőkés László és Lomnici Zoltán emlékeztette a kormányfőt arra, hogy a szlovák alkotmány kimondja: akarata ellenére senki sem fosztható meg állampolgárságától, azt csak saját kérésre lehet elveszíteni. Úgy vélték, a szlovák hatóságok alkotmányellenesen intézkedtek, amikor huszonnégy szlovákiai magyartól megvonták az állampolgárságát. Levelük tanúsága szerint jogosnak tartják a kártérítési igényt is, mert az érintettek az állampolgárságukon kívül a bejelentett állandó lakcímüket, valamint a törvény alapján járó juttatásaikat is elvesztették, és nem szavazhattak a parlamenti választásokon.

Vatileaks és a Vatikán

Titkos dokumentumok kiszivárogatását kezdték el vizsgálni a Vatikánban. Egy bíborosokból álló bizottságnak kell ugyanis felderítenie a kényes információk kiszivárogtatásának hátterét. Egy olasz tv-állomás nemrég mutatta be a vatikáni államigazgatás egyik vezető munkatársának két bizalmas levelét. Ezekben Carlo Mari Vigano érsek a vatikáni adminisztráción belüli korrupcióra és nepotizmusra panaszkodik, továbbá nehezményezi Washingtonba történt áthelyezését. Ezután további titkos dokumentumokat is megszellőztettek a vatikáni IOR bank és az olasz hatóságok nem kielégítő kapcsolatáról. A Paolo Romeo szicíliai bíborostól származó dokumentum pedig a pápa ellen szőtt állítólagos merénylettervről számolt be. A vatikáni államtitkárság saját hatáskörében már korábban vizsgálatot kezdett, és büntetőjogi nyomozással bízta meg Nicola Picardit, a pápai állam főügyészét. Amióta Federico Lombardi szóvivő a Wikileaks internetes kiszivárogtatóra célozva elismerte, hogy a Vatikánban is gondok vannak bizalmas információk napvilágra kerülésével, az olasz sajtóban Vatileaks néven fut az ügy.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..