home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Korcsolyába bújtatott percek
Bíró Tímea
2017.12.31.
LXXII. évf. 52. szám
Korcsolyába bújtatott percek

Mikor lépnénk a korcsolyapályára, ha nem télen?

Szabadkán és más városokban is van lehetőség erre a kikapcsolódásra, viszont sokan a befagyott tavakat választják. Az utóbbinál fontos hangsúlyozni az elővigyázatosságot, mert nem veszélytelen a jégre merészkedés, de ha elég vastag a felszín, akkor ez a téli sport sok örömet szerezhet.

A télen játszódó filmek közkedvelt képei között szerepel, amikor szerelmespárok vagy családok siklanak a jégen. Sokan szívesen megnézik a televízióból közvetített műkorcsolyaversenyeket, melyeken táncelemekkel dúsított, már-már akrobatikus mutatványokat látunk a sportolók előadásában.

A napjainkban használatos korcsolyák a hollandok és az amerikaiak tervezése alapján készültek. Az acél kezdetben talpfára volt erősítve, és szíjakkal kötötték a lábra. Újabban az egész korcsolya acélból készül, és számos leleményes módon erősíthető a lábra. A korcsolyák aszerint, hogy műkorcsolyázásra vagy tovahaladásra használtatnak, két csoportra oszlanak. A könnyű és gyors tovahaladásra olyan korcsolyák alkalmasak, amelyeknek hosszú talpuk van, és csaknem egészen ráfekszenek a jégre. Ezzel szemben a műkorcsolya tangense (jeget érő lapja) jóval vékonyabb. Fontos tudni, hogy a korcsolyák egy számmal az utcai cipő mérete alatt vannak.

A korcsolyázás építheti a csonttömeget. Erősíti a láb és a törzs izmait, a túlsúlyos gyermekek szempontjából pedig nagyon fontos, hogy jó zsírégető, és stabilizálja a szívkeringést, mivel az úgynevezett aerob testmozgások közé tartozik, és mint ilyen, hozzájárul a testtömeg csökkentéséhez, a teljesítmény növeléséhez, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. Egy 65-70 kilós ember lassan csúszkálva átlagosan akár 400 kalóriát is elégethet óránként, ami nem rossz eredmény.

Különösen javasolt azoknak, akik a kitartásukat szeretnék növelni. A korcsolyázás fokozza a stresszel szembeni ellenálló képességünket egyrészt azzal, hogy az intenzív testmozgás serkenti a vérkeringést, javítja a légző- és az immunrendszert, másrészt emlékezetes élményt, társas kikapcsolódást nyújt. Ha a kezdeti tapasztalatok és a jótékony utóhatások rendszeres korcsolyázásra ösztökélnek, illetve ha a terhelés fokozatos, akkor a gyermekek a bonyolultabb technikai elemek elsajátításával edzettebbé és egészségesebbé válhatnak. A korcsolyázás életkortól függetlenül mindenkinek ajánlható.

A különböző típusú korcsolyázást űzőknek az izomtónusuk is eltérő. A gyorskorcsolyázóknál nagyobb hangsúlyt kapnak a combok, a partner emelésétől pedig a felsőtest izomzata is szépen fejlődik.

Mint a legtöbb sport esetében, itt is érdemes kerülni a vastag gyapjút vagy pamutot, hiszen ezek az anyagok felfogják a testünkből távozó nedvességet. Válasszunk inkább több, vékonyabb rétegből álló, műszálas anyagból készült viseletet, mert így biztosan nem fogunk megizzadni. A kesztyű és a sapka is fontos kelléke lehet ennek a mozgásformának. Zokniból is inkább a síeléshez használt vastag sportváltozatot vegyük fel, ez sokkal jobban védi ujjainkat, mint ha két réteg egyszerű zoknit húznánk, ráadásul így a gyűrődésből adódó kényelmetlenség is elkerülhető.

Ha sűrűn mennénk a jégre, szeretnék kihasználni a telet, akkor érdemes bérlés helyett vásárolni egy korcsolyacipőt, mely a saját lábformánkhoz fog idomulni.

Ne ódzkodjunk a hidegtől, mozgás közben gyorsan ki fogunk melegedni!


Az illusztráció forrása: www.pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..