home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kor(talan)szellemi rock and roll
LENNERT MÓGER Tímea
2014.08.13.
LXIX. évf. 33. szám
Kor(talan)szellemi rock and roll

Fenyvesi Ottó költővel, íróval, szerkesztővel, képzőművésszel beszélgettünk közelmúltunk és korunk (össz)művészeti irányzatairól, szellemi (idő)utazásról.

* 2013 novemberében és 2014 áprilisában is vendége volt az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke Kontaktzóna nevű rendezvénysorozatának. Milyen élmények társultak a több évtized utáni látogatáshoz?

— A Délvidék, Bácska, Topolya, Ada és Újvidék 1991 után is folyamatosan része maradt az életemnek, amikor a háború miatt Veszprémbe települtem át. A mi (Fenyvesi—Balassa) családunk tagjainak többsége a szülőföldünkön maradt. Velük élénk kapcsolatot ápoltam, és televíziós stábokkal, egyetemi kiránduló csoportokkal is többször visszamentem, hogy segítsek másoknak is felfedezni azt a tájegységet. Ha meghívtak valamilyen rendezvényre, szinte mindig elmentem. Voltam a Dombos Festen, a zentai Énekelt Versek Fesztiválján, a sziváci Szenteleky-napon, a bácskossuthfalvi művésztelepen, és egyszer még Muzslyára is eljutottam a Sziveri-megemlékezésre. Sava Babić meghívására Belgrádba is elmentem egy fordítótanácskozásra. Azért annyit meg kell jegyeznem, hogy a mostani Újvidék egészen más, mint amikor több mint két évtizeddel ezelőtt feleségemmel és gyerekeimmel ott éltünk, a Limánon, a Balzac utcában. Elsősorban a régi tereket, utcákat, házakat kerestem, ahol egykoron fiammal vagy lányommal az óvodába, iskolába sétáltunk. Újvidék urbanisztikai szerkezete is megváltozott. Úgy gondolom, ezzel együtt a társadalmi viszonyok és a tartalmak is alaposan átalakultak. Az idő részben „legyalulta” a huszonöt évvel ezelőtti Újvidéket, és a régi, hozzá kapcsolódó hangulatok, emlékek is elhalványultak egy kicsit.

* Nagy figyelmet fordít a vajdasági magyar irodalom fiatal nemzedékének alkotásaira. A veszprémi Művészetek Háza kiadásában megjelenő Vár Ucca Műhely irodalmi és művészeti folyóirat főszerkesztőjeként rendszeresen közli a pályakezdő szerzők alkotásait, ahogyan a közép-európai irodalom terjesztését is felvállalja. Küldetés a Vár Ucca Műhely?

— A folyóirat nem akar több lenni, mint ami. Voltak a magyar irodalomnak olyan folyóiratai, amelyek meghatározták egy korszak irodalmát, mint például a Nyugat, az Új Symposion, a Mozgó Világ vagy a rendszerváltáskori Hitel. A lap 2000 óta működik. Elég rendszertelenül jelent meg, pillanatnyilag a negyvennegyedik számot készítjük. A Vár Ucca Műhely a kérdésében említetteket hangsúlyosan felvállalja. Mintegy harminc fiatal pályakezdő nálunk publikált először, és ez a szám, azt hiszem, nem kicsi. A másik tényező a multikulturális kontextus: a folyóirat szívesen közöl fordításokat világirodalmi szerzőktől, és a délszlávok is fontos szerepet kapnak. Az irodalom és a művészet helyzete az internet kínálta lehetőségek által sokkal demokratikusabb lett, egyszersmind sokkal felületesebb és diszperzebb is, ezért nagyon fontos, hogy az új nemzedék képviselői gondolkodjanak, kritikusan viszonyuljanak a valósághoz.

* Az egykori Symposion-nemzedék tagja volt. A fiatal bölcsészek, irodalmárok irányadóként tekintenek például a Maximum Rock & Roll című opuszára, melynek egy darabját a kolozsvári egyetemisták nemrég videovers formájában dolgozták fel. Hogyan látja: szükség van ma lázadásra, jelen van ez a szellemiség a (fiatal) magyar és a nem magyar szerzők között?

— Az újabb nemzedékek mindig kísérletet tesznek a valóság, „a szép új világ” újabb művészi leképezésére. Az én nemzedékem a XX. század utolsó évtizedeiben volt fiatal, és sajátos módszerekkel vívta meg harcát a zsarnoksággal. A mostani világrend is kiváló melegágya a rémálmoknak, lidércnyomásoknak. A mai hatalmak túlzottan rendpártiak, a tökéletes fegyelmezettségre és hatékonyságra törekszenek. Ennek ellenére szerintem az emberi élet legfőbb értéke a szabadság, az egyéni kezdeményezés, sőt olykor még a deviancia is, mely — mint azt a szociológusoktól tudjuk — néha a társadalom mozgatórugója.

A lázadás alapvető emberi tulajdonság. Ahol kétely van, ott lázadás is lesz. Az idősebb és a fiatalabb nemzedék tagjai között mindig érezhető valami feszültség, érdekellentét. A mai értékesebb fiatal alkotók munkáiban ott van a lázadás csirája, mely egyrészt formai, másrészt tartalmi kérdéseket feszeget. Én elsősorban a visszajelzést, a „visszacsatolást” hiányolom. Úgy látom, korunk szakmai irodalmi nyilvánossága nemigen törődik a fiatalokkal. Egyre jobban szűkül az értelmes irodalmat olvasók rétege, és egy picit aggódom, hogy a mostani, jómódú menedzserarisztokráciát önmagán kívül már semmi sem köti le igazán.

* Egy helyen úgy nyilatkozott, hogy a képzőművészet felől érkezett az irodalomhoz, de a zene is szerves része alkotási folyamatainak. Hogyan alakult ez ki? S napjainkban hogyan jut el egy-egy összművészeti alkotásig?

— Az emberi gondolkodás eredendően vizuális. A szavak és a képek kombinációja tette az embert emberré, és csak mostanában kanyarodunk vissza a gondolkodásnak ehhez a közegéhez. A képiség előretörését nem a kultúra hanyatlásának tartom, hanem éppen gazdagodásának, melyet az írástudók felelőtlensége volna nem kihasználni. Bizonyos dolgokat ideálisabb képekkel, rajzokkal kifejezni. Szerintem az alkotási folyamat is egyre inkább a multimedialitás felé tolódik el, tehát nemcsak a szöveg, hanem képek, animációk és hangok is rendelkezésünkre állnak. Szerintem a mai művészet valamiféle összművészet felé tendál. A világ a multiszenzoriális, vagyis a minden érzékszervünkre egyszerre ható alkotások (például filmek) irányába fejlődik. Akár paradigmaváltásra is sor kerülhet. A közeljövőben a multimediális közlés lesz majd a legnagyobb kihívás az alkotóművészet számára. A Némely részletek című könyvem (2009, Szeged) megszerkesztésekor tettem erre egy szerény kísérletet. A kötet rövid szövegekből áll, s ezekbe szervesen illeszkednek fotók, fényképek, különféle kivágások, kollázsok, a szerkezetét pedig áthatja valamiféle zenei dinamika.

* Milyen indíttatásból fogott a Halott vajdaságiakat olvasva című, a „borús, bús, lomha Bácska” huszadik századi szerzőit megidéző sajátos antológia megírásába?

— A szóban forgó versciklus ötlete a kilencvenes évek közepén fogant, akkor kezdtem neki. Még közeli volt az áttelepülés dátuma, és fontosnak tartottam, hogy megfogalmazzam, honnan jöttem, illetve merre tartok. A trianoni döntés után a vajdasági magyarok elsősorban az irodalom által próbálták meghatározni az anyanemzettől elszakított közösségük létezését. Ez a szál Csáth Gézától kezdve Kosztolányi Dezsőn át egészen Sziveri Jánosig végigvonul a délvidéki kötődésű szerzők írásain. Késztetést éreztem, hogy létrehozzak egy olyan új művet, amely tartalmazza az elfeledett régit is. Az alkotás aktusa során a múltat újítjuk meg, egy műben ugyanis újonnan ábrázolódik, egyfajta köztes térként, mely kitalálja és megszakítja a jelent. Ezek a köztes terek a kreatív beavatkozás terei, amelyek újrateremtik az ént. Az emlékezés tehát a létezés biztosítéka, az önmegalkotás eszköze, belőle jön létre az egyéni és a közösségi identitás.

* Minden tekintetben hű maradt a bácskai közeghez. Az előbb említett kötet gondozója a zentai zEtna Kiadó, mely alkotóműhely is. Mennyire tartja fontosnak az alkotóközösségeket, van-e ilyen a jelenlegi környezetében?

— Fiatalabb korban az ember számára létfontosságú, hogy legyenek barátai, hogy egy kreatív és dinamikus közösséghez tartozzon, melyben különféle új impulzusok érik. A mi nemzedékünk, mely 1974-től 1983-ig az Új Symposion folyóirat köré szerveződött, nem egy programszerű, dogmatikus, szektaszerű közösség volt, hanem volt benne valamiféle jó értelemben vett lazaság, plasztikusság és lágyság. Ez a közösség nagyon fogékonyan viszonyult a változásokhoz, a Darwin-tanok legfőbb tapasztalata ugyanis az, hogy „Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra”. Mindmáig ennek szellemében tevékenykedem, érdekel a világ sokfélesége, szubkultúrákat kutatok, mert azok „a világ érthetetlenségével szemben az értelem kis szigeteit akarják létrehozni”. Számomra ihlető forrás a szellemi nyitottság és a közösség éltető ereje.

* Milyen tervei vannak a kultúraszervezés és az alkotás terén?

— Egyre inkább az alkotói szempontok kerülnek előtérbe. Szeretnék még legalább négy-öt jó és érdekes könyvet letenni az asztalra. Elsősorban a Halott vajdaságiakat olvasva és a Maximum Rock & Roll című ciklusokat lenne jó minél hamarabb befejezni, lezárni, hogy megszabaduljak a terhüktől. Tervezek egy ex-jugoszláv lexikont, melyben leltárt készítek a kollektív emlékezet tárgyi és szellemi darabjairól. Hamarosan meg fog jelenni egy kötetem, mely a számomra fontos írókról, alkotókról szóló esszéimet fogja tartalmazni, sok-sok képpel, dokumentummal. Egy prózakötetet is szeretnék. Ami azonban a kultúraszervezést illeti, azt inkább meghagyom a fiataloknak, hátha nekik sikerül egy kicsit jobbá és élhetőbbé tenniük a morális entrópia felé tartó világunkat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..