home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Koporsófényezőből színészlegenda — rövid Sean Connery-portré
Brasnyó Zoltán
2020.11.19.
LXXV. évf. 46. szám
Koporsófényezőből színészlegenda — rövid Sean Connery-portré

Október 31-én távozott James Bond, azaz Sir Sean Connery, aki augusztus 25-én ünnepelte 90. születésnapját. Évek óta kerülte a nyilvánosságot, de azt azért lehetett tudni, hogy demenciában szenved. A felesége, Micheline Roquebrune szerint az utolsó hónapokban már beszélni sem tudott, most pedig hálát adott az égnek, hogy férje békésen, álmában hunyt el.

Micheline kilencvenegy éves, francia festőművész, negyvenöt évig éltek együtt a skót színésszel. Már a találkozásuk is érdekes volt: egy golfversenyen hozta össze őket a sors 1970-ben, mindketten szenvedélyes játékosok voltak. Sean Connery 2006 óta élt a Bahama-szigeteki Nassauban. Ügynökének állítólag egyetlen üzenetet hagyott meg: automatikusan utasítson vissza minden filmes és egyéb felkérést. A francia hölggyel nem volt közös gyerekük, Sean Connerynek egy fia van, Jason, aki maga is színész. Az ő édesanyja egyébként Diane Cilento ausztrál színésznő.


(Szalai Attila rajza)

Sean Connery szülővárosában, Edinburghben tejkihordóként kezdett dolgozni tizennégy évesen. Két esztendővel később már őfelsége haditengerészetéhez került (ahogyan maga James Bond karaktere is), és három éven át szolgált. Gyomorfekélye miatt elhagyta a flottát, majd vízimentő, sofőr, sőt aktmodell is lett, huszonkét évesen. Az extrémebb munkák sem kerülték el: egy haddingtoni vállalkozónál koporsófényesítőként dolgozott. A haditengerészetnél egyébként két tetoválást is szerzett: az egyik felirat azt hirdette, hogy Scotland Forever, a másik pedig azt, hogy Mum and Dad.

Talán meglepő, de Ian Fleming nem igazán szerette volna őt Bondként látni: a castingok során Richard Burton neve is felmerült, ám maga az író Cary Grantet szerette volna a 007-es szerepére. Ő viszont drága lett volna, illetve már jócskán túl volt élete delén. A Dr. No című filmmel Connery Ian Flemingnek is bizonyított: az írót valósággal lenyűgözte a skót színész játéka. Őfelsége titkos ügynökének azonban többször is meggyűlt a baja a jogtulajdonosokkal, öt film után úgy összeveszett Albert Broccoli producerrel, hogy helyette George Lazenby vette át a stafétát egy film erejéig, ez volt az Őfelsége titkosszolgálatában. Lazenby ezután már nem folytatta, Conneryt viszont sikerült rekordgázsiért újra leszerződtetni. 1,25 millió dollárt kapott a következő filmjéért, mely a Gyémántok az örökkévalóságnak címet viselte. A pénz akkoriban csillagászati összegnek számított, mégsem tartotta meg: az egészet felajánlotta a skót oktatási alapnak. Ismét szekrénybe akasztotta a 007-es szmokingját, majd tíz év után megint előkereste. 1983-ban leforgatta a Soha ne mondd, hogy soha című „nem hivatalos” Bond-filmet, mely nem az EON Productions égisze alatt készült, maga a történet pedig a Tűzgolyó című regény adaptációja volt. Ebből azonos címmel „hivatalos” kánonfilmet is forgattak.

Sir Sean Connery nagyon szeretett jótékonykodni. Például a Kevin Costner címszereplésével készült Robin Hoodban eljátszott kétperces jelenetért, melyben Oroszlánszívű Richárdot személyesítette meg, 250 000 dollárt kapott, de ezt is jótékony célra ajánlotta fel.

Tucatnyi filmszerep, legendás alakítások és csupán egyetlen Oscar: Connery az 1987-ben készült Brian De Palma-filmben, a The Untouchablesben (Aki legyőzte Al Caponét) Jim Malone megformálásáért kapott aranyszobrocskát. Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, volt ennél emblematikusabb szerepe, illetve fényévekkel jobb alakítása is.

A 007-es ügynökön túl persze Henry Jones professzorként is ismerjük, ám hajlottabb korára is lehetett volna egy legendás szerepe, melyet végül kihagyott. Peter Jackson ugyanis felkérte, hogy játssza el Gandalfot A Gyűrűk Ura trilógiában. Connery fura indoklással utasította vissza a szerepet, szavai szerint ugyanis nem értette a forgatókönyvet. Később, már a bemutató után is ugyanezt mondta, de persze nem győzte dicsérni Ian McKellen alakítását. A skót színész egyébként 10 millió dollárt kapott volna a New Line Cinemától, plusz részesedést is a bevételből, így mintegy 450 millió dollártól esett el.

Érdemes megemlíteni Kristóf Tibort, aki összesen 23 filmben szinkronizálta a legendás skótot. Orgánuma a magyar nézők számára egyet jelentett Sean Conneryvel. Bármilyen hanggal is élveztük a színész filmjeit, mindkét esetben óriási élményt nyújtott. Kristóf Tibor korábban, 2009-ben hunyt el, hatvanhét évesen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..