home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Konzultatív testület Vajdaság kulturális tartalmainak feltérképezésére
Szakáll Laura
2023.02.24.
LXXVIII. évf. 8. szám
Konzultatív testület Vajdaság kulturális tartalmainak feltérképezésére

Szakmai testület létrehozásáról döntöttek a Magyar Nemzeti Tanács negyedik rendes ülésén Szabadkán. A konzultatív testület lényege az, hogy összhangba hozza a vajdasági kulturális kínálatot a rendezvényekkel, programokkal — emelte ki Fremond Árpád, az MNT elnöke.

— A vajdasági magyar kulturális kínálat feltérképezésére létrehozott konzultatív testület feladata meghatározni, összegyűjteni és rendszerezni a szerbiai és a vajdasági magyarság rendezvényeit, helyszíneket, tájegységeket, épített és szellemi örökséget, helytörténeti és gasztronómiai útvonalakat mint nemzeti közösségünk idegenforgalmi kínálatát. Mindezek bemutatására egy honlapot és a honlappal összekapcsolt mobiltelefonos alkalmazásokból álló platformot szeretnénk létrehozni, amelyet a továbbiakban a Magyar Nemzeti Tanács működtetne.

Az MNT ülésén egyebek mellett elfogadták a Magyar Nemzeti Tanács 2022. évi beszámolóját, pénzügyi beszámolóját és zárszámadását. A testület múlt évi költségvetése csaknem 1,4 milliárd dinárt tesz ki. 2022-ből több mint 800 millió dinárt hoztak át. Ezt az összeget az idén használják fel.

Az ülésen a Hét Nap Lapkiadó Kft. múlt évi munka- és pénzügyi jelentésének jóváhagyása, valamint az idei pénzügyi tervének módosítása is napirenden szerepelt. A részleteket László Edit, a hetilap igazgatója ismertette. Elmondta, a lap az internetes felületeken is megtalálható, a korszerűsítés érdekében több fejlesztés valósult meg az elmúlt évben, amikor a könyvkiadói tevékenységét is folytatta a szerkesztőség.

A felsoroltak mellett az MNT által alapított intézmények munka- és pénzügyi jelentései is napirenden szerepeltek az ülésen, valamint oktatási intézmények igazgatóválasztási eljárásáról, iskolaszéki tagok cséréjéről szavaztak a tanács tagjai. A jelenlévők jóváhagyták a végrehajtó bizottság döntését a Szabadkai Gyermekszínház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, az Újvidéki Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatóválasztási eljárása és a zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ megbízott igazgatója kinevezésének eljárása kapcsán.

A részletesebb beszámolót lapunk március 1-jei számában olvashatják.

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..