home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Könyvbemutató!
2021.05.21.
LXXVI. évf. 20. szám
Könyvbemutató!

Újvidéken, 2021. május 27-én (csütörtök), a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban, József Attila utca 16-18., 17 órai kezdettel kerül sor „Az Újvidéki Atlétikai Club története 1910-1944” című könyv bemutatójára.

A könyv szerzője az újvidéki 90 (!) éves Pásztor Géza (valamikori jeles kosárlabdázó és nemzetközi bíró), recenzens a zentai Táborosi László (sporttörténész, sporttörténet kutatató), moderátor az újvidéki, (zentai születésű) 91-ik (!) évében járó Piszár József (a Magyar Szó napilap nyugalmazott sportújságírója, a Sportvilág hajdani főszerkesztője).

 

Részletek a recenzióból

Egy letünt korszak dicső emlékéről

Pásztor Géza: „Az Újvidéki Atlétikai Club – UAC (NAK) UAC története 1910-1944”

című könyve

…„Újvidék gazdag, hajdani sportéletéről már több könyvkiadvány látott napvilágot, pl: labdarúgás, evezés, céllövészet, stb, de magyar sportegyesületről még nem. Ezt a hézagpótló űrt próbálja most betölteni és kárpótolni Pásztor Géza egykori kiváló kosár-labdázó (többszörös vajdasági ifi tornagyőztes, szerbiai ifi tornák érmes helyezettje), sportmunkás, elismert nemzetközi kosárlabdabíró (1948-1980) és sporttörténet kutató most megjelenő „Az Újvidéki Atlétikai Club története 1910-1944” című műve, mely 77 évvel ezelőtt szűnt meg létezni.

…A modern sportélet meghonosodásának (1905-1918) idején Újvidéken több mint száz évvel ezelőtt egy lelkes fiatal csoport felimerte és  követte a kor egyik legnagyszerűbb emberformáló törekvésének, a testkultúrának a fontos szerepét, és 1910-ben új átfogó magyar sportegyesületet alakított „Újvidéki Athlétikai Club” - UAC néven…

…Ennek a magyar nyelven kiadott könyvnek az anyagát Pásztor Géza egyedül kezdte el gyűjteni, majd a recenzens segítségével folytatni és összeállítani. A több évtizedes, hangya szorgalmú kutatás során felhalmozott anyag a maga terjedelmével minden adat érdekes és jellemző, minden név és fénykép fontos és kihagyhatatlan, s kronológiailag hűen tükrözi egy letűnt korszak dicső emlékét. Az évtizedek óta folytatott sporttörténeti kutatásaim végett jól tudom, hogy hallatlanul sok utánajárás, évekig tartó adatgyűjtés, könyvtári és levéltári „búvárkodás” szükséges egy város vagy település, több mint 100 éve tartó, szerteágazó sportéletének a feltárásához. A szerzővel folytatott számos sporttörténeti eszmecserénk és konzultációnk alapján elmondhatom, hogy Pásztor Géza mily lelkesedéssel és gondosko-dással, a kétes részletek messzemenő tisztázási szándékával készítette el a jelen és főleg a jövő nemzedék számára aranyat érő páratlan újvidéki sportkiadványát…

…A szerző az UAC történetét a rövid bevezető után több fejezetre tagolva tárja az olvasó elé. Rövid betekintést nyerhetünk Újvidék város történetéről, a kialakuló társadalmi életéről, a városiasodás, polgáriasodás időszakában az oktatás, vallás, kultúra, sajtó és a gazdaság intézmények bemutatásával. A sporteseményeket részletesen közli a kezdetektől azaz 1910-től 1944-ig, s közben arra is rávilágít, hogy a sportegyesület egységes, központi irányítással működött, több szakágat kultiválván. A II. világháború után Újvidéken több sportág a kibontakozását és meghonosodását az UAC-nak köszönheti, hisz annak kebelében kezdték el szárnyaikat bontogatni…

…A könyvben feltárt adathalmaz önmagáért beszél. Talán ma már csak merő ábrándnak tűnik, hogy valaki az eredmények megismerése mellett a régi jeles, közismert helybéli egyéniségek között egyes nevek alapján rátalál nagyapjára, apjára, rokonára, netántán ismerősére akik részesei voltak a nagymúltú újvidéki sportklub létrehozásának, de ha mégsem a kiadvány akkor is elérte célját hiszen az „Újvidéki Atlétika Club” története egy vastag nélkülözhetetlen virágszálát képezi annak a csokornak amelyet „Délvidék sporttörténet” - nek neveznek, és része az egyetemes magyar sporttörténetnek.

Újvidék és szinte minden sportszerető ember nevében köszönet ezért a szerzőnek, a könyv átlapozgatását, elolvasását pedig ajánlom mindenkinek a szives figyelmébe!...”

                                                                                     

Köszönetnyilvánítás

A könyv szerzője Pásztor Géza

Az általam szerkesztett kézirat (1910 - 30-as időszak) elsőként legrégibb újvidéki barátaim Hrabovszki László és Krisztics Emil kezébe került, akik még emlékeztek a NAK - Novosadski Atletski Klub (mely még 1910 – ben alakult Újvidéki Atletikai Club – UAC név alatt), alkonyára, és az UAC újjászületésére.

Utoljára a zsablyai születésű Uri Ferenc nyugalmazott történelemtanár, festő és helytörténész olvasta át írásom végső változatát, aki a múltidők kék-fehér eseményeinek szemtanúja volt.

Valamennyien osztották elégedettségüket a közreadás lehetőségén.

Különös köszönet az újvidéki Dániel print + kiadónak, és ügyvezetőjének Dániel Gézának, hogy lehetővé tették munkám megjelentetését. Hozzá kell tennem, a mai világ (2021) hihetetlenségét: méghozzá grátisz alapon!!!

Köszönet Rácz Edmund - Mundinak az eredeti fényképek utáni kutatásért, kiválasztá-sért és előkészítésért.

Nem hangsúlyozható eléggé köszönetem, a zentai Táborosi Lászlónak, a vajdasági és az egyetemes sporttörténet kimeríthetelen, fáradhatatlan kutatójának és krónikásának, a közel  négy tucatnyi könyv szerzőjének aki amelett, hogy megtisztelt a recenzió megírásával, igen sokrétű támogatást nyújtott: amikor az írásban akadoztam, csüggedtem, ösztökélt, hogy az elkezdettnek a végére járjak. Külön érdeme a majd százéves képanyag újraszkennelése, helyrehozása és a kézirat végső formájának kialakítása!

Zenta, 2021. május 20.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..