home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Könnyű sporteszköz a nehéz edzésekért
Bíró Tímea
2019.02.22.
LXXIV. évf. 7. szám
Könnyű sporteszköz a nehéz edzésekért

Legtöbbünk számára még mindig elég rideg az időjárás ahhoz, hogy kimerészkedjünk a szabadba edzeni, de ezt a gondot a gymstick segítségével is áthidalhatjuk. Nézzük, hogyan!

A gymstick eredetileg Finnországból származik. Megalkotói két szuper fitneszeszközt kombináltak: a fitneszszalagot és a -botot.

A gymstick botja igen könnyű, egyúttal merev is, a két végéhez gumikötél van rögzítve, melynek közepén egy kengyel található. Az edzést rengeteg variációban tudjuk végrehajtani. Nincs más dolgunk, csak a lábunkra húzni a gumit, a botot pedig kézben tartani. A gymstick — olyan, mint egy súlyzórúd, melynek végéhez két gumikötél illeszkedik — a kezek és a lábak között állandó, változó erőteret hoz létre. Amint az első gyakorlatokat végezzük, azonnal érezni fogjuk, hogy az egész testünk, szinte minden egyes izmunk tónusba kerül. Ez az állandó kontroll, korrekciós és stabilizáló hatás eredményezi a gymstickedzések különlegesen komplex hatását.

A gymstick célja elsősorban az izomtónus-fokozás, viszont megállja helyét a mozgékonyság, az egyensúly, a koordináció és az aerob fittség fejlesztésében, továbbá a rehabilitációban is helye van. Javítja a szervezet oxigénellátását. Minden edzettségi szinten használható, viszonylag kis erőbevetéssel. A gyakorlatokkal a mély tartóizmokat és a stabilizáló izmokat is aktiválhatjuk. Végtelen variációs lehetőségeket kínál az edzésekhez. Az eszköz a mély (core) izmokat is erősíti, ennek köszönhetően hát- vagy derékfájás esetén is segítséget nyújt. Rendszeres edzés esetén a gerinc és az ízületek stabilizálásáért felelős izomcsoportok megerősödnek, így a fájdalom is csökken, idővel pedig akár teljesen meg is szűnhet.

Kiválthatjuk vele a kézi súlyokat, ráadásul nincs sérülésveszély sem, mert meghatározott körben végezzük az izommunkát. A botra úgy tekerjük fel a gumikötelet, hogy a gyakorlatnál megfelelő ellenállást adjon. Ennek mértékét tehát szabadon változtathatjuk, egy-két tekerés fel vagy le, és máris kisebb vagy nagyobb „súlyokkal” dolgozhatunk.

Használhatjuk kardiózásra, és segítségünkre lehet táncórán, aerobik közben, vagy akár küzdősport gyakorlásakor is. Nem károsítja az ízületeket, de edzi az őket körülvevő izmokat. Teleszkópos változata utazáshoz, vízi verziója aquafitneszhez is kiváló. Azoknak, akik szeretik a pilatest, jó hírünk van, hiszen már ehhez az edzéshez is létezik gymstickkel végezhető gyakorlatsor.

A Gymstick Original öt különböző fokozatban kapható:
Zöld — ellenállás: 1—10 kg (idősebbek, kevésbé edzett személyek)
Kék — ellenállás: 1—15 kg (átlagos edzettségű hölgyek és férfiak)
Fekete — ellenállás: 1—20 kg (nagyon edzett hölgyek, férfiak)
Ezüst — ellenállás: 1—25 kg (személyi edzéshez férfiak számára)
Arany – ellenállás: 1—30 kg (személyi edzéshez férfiak számára)


Legnagyobb előnye, hogy maga a szerkezet könnyű, használata végtelenül egyszerű, és sok más eszközt egyesít magában. A már említett teleszkópos változatát utazás során magunkkal vihetjük, hogy bárhol és bármikor edzhessünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..