home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Könnyű, nyári meggyes sztori
Molnár Krekity Olga
2013.06.19.
LXVIII. évf. 25. szám
Könnyű, nyári meggyes sztori

Viselkedéskultúra... Ez az, ami egyre jobban és jobban érdekel. Amióta mesterember felesége vagyok, akár egy szociológiai tanulmányt is írhatnék e témából. Beállít egy pasas. Azt, aki féltéglaként esik be az udvarba és se kukk, se bak, se jó napot, se dicsértessék, se kezét csókolom, se dobar dan nem hagyja el a száját, én már csak így „definiálom”.

Előre tudom már a második, kérdő mondatát is, erre kapásból rávágom: nincs itthon a mester. A biztosítékot az csapja ki nálam, amikor a következőt hallom: és hol van? Szóra kerekedik a szám, cifráznám, de általában csak rájuk nézek, és — mily szerencse(!) — némán odébbállnak. Azt mondják, nagyon beszédes ilyenkor az arckifejezésem...
Szóval beállít egy ipse (csak hogy ne ismételjem magam), s miután mindez az érdekfeszítő párbeszéd lezajlik — én fenn a meggyfa tetején, ő lentről sandítva felfelé (hál’ istennek, nadrág van rajtam), már témát is vált. Adjam neki oda a meggyet (már vagy 150 kiló le van szedve), igaz, nincs pénze kifizetni, de majd kompenzálja. (Most ugorjak a nyakába, vagy szorongassam meg?) Ad baromfit érte cserébe... Igaz, az sincs még neki, de épp a napokban akart napos csibét venni... Nem eladó! — mondom határozottan, s mivel épp egy ág is megreccsen a kezem alatt, megijed, hogy a fejére esek létrástul, s gyorsan elinal. De azt a...!, fortyogok igazi magyar menyecskéhez illően, mire a pulik behúzott farokkal a házukba somfordálnak. Legalább úgy kezdte volna, hogy: asszonyom, megengedi, hogy szedjek pár szemet, nekünk nincs a kertben, vinnék haza a gyerekeknek. De az ilyen nem is a gyerekeire gondol, az első pálinkafőzőnek eladta volna jó pénzért vagy itókáért cserébe. Másnap a piacon 80—100 dinárt kértek a meggy, 300 dinárt pedig a cseresznye kilójáért. A számban a reggeli! Dehogy adom azt oda akármilyen jöttmentnek. Odaállok a fa alá egy karéj kenyérrel, mint annak idején édesanyám, s jót falatozok az igazi, nap érlelte biotermésből. S míg teli torokból fütyülnek a feketerigók, abban az illúzióba ringatom magam, hogy, hej, de gazdag is vagyok! Még a császárral sem cserélnék! Csak őrizze meg a Teremtő mindazt, amit adott (a szomszédét is!) a jégveréstől, a szárazságtól, a besurranó tolvajoktól... Nem kérek én egyebet.
Már el is száll a mérgem, s jókat mosolygok magamban. Nem múlik el olyan év, hogy ne akadna valami jó kis könnyű, nyári sztori a meggy körül. Tavaly például, amikor olyan nagy sláger volt a világvége, épp ennek rovására viccelődtünk a párommal, míg azt a karkosárnyi termést szemezgettük le az ágakról, amennyit megkímélt a fagy (a természeti csapást persze az előttünk álló apokalipszis rovására írtuk), amikor néhány roma, kapával a vállán épp elvonult a kerítésünk mellett, ki a határba... Nőtt már a kukorica, naivan azt hittük, hátha kapálni mennek. Talán még végig sem csengett a kacagásunk, amikor egy öltönyös, nyakkendős, aktatáskás fiatalember állt meg a kapunkban: Dicsértessék az Úr Jézus! Mindörökké... A Jehova tanúi nevében jöttem önöket lelkileg felkészíteni az előttünk álló világvégére... Engem akar felkészíteni?! — így a férjem, hiszen tudok én már mindent. Hát persze hogy itt a világvége, amikor amott mennek ni, a cigányok, kapával a határba...
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..