home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Könnyű, letisztult trónust kért Ferenc pápa budapesti látogatására
MTVA
2023.04.25.
LXXVIII. évf. 16. szám
Könnyű, letisztult trónust kért Ferenc pápa budapesti látogatására

Nyár-, kőris- és tölgyfából készülnek Ferenc pápa ünnepi trónusai, amelyeket Ádám Tamás asztalosmester tervezett meg a katolikus egyházfő Magyarországra látogatásának alkalmából. A szerkezeteken két asztalos napi 12 órát dolgozik, a pápa speciális  kéréseit figyelembe véve. A munka kulisszatitkaiért a műhelybe látogatott el a Duna Katolikus krónika című magazinműsora.

Egy asztalos akkor a legboldogabb, ha munkáit jó célra, jó emberek használják – vallja Ádám Tamás asztalosmester. A pápa trónusának történelmi, szimbolikus és funkcionális jelentősége van, és fontos szerepe az egyházi eseményeken és ünnepségeken, ezért nagy megtiszteltetésként élte meg, hogy felkérték Ferenc pápa és kísérői ülőalkalmatosságainak megalkotására. Az asztalosmester munkatársa segítségével öt trónt alkotott meg a katolikus egyházfőnek, valamint további 16-ot kíséretének, a püspököknek és a diakónusoknak. Az egyházfő trónusai magasított háttámlával és ülőlappal készülnek, díszvéséssel ellátva, a Vatikán címerét megjelenítve. Ferenc pápa kérésére a trónusok egyszerűek és világos színűek lesznek, továbbá könnyen mozgathatók. Tömör fa helyett lemezeket használtak, ám a díszítő elemekkel együtt így is 50 kilót nyom a szerkezet. 

„Szeretem a szakmámban, hogy változatos. Egy egyházi megbízatás lelkileg mindig ad valami  pluszt az adott feladathoz, hiszen ezek nagy becsben tartott, maradandó tárgyak. Jó érzéssel tölt el, ha valamit, amit létrehozok, hosszú évtizedekre megőrzik” – hangsúlyozta a Duna Katolikus krónika című műsorában Ádám Tamás, aki vallásos emberként nagy reményekkel várja a pápa április 28-i érkezését. Az asztalost édesapaként a gyermekei jövője foglalkoztatja leginkább, szeretné, ha békében élhetne a családja, ezért imádkozik elsősorban Ferenc pápához. A teljes adás újranézhető a Médiaklikken, valamint a Bizony, Isten! YouTube-csatornán is.

Így készül a közmédia Ferenc pápa látogatására

Kiemelt figyelemmel tudósít a közmédia Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatásáról és az ahhoz kapcsolódó eseményekről. A lelkipásztori látogatást egyenes adásban közvetítik a közszolgálati csatornák, valamint dokumentumfilmekkel és egész napos műsorfolyammal is várják a nézőket. A katolikus egyházfő április 28-án érkezik Magyarországra. A legjelentősebb esemény az a szentmise lesz, amelyet az Országház előtt, a Kossuth téren tart április 30-án, vasárnap délelőtt. A pápalátogatásról készülő valamennyi műsor elérhető lesz a közmédia online felületein is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..