home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Könnyed brazil továbbjutás
Tóth Tibor
2022.12.05.
LXXVII. évf. 48. szám
Könnyed brazil továbbjutás

Újabb két nyolcaddöntővel folytatódott a katari labdarúgó-világbajnokság. A legutóbbi világbajnokság ezüstérmese, Horvátország büntetőkkel győzte le Japánt, Brazília pedig iskolajátékot mutatott be Dél-Korea ellen. 

Japán—Horvátország 1:1, büntetők után 2:4

A csoportjában két nagy skalpot is begyűjtő Japán kezdett bátrabban, már a horvát térfélen letámadta Modrićékat, ám az első lehetőség mégis Perišić előtt adódott, de éles szögből leadott lövését Gonda védte. A félidő végéig mindkét együttes főleg beadásokkal próbálta veszélyeztetni az ellenfél kapuját, amiben a japánok voltak eredményesebbek, hiszen egy szögletvariáció után az egyik horvát védőről lepattanó labdát Maeda lőtte középről a horvát hálóba. Az egyenlítőgól is beadás után született meg, miután az 55. percben Lovren beíveléséből Perišić fejelt 13 méterről a kapuba. Ez volt Ivan Perišić 33. gólja a horvát válogatottban, mellyel beérte Mario Mandžukićot, és már csak a legendás Davor Šuker előzi meg. Perišićnek ez volt a 10. gólja Európa- és világbajnokságokon, ennyi gólja világversenyeken egy horvát játékosnak sincs. A rendes játékidő végéig előbb Modrić lövését védte a japán kapus, majd Budimir bólintása ment alig mellé. A kétszer 15 perces hosszabbítás legnagyobb lehetősége az ázsiaiak előtt adódott, de Mitoma távoli lövését a mezőnybe öklözte Livaković. A horvát kapus megfogta az első két japán büntetőt, Minamino és Mitoma tizenegyesét, majd a negyediket, a csapatkapitány Yoshida lövését is, egyedül Asano járt túl Livaković eszén. A horvátok közül csak Livaja találta el a kapufát, Vlašić, Brozović és Pašalić eredményes volt, így Horvátország jutott a legjobb nyolc közé.

 

Brazília—Dél-Korea 4:1

Negyedórányi játék után a brazilok eldöntötték a továbbjutás kérdését. Már a 7. percben Vinícius Júnior mesterien kilőtte a hosszúsarkot, majd a 13. percben Neymar értékesítette a Richarlisonnal szemben elkövetett szabálytalanságért megítélt büntetőt. Az első félidő végéig egy remek összjáték után Richarlison növelte a brazilok előnyét, a 36. percben pedig Paqueta kapáslövése is betalált a dél-koreai kapuba. A második félidőben Brazília csak annyit adott ki magából, amennyi feltétlenül szükséges volt, de így is több nagy helyzetet dolgozott ki az ázsiai válogatott kapuja előtt. A koreaiak dicséretére válik, hogy nem álltak be bunkerfocit játszani, bátran támadtak, és több alkalommal is jelentős feladat elé állították a brazilok hálóőrét, Alissont. A szépítőgól egy szabadrúgás utáni kipattanóból született meg, amikor Paik Szung Ho bombagólt ragasztott a felső sarokba.


(Szalai Attila rajza)

 

A keddi program:

Marokkó—Spanyolország (16)

 Portugália—Svájc (20)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..