home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Konfliktusteremtési kísérlet
2015.12.07.
LXX. évf. 48. szám

A Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma megdöbbenéssel vette tudomásul a Szerb Demokrata Párt Ifjúsági Szervezetének a konfliktusteremtési kísérletét.
Az említett párt megközelítőleg 10-15 fiatalja 2015. november 29-én, vasárnap, az újvidéki Európa Kollégium bejárata előtt olvasta fel tiltakozását, melyben azt nehezményezi, hogy a kollégiumban csak a magyar nemzetiségű hallgatók nyerhetnek felvételt.

Az újvidéki Európa Kollégium kitűnő példája a két ország, Szerbia és Magyarország,  együttműködésének. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a budapesti Tökölyánum felújítása, ami a budapesti egyetemeken tanuló szerb nemzetiségű fiúhallgatók számára készült, 1838-ban. Ma a budapesti szerb gimnázium tanulói lakják be.

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy az Európa Kollégiumban a Magyarországon élő szerb nemzetiségű egyetemisták számára is biztosított a lakhatás, újvidéki egyetemi tanulmányaik alatt.

Szeretnénk azt is egyértelműsíteni, hogy a kollégium megépülését a Vajdaság Autonóm Tartomány 5 millió euróval, Magyarország 1 millió euróval támogatta és a telek, amin felépült, a Katolikus Egyház ajándéka. Az Európa Kollégium éves szintű teljes költségvetését is Magyarország biztosítja. Továbbá fontos kiemelni, hogy a kollégium nincs az állami finanszírozású kollégiumok hálózatában, ezért autonóm módon határozhatja meg a felvételi követelményeket.

A Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma hisz abban, hogy az említett intézmények e két nemzet kölcsönös tiszteletének jelképei, valamint a békés együttélésnek záloga.

Fehér Szabolcs elnök
Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórum

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..