home 2023. június 04., Bulcsú napja
Kompetens kisdedóvók
Csermák Zoltán
2019.01.29.
LXXIV. évf. 4. szám
Kompetens kisdedóvók

Egy óvodafejlesztő program tapasztalatai

Eredményesen zárult a magyar kormány által indított Kárpát-medencei óvodafejlesztési program 2018. évi továbbképzése.  A felkészítésben a Hagyományok Háza szakmai partnerként vett részt.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2017-ben kezdeményezte a külhoni óvodák fokozott támogatását. Ennek nyomán, 2018-ban a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége – a Hagyományok Háza szakmai segítségével – a magyar tannyelvű bölcsődék és óvodák didaktikai személyzete számára hirdette meg a Kompetenciafejlesztés népi hagyományok által című 60 órás akkreditált szakmai továbbképzését.

Az elmúlt évben Erdélyben és Partiumban 17 helyszínen 22 alkalommal szerveztek tanfolyamot. A kurzusokon összesen 1110 óvodapedagógus vett részt.

„Meglepően nagy volt az érdeklődés a tanfolyam iránt – számolt be tapasztalatairól Tálas Ágnes, felkért szakmai mentor, a Hagyományok Háza módszertani képzéseinek rendszeres oktatója. – A tanév legjelentősebb állomása az október végén Szatmárnémetiben rendezett továbbképzés volt, amelyen 132 pedagógus vett részt.”

A felkészítő módszertani iránymutatást adott a néphagyomány különböző területeinek alkalmazására az óvodai nevelésben. A képzés célja, hogy a részvevők az elméleti és gyakorlati-sajátélményű foglalkozásokon keresztül minél többet megtudjanak a néphagyományról, és annak óvodai alkalmazásáról. Az óvodai neveléshez nagyon jól kapcsolódhatnak ennek a műveltségnek bizonyos elemei, leginkább a tánc, zene (népdalok, népi hangszerek), népi játékok, természetes anyagok használatára épülő kézműves tevékenységek és jeles napi szokások. A tanfolyam ezeknek a megfelelő alkalmazásához kíván módszertani segítséget nyújtani, mivel ezek az ismeretek, hiányoznak a mai felsőfokú pedagógusképzésből.

Az akkreditáció szintén motiválta a jelentkezőket, mivel segítette a résztvevőket a kreditpontok gyűjtésében.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Oktatás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..