home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Költözik a tűzoltóállomás és a nagybani piac
Kartali Róbert
2022.04.21.
LXXVII. évf. 16. szám
Költözik a tűzoltóállomás és a nagybani piac

A Szabadkai Városi Képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadták azt a rendeletet, amely alapján módosítják a Makszim Gorkij utca, a Belgrádi út, a Blaško Rajić utca és a Zentai út által határolt terület délnyugati oldalának részletes szabályozási tervét. A módosítás konkrétan a Radić fivérek utca, a Makszim Gorkij utca, a Belgrádi út és a Blaško Rajić utca által határolt 53 hektáros területet öleli fel. A tervet összehangolják Szabadka—Palics 2030-ig érvényes általános településrendezési tervével, a terület határain belül található, kiemelt jelentőségű, védett kultúrtörténeti egység megóvása érdekében pedig szigorítanak egyes szabályokon. Nagy Kiserős Melinda, a városi építésügyi titkárság titkára nyilatkozott lapunknak.

— A módosítás után ez a rendezési terv is összhangba kerül a város általános településrendezési tervével, mely egy olyan stratégiai dokumentum, amely útmutató a városrendezőknek. A módosuló részletes szabályozási tervbe most beleépítik azokat az iránymutatókat, amelyeket az általános településrendezési tervben már elfogadtak, és érvényben vannak — magyarázta lapunknak az építésügyi titkárság vezetője. Mint mondta, az általános szabályozási terv szerint a Bogović utcai nagybani piac, valamint a Szabadkai Tűzoltóság is át lesz helyezve. A nagybani piac a Sziváci útra kerül, ott van a városnak egy erre a célra megfelelő telke. A tűzoltók a Makszim Gorkij utcai épületegyüttest kinőtték, ezért átkerülnek a Radić fivérek utca végén található körforgalom tervezett folytatásába. Szükség esetén innen a város szinte minden részét gyorsabban tudják majd megközelíteni.


Nagy Kiserős Melinda (fotó: Kartali Róbert)

A terv által felölelt területen rengeteg társasház épül, ezért döntött úgy a városvezetőség, hogy ezt jobban le kell szabályozni. Egyrészt a Radić fivérek utca közelsége miatt, ahol magassági maximumokat szabtak meg, így a családi házak szomszédságában a földszint plusz egy emelet és a tetőtér beépítése lesz a megengedett magasság. Ezektől az épületektől távolodva két emelet és tetőtér-beépítés lesz jóváhagyva. Haladva a Harcosok sorakozója lakótelep, illetve a Belgrádi út felé, úgy növekedhetnek majd a megengedett magasságok, hogy egyes helyeken a földszint plusz öt, illetve hat emelet lesz engedélyezve, tetőtér-beépítéssel. A tervben előirányozták az utak szélesítését is, ami elsősorban a tömbházakra vonatkozik. Egyéb infrastrukturális fejlesztéseket is megszabtak, ott ugyanis, ahol két-három családi ház helyén építenek egy tömbházat, bővíteni kell a vízellátási és a szennyvízelvezetési kapacitásokat is — összegezte az illetékes.

Miután a vkt elfogadta a módosítási rendeletet, a második lépésben 15 napos korai közszemlére kerül a terv, ez május 5-én zárul — tette hozzá Nagy Kiserős Melinda. Mint mondta, ez idő alatt a lakosok, valamint a különféle szolgáltatásokat végző cégek és közvállalatok észrevételeket fogalmazhatnak meg. Ami helyénvaló, azt beintegrálják a vázlatba, és ez után kezdi el a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat kidolgozni a részletes tervet, ami megközelítőleg tíz hónapig tart. Ekkor hirdetik majd meg a 30 napig tartó közszemlét, a lakosok és a befektetők újra észrevételeket fogalmazhatnak meg. A beérkezett megjegyzéseket a tervbizottság ülésén vitatják meg, és írásban válaszolnak. A végleges terv elfogadásáról a vkt ülésén döntenek majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..