home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Kollégium a Telepen
Orosz Ibolya
2015.06.17.
LXX. évf. 24. szám
Kollégium a Telepen

Pontosan tíz évvel ezelőtt hallottam először az Európa Kollégiumról. Arról a tervről, hogy Újvidéken egyetemistaotthon épüljön, melyben kizárólag vajdasági magyar fiatalok kapnak majd elhelyezést. Plusz egy kisebb csoport: azok a magyarországi szerb nemzetiségű gyerekek, akik a tartományi székváros valamelyik egyetemi karán anyanyelvükön tanulnak tovább.

2005 nyarán ott ültünk a tartományi oktatási titkár, Bunyik Zoltán újvidéki családi házának teraszán, és hallgattam, ahogy erről a nagy horderejű és nem mellékesen meglehetősen merész elképzelésről beszélt. Őszintén? Hittem is, meg nem is, hogy megvalósulhat. Néztem a gyönyörű kertet, a tervet illetően azonban úgy voltam vele: szépnek szép, de lehetetlen küldetés.

Bő fél évvel később, 2006 áprilisában, a telepi Petőfiben megtartott lakossági fórumon viszont azon kaptam magam, hogy a hitetlenkedő (kishitű?) énem takarodót fújt, visszavonult. A tartományi oktatási titkár, a VMSZ alelnöke, Bunyik Zoltán ugyanis ott már konkrétumokról számolt be. Arról, hogy a katolikus egyház a telepi Szent Erzsébet-templom tőszomszédságában levő telkét — a csaknem egyhektáros területet — a közösség rendelkezésére bocsátotta: ott állhat majd a magyar kollégium. Az Európa Kollégium megépítésről szóló döntés megszületett. Március 1-jén megalakult a beruházási munkálatokat irányító Európa Alapítvány, mely 15 nappal később megkapta a hivatalos bejegyzésről szóló végzést... A lakossági fórumon egy pillanatra sem merült föl a kérdés: kell-e nekünk egy 300 férőhelyesre megálmodott kollégium? A vajdasági magyar fiatalok alulreprezentáltsága a felsőoktatásban köztudomású — számuk bántóan kicsi. Az adatok arról szóltak, hogy az Újvidéki Egyetem karain tanuló mintegy 40 000 fiatal között mindössze 1300 a magyar ajkú. Ennek az ezerháromszáz hallgatónak több mint a 90%-a vidéki, ám közülük az egyetemistaotthonokba csak félszázan (40-60-an) jutottak be. Márpedig az albérletnél jóval olcsóbb kollégiumi elszállásolás lehetősége nagymértékben kihat a családi döntésre, a gyerek taníttatására, a középiskola utáni továbbtanulásra.

2006 augusztusa újabb biztató hírt hozott: már 2007-ben megkezdődhet az Európa Kollégium építése, hiszen a tartomány a jövő évi költségvetésében meglehetősen nagy összeget irányzott elő ennek a beruházásnak a finanszírozására. Aztán beütött. Elkezdődött a „DP kontra DP” nevezetű játszma, mely arról szólt, hogy Belgrád a tartomány pénzelésében még azt sem tartja be, ami Vajdaságnak az alkotmány szerint járna. És ez a játszma az alapkő letételének dátumától kezdve egészen a munkálatok befejezéséig végigkísérte az építkezést.

Az alapkő letételére 2008 májusában került sor. Az építkezési munkálatok 2009 tavaszán kezdődtek meg. A kivitelezőnek 151 napja volt rá, hogy felhúzza a háromszintes (+ alagsor), 4380 négyzetméteres alapterületű épületet. Utána a belső munkálatok következtek, melyeknek „2010 szeptemberéig el kell készülniük” — volt olvasható a sajtóban. Ám az épület átadására sem 2010-ben, sem a rá következő két évben nem kerülhetett sor.


Szabó Attila felvétele

„Tető alatt az újvidéki Európa Kollégium” — írta 2013 februárjában a Magyar Szó, s úgy látszott, hogy „ha minden jól megy”, akkor az egyetemisták 2013 októberében beköltözhetnek. De nem ment minden jól. „Végéhez közeledik az építkezés” — olvashattuk az idén április végén a VajMa hírportálon. Másfél hónapja találkoztunk ismét az ismerős mondattal: „Ha minden a terv szerint halad, az idén októberben beköltözhetnek a diákok.”

Tíz éve annak, hogy először hallottam a nevét: Európa Kollégium. Sok víz lefolyt azóta a Dunán. Sok minden történt — a VMSZ akkori elnöke és alelnöke sincs már a politikában, a DP-s államfő és a kormányzat is már a múlté, a DP élén is másik politikus áll... De Újvidéken, a Telepen, a Szent Erzsébet-templom tőszomszédságában végre ott áll egy új, monumentális épület, az Európa Kollégium. A 440 egyetemista befogadására alkalmas intézmény több mint 200 kétágyas szobával, a szobák mindegyikéhez pedig fürdőszoba is tartozik. Én egy szállodai színvonalú kollégiumot láttam a fényképeken, de ennek az állításnak az igazáról bárki meggyőződhet a saját szemével, a helyszínen, személyesen. Bárki, akit érdekel, bárki, aki személyesen — közvetve vagy közvetlenül — is érintve van az Európa Kollégium belakásának kérdésében.

Hogyan? Egész oldalas hirdetés jelent meg a Magyar Szóban és a Hét Napban. A jókora fényképen a telepi új kollégium egyik szárnya látható, alatta pedig a szöveg: „A Vajdasági Magyar Szövetség F E L H Í V J A a vajdasági magyar szülők és a III—IV. osztályos középiskolások figyelmét, hogy szervezett formában lehetővé teszi az Európa Kollégium megtekintését. A VMSZ ezzel kívánja segíteni a vajdasági magyar családokat a továbbtanulás nehéz kérdésének eldöntésében. Az autóbuszok 2015. június 13-án, 20-án és 27-én a beérkezett jelentkezések függvényében indulnak: Szabadkáról, Zentáról, Zomborból, Csókáról, Tordáról, Székelykevéről. Jelentkezni a VMSZ központi irodájában, a 024/553-801-es telefonszámon, illetve az office@vmsz.org.rs e-mail címen lehet.”

Olvasom a felhívást, ezt a nagyon hivatalos szöveget. Biztosan az én készülékemben van a hiba, de tíz év után úgy vagyok vele, ha invitálás, akkor az legyen legalább egy kicsit szívélyes. Igaz viszont, hogy ez a felhívás nem nekem, nem hozzám szól. És igazából most csak az a fontos, hogy az érintettek — a diákok és a szülők — minél nagyobb számban részt vegyenek az újvidéki kollégiumlátogatón.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..