home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kolbászfesztivál Erzsébetlakon
Borbély Tivadar
2016.02.15.
LXXI. évf. 6. szám
Kolbászfesztivál Erzsébetlakon

Február második hétvégéjén újra benépesült az erzsébetlaki általános iskola udvara, ugyanis a helybeliek harmadízben tartották meg a kolbász- és pálinkafesztivált. A rendezvény — amelyet a helybeli Amatőr Szakácsok, Hagyományápolók és Környezetvédők Egyesülete és a helyi közösség tanácsa közösen szervezett — Erzsébetlak betelepítésének 150. évfordulója jegyében zajlott.

A fesztivál hagyományos disznóvágással kezdődött, mely után a házigazdák a vendégeknek disznótoros reggelivel — hagymán pirított vérrel, sült májjal és torkaszalonnával, hordós savanyúsággal, valamint házi készítésű kenyérrel és pálinkával — kedveskedtek. A szervezők nevében Pozsár István elmondta, az effajta megmozdulások célja a  hagyományos disznótori mozzanatok bemutatása, a téli ételek és ízek népszerűsítése.

Az idei  kolbászkészítő versenyre mintegy 50 csapat nevezett be Szabadkától Versecig, Újvidéktől Nagykikindáig, valamint a romániai Óbesenyő településről is érkeztek résztvevők. Míg a hagyományos fateknőkben a szakácsok készítették a kolbászhoz szükséges tölteléket, addig a zsűri tagjai osztályozták a folyamatot, a nyers kolbászhúst, valamint a megsütött termék ízét és állagát. A döntésük alapján az idei rendezvény legízletesebb kolbászát a begaszentgyörgyi Goran Reljić és társai készítették, a második helyen az erzsébetlaki Stojan Žićić, a harmadikon pedig az óécskai Miodrag Simić és csapata végzett.

A pálinkaverseny keretében  díjazták a legjobb alma, barack, körte, birs, szilva, eper, meggy és cseresznyepálinkákat.

A fesztivál alatt bemutatkoztak a helybeli Császár-tó Magyar Művelődési Egyesület  és a Nők Klubjának szorgos kezű tagjai, a muzslyai Szent Márton Borkedvelők Egyesülete, akik az egybegyűlteknek forralt bort kínáltak, valamint néhány önálló kiállító is.

Az egész napos rendezvényen a látogatók kedvező áron vásárolhattak friss és sült kolbászt, disznótoros paprikást, valamint házi készítésű édes- és sós süteményeket, illetve sajtot is.

A harmadik kolbász- és pálinkafesztiválon jelen volt Miroslav Vasin, Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági titkár, Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere, Sztojkó József, a városi tanács tagja, Pál Károly, a VMSZ elnökségi megbízottja, valamint több helyi és környékbeli tisztségviselő is.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..