home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Klímaváltozás
Talpai Lóránt
2021.08.05.
LXXVI. évf. 31. szám
Klímaváltozás

A bankok is megsínylik majd — További négy tagország tervét fogadta el az EU — Kültéri maszkviselés a francia nyaralóhelyeken

A bankok is megsínylik majd

A most megkérdezett pénzintézetek döntő többsége szerint a klímaváltozás lesz a jövőben a legnagyobb kockázat a működésükre nézve, míg 2019-ben alig több mint felük látta ennyire kritikusnak a helyzetet. Ez az EU és az Institute of International Finance közös, nemzetközi kutatásából derül ki, melyben 33 országból 88 pénzintézet vett részt. A felmérés eredményeit összegző közlemény szerint a kockázatkezelési vezetők döntő többsége, 91 százaléka öt éven belül már a klímaváltozást tekinti a legnagyobb fenyegetésének, míg két évvel ezelőtt 52 százaléka gondolta ezt. Ennek ellenére a bankoknak csupán a negyede, 28 százaléka van tisztában azzal, pontosan mennyire kockázatos tevékenységükre az éghajlatváltozás. A koronavírus-járványt követő piaci fellendülés kapcsán a pénzintézetek rövid távon a hitelkockázatot (98 százalék) és a kiberbiztonságot tartják a legkritikusabb kérdésnek (80 százalék).

 

További négy tagország tervét fogadta el az EU

Az európai uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) elfogadta négy további tagállam, Horvátország, Szlovénia, Litvánia és Ciprus nemzeti helyreállítási tervét, melynek fő célja a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni talpra állás finanszírozása. A tanács elsőként 12 tagállam helyreállítási tervének adott zöld jelzést július közepén. A határozat elfogadása után a tagállamok e második csoportja is igénybe veheti majd az uniós forrásokat gazdaságuk helyreállításának elősegítésére. Július közepén a 27 uniós tagállam közül az elsők között Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Görögország, Németország, Olaszország, Lettország, Luxemburg, Portugália, Szlovákia és Spanyolország kapott jóváhagyást arra, hogy a vissza nem térítendő támogatásokra és a hitelekre vonatkozó, legfeljebb 13 százalékos előfinanszírozást engedélyező megállapodásokat írjon alá.

 

Kültéri maszkviselés a francia nyaralóhelyeken

A koronavírus delta variánsa következtében fokozatosan romló járványügyi helyzet miatt a prefektúrák egymás után állítják vissza a kültéri maszkviselés kötelezettségét a francia nyaralóhelyeken. Az új eseteknek immár csaknem 90 százalékát a fertőzőbb mutáns okozza. A maszkviselés mellett a gyülekezést és az esti szórakozást korlátozó intézkedések léptek életbe Korzika szigetén, az Atlanti-óceán mentén több nyaralóvárosban, de a keleti és a délkeleti országrész egyes megyéiben is. A délnyugati Gironde megye prefektusa kötelezővé tette a maszkviselést Bordeaux-ban és a turisztikai övezetekben a spanyol határ közelében, ahol az alkoholfogyasztás is tilos a köztereken augusztus 31-éig. A korlátozás nem vonatkozik a parkokra, a természetvédelmi övezetekre és a tengerpartokra, illetve a strandokra. Hasonló intézkedések léptek életbe Vendée, Charente-Maritime, Landes és Pyrénées-Atlantiques megyékben az Atlanti-óceán partján.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..