home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Klímacsaták
Talpai Lóránt
2022.09.21.
LXXVII. évf. 38. szám
Klímacsaták

Manapság minden állam, legalábbis Európa nyugati felében, a klímaválságot tartja a legnagyobb kihívásnak a jövőt illetően. A harc egyaránt zajlik levegőben, vízen és földön is. Hollandia egyik városában például betiltják a hús reklámozását. A húst ugyanis a klímaválsághoz hozzájáruló és a környezetre káros termékek közé sorolják. Némileg hasznosabb döntésnek tűnik a repülős utazások, a fosszilis energiahordozók és egyes gépjárművek népszerűsítésének tiltása. De egyre több helyen merül fel, hogy betiltanák a kriptovaluta-bányászatot is, szintén a környezetszennyező hatása miatt. Kétségtelen, hogy hatalmas mennyiségű energia kell ehhez a tevékenységhez, mely jelentős mértékben növeli a szén-dioxid-kibocsátást.

A környezetvédők a hétköznapi emberek számára is kínálnak lehetőségeket, például az úgynevezett flexitáriánus étrend bevezetését. A flexitáriánus kifejezés a flexibilis, azaz rugalmas és a vegetáriánus szavak összevonásából jött létre. Ez az étkezési forma nem jár teljes lemondással, mivel a húsfogyasztást mérsékli ugyan, de nem tiltja.

Az autóipar mindig is külön téma volt a környezet kímélése terén. Régóta tervezik ugyanis a dízel- és a benzinüzemű járművek teljes mértékű betiltását. Várhatóan Kalifornia lesz az első állam, amelyben, ha minden igaz, 2035-től már nem lehet vásárolni belső égésű motorral hajtott új személygépkocsit, teherautót vagy terepjárót. Ennek érdekében Los Angelesben már meg is született a döntés arról, hogy felhagynak a fosszilisüzemanyag-infrastruktúra építésével. Vagyis a teljesen elektromos meghajtáson fejlesztenek tovább, és megtiltják új benzinkutak létesítését. Kalifornia példáját egyébként Kanada is nagyon szeretné követni.

Vannak azonban olyan országok is, például Afrikában, amelyek a hagyományosabb, természetesebb és talán legszimpatikusabb utat választják a környezetvédelem terén. Madagaszkár egyébként is egy eldugott földi paradicsom, és azzal a 60 millió fával, amelyet az utóbbi években ültettek, még inkább azzá válhat a jövőben.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..