home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
„Kívánom, hogy adventben az Üdvözítő várása töltse meg reménységgel a szívünket”
Fehér Márta
2019.12.06.
LXXIV. évf. 49. szám
„Kívánom, hogy adventben az Üdvözítő várása töltse meg reménységgel a szívünket”

„Greccióba fogok utazni, hogy imádkozzam az első betlehemes helyén, melyet Assisi Szent Ferenc készített. Egy levelet is küldök majd az egész hívő népnek, hogy megértsék a betlehemi jászol jelentőségét. Kívánom, hogy adventben az Üdvözítő várása töltse meg reménységgel a szívünket, és találjon benneteket örvendezőnek a leginkább rászorulók szolgálatában.”

Ferenc pápa november 27-én, a szerdai általános kihallgatás végén mindenki meglepetésére bejelentette, hogy az advent során Greccióba látogat, hogy a Szent Ferenc által készített első betlehemi jászolnál imádkozzon, továbbá levelet küld a hívő népnek, hogy az megértse a betlehemi jászol jelentőségét.

A betlehemi jászol Assisi Szent Ferenc lelkében született meg 1223-ban, amikor a Rómától 80 km-re északkeletre fekvő Rieti városa mellett, a Greccio nevű kisfaluban karácsony éjjelén élő, valóságos alakokkal színre vitte az Istengyermek születését, amint a kis Jézust Szűz Mária, Szent József és pásztorok veszik körül, ökör és szamár kíséretében. A „szentferenci újítás” gyorsan népszerű lett.

Ferenc 1217-től remeteségben élt Greccio mellett. Szívesen imádkozott, elmélkedett a sziklák közt levő barlangcellájában, és gyakran lement a közeli városkába, hogy Isten szeretetéről beszéljen az ott lakóknak. Szent Ferenc első életrajzírója, Celanói Tamás feljegyezte, hogy 1223 karácsonya előtt Ferenc megkérte egy János nevű gazdag, ám rendkívül szerény és imádságos életet élő barátját, hogy rendezzenek be Greccióban egy barlangot, állítsanak fel ott egy jászlat, hozzanak szalmát, szamarat, ökröt, és hívják oda a pásztorokat — élő alakokkal elevenítsék fel Jézus születésének szent eseményeit. A fáklyákkal érkező zarándokok közt természetesen ott volt a terület ura, János is, aki Ferenc beszéde után úgy látta, hogy a jászolban fekvő baba valóban megelevenedik, az Istengyermek valóban ott van az imádkozó sokaságtól körülvéve. Greccióban azóta mindennap karácsony van, hiszen a zarándokhellyé vált település olyan pápai kiváltságot kapott, hogy az év bármely szakában bemutathat karácsonyi szentmisét.

Szent Ferenc halála után, már 1228-ban kolostort és kápolnát állítottak a barlang köré. Az első betlehem emlékét állandó kiállítás őrzi, mely a világ számos országából érkezett betlehemeket mutat be.

— Itt valóban érezni lehet annak üzenetét, hogy Isten kicsinnyé lesz, alászáll közénk, és azt akarja, hogy fogadjuk őt be az életünkbe fogalmazott a Vatikáni Rádiónak a grecciói kegyhely vikárius-helynöke, Luciano De Giusti ferences atya, amikor arról kérdezték, milyen lelkülettel fogadta a ferences közösség a látogatás hírét. Nagy öröm és megtiszteltetés a pápát kegyhelyünkön fogadni, hiszen a Szentatya látogatásával az egész ferences család alapítójának egyszerű és hittel teli gesztusát ismeri el, mely Isten Fia megtestesülésének kézzelfogható emberi dimenzióját helyezi a figyelem középpontjába — fejtette ki az elöljáró. — Hiszem, hogy a betlehemi jászol a hitünk és az egész nyugati kultúra jele, annak a hitnek a jele, amely vallja, hogy az Isten emberré lett. Hivatalos körökben manapság olykor nagyon lenézik, de azt gondolom, hogy a jászolnak e jele képes megismertetni magát azokkal is, akik nem keresztények. Számunkra üdvösségünk titkának a szíve — tette hozzá. 

 

Néhány vajdasági adventi rendezvényt ajánlunk figyelmükbe

Szabadkán szombatonként adventi gyertyagyújtást tartanak. Első alkalommal november 30-án az evangélikus templomban fra Dezső Péter ferences pap hirdetett igét. December 7-én, 17 órakor a ferencesek templomában várja a híveket Harangozó László református lelkipásztor, december 14-én, szintén délután 5 órakor Palatinus István katolikus pap a református templomban, december 21-én, 18 órai kezdettel pedig Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettes a Szent György katolikus templomban.

„Amikor elérkezett az idők teljessége, Isten elküldte fiát, aki asszonytól született!” (Gal 4,4)

A Keresztény Értelmiségi Kör adventi lelki napot szervez a Domus Pacisban december 7-én, szombaton, reggel 9 órától. Ft. dr. Orcsik Károly adorjáni plébános tart elmélkedéssorozatot, illetve nyújt gyónási lehetőséget. A jelentkezési határidő kedden lejárt, és a résztvevők száma is korlátozott, de talán még érdemes egy próbát tenni a következő elérhetőségek egyikén: a 024/552-539-es telefonszámon vagy a kek@tippnet.rs e-mail-címen.

A Fáklya — Keresztény Ifjúsági Egyesület adventi találkozót szervez, a fiatalokat december 7-én délelőtt 9.30-ra várja Adára a Cseh Károly Általános Iskolába, hogy együtt elmélkedjenek a fogyókúra témáján. Az alsó korhatár az általános iskola 4. osztálya, felső korhatár viszont nincs. A világ manapság nagyon arra koncentrál, ki milyen formában van. Testileg. Számtalan fogyókúrás tipp, módszer jön velünk szembe napi szinten. De van olyan, amely a lelkünk hogylétével törődik? Amely segít letenni a lelki, pszichikai terheket? Ritkán találni olyan diétát, amely komolyan foglalkozna a belső egészségünkkel. Talán mert a „lelki fogyókúra” több erőfeszítést igényel. Szembe kell nézned önmagaddal. Vizsgálatot kell tartanod. De ennek nagyobb a hatása is — olvasható az esemény leírásában. Tóth Ugyonka Helga nővér, Sáfrány Dávid atya, Józsa Gáspár atya és Ljubanić Ádám hitoktató várja a résztvevőket. Részletek az esemény Facebook-oldalán találhatóak.

Végezetül pedig egy gyönyörű verssel kívánunk mindenkinek békés adventi várakozást.

 

Juhász Gyula

Betlehemi üzenet a vakoknak

 

Testvéreim, egy látó küldi néktek
Üdvözletül ma könnyes szavait,
Ki mindig fájón és szédülve nézett
Egy szép pokolt, mely földnek hivatik.
Ő onnan jött, hol a magas mennyeknek
Szférája zeng és csillaga ragyog,
Szemében még e fény árnyéka reszket,
Az édené, mit sírón elhagyott.
Mint nagy elődje, Milton, aki vak volt,
Ő is szeretne látni víg eget,
Túl minden földi harcon és kudarcon
Felé örök világok intenek.
 
Testvéreim, itt mind vak, aki balgán
Tűnő örömben üdvöket kutat,
Ki istent vár a múló gyönyör arcán:
Mind vak szegény, ki nem talál utat.
És nem vak az és ő meg fogja látni
Istent magát mind, kinek lelke fény,
Minden világi pompák csillogási
Kialszanak, ha Isten fénye kél.
Szeressetek: ezt mondja az Apostol
S ennél különbet nem mond senkise.
A betlehemi békés csillagokból
Üzeni ezt ma a Szivek Szive!

 


 

(A Vatikáni Rádió és a Magyar Kurír nyomán)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..