home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Kiváló szereplés Balatonalmádin
Tóth Tibor
2022.12.10.
LXXVII. évf. 49. szám
Kiváló szereplés Balatonalmádin

A palicsi Paligo Palus Ultramaratonklub versenyzői a közelmúltban a Balatonalmádin megtartott nemzetközi futófesztiválon vettek részt, mindannyian a maratoni távon álltak rajthoz.

A tizenkét éves Kádár Lara először indult a 42 kilométeres távon, és a 19 éven aluliak között az 1., összesítettben pedig a 7. helyen ért célba.

— Életemben először futottam le a maratont, korábban 6 órás ultramaraton-versenyeken indultam. Futam közben jól éreztem magam, egyáltalán nem volt megerőltető, és sokkal könnyebb volt, mint a 6 órás versenyek. Csodálkozom, hogy nem fordultak elő holtpontok a 42 km során. Nagyon keskeny pályán kellett haladnunk, előzni nem volt könnyű, az első három órában szinte mindannyian együtt haladtunk. A távot 4 óra 15 perc alatt szerettem volna teljesíteni, végül 4 óra 20 perces idővel értem célba, amivel nem lehetek elégedetlen — mondta Lara, hozzátéve, hogy jövőre a palicsi országos ultramaraton-bajnokság lesz a legnagyobb kihívás számára, előtte azonban márciusban minden valószínűség szerint rajthoz áll a balatonfüredi 6 órás ultramaratonon is.


A palicsi csapat Balatonalmádin (balról jobbra): Horváth Dániel, Bukovec Gergő, Lelenc Albert, Kádár Lara (Jánosi Elvira felvétele)

A 2, majd a folytatásban 1 méter széles és 1200 méter hosszú körpályán 11 különböző táv szerepelt a programban, melyre több mint 600 futó nevezett be. Horváth Dániel is megerősítette Larát abban, hogy a pályán majdnem lehetetlen volt előzni.

— A 19 éven aluliak között 4 óra 20 perces idővel a férfiak mezőnyében a 8. helyet szereztem meg. Úgy érzem, első maratonomon jól teljesítettem. A futam közben nem kerültek el a holtpontok, többször fáradtság lett úrrá rajtam, de nem adtam fel, és végigcsináltam — mondta Dániel.

Bukovec Gergő különösebb elvárások nélkül vágott neki élete első 42 kilométerének.

— Két és fél óráig együtt haladtam az élmezőnnyel, végül 4 óra 29 perccel a 9. helyen zártam a versenyt. Egy alkalommal nagyon lelassultam, fájtak a lábaim, de akkor edzőm, Jánosi Elvira odaszólt, ha így folytatom, akkor 5 óra alatt sem érek célba. Azt is hozzátette, hogy én is ugyanabban a körben futok, mint az élcsoportban elhelyezkedők, ami pluszerőt és motivációt adott, felgyorsultam, és sikeresen célba értem — fogalmazott Gergő.

A tizenhét éves Lelenc Albert újonc a csapatban, mintegy két hónapja tagja a palicsi egyesületnek, melyről barátjától, Horváth Dánieltől hallott.

— A Szabadkai Félmaratonon 5 km-t futottam mint magánszemély, de a maratont már a palicsi egyesület tagjaként teljesítettem. Korábban kedvtelésből, saját tempómban futottam, edzővel most dolgozom először. A futamon próbáltam egy jó tempót tartani, nem lemaradni és legfőképp bizonyítani. Az erős mezőnyben 4:20-as idővel korosztályomban a 7. helyet értem el. Célba érkezéskor leírhatatlan érzés kerített hatalmába, ezért érdemes volt lefutni a távot. Minden versenyen a legjobbat szeretném kihozni magamból, már várom a következő maratont — mondta Albert.

Jánosi Elvira, a palicsi egyesület elnöke és edzője, a Szerbiai Ultramaraton-szövetség elnöke biztatta versenyzőit a futam során, és tanácsaival nagymértékben hozzájárult a sikerhez.

— Albert és Lara esetében összejöhetett volna akár a 4 órán belüli idő is, de a több mint 600 futó között lehetetlen volt gyorsabban haladni a szűk pályán. Az első 3 órában nem szerettem volna, ha előznek, és lemennek a fűre vagy a kavicsokra, nehogy megsérüljenek. Mindannyian először futottak ezen a távon, úgyhogy elégedett vagyok velük — nyilatkozta Elvira, majd hozzátette, hogy a csapat versenyen való indulását Dencs Valéria, a Palics Park Kft. igazgatója támogatta.

A fentiek mellett további kiváló eredmények is születtek az idén. Az ultramaraton-szövetség tagjai közül Jovica Spajić 327 km-rel megnyert egy amerikai versenyt, az Egyesült Államokban élő Marina Lazić előbb az Alpokban, Olaszországban 240 km-ig jutott egy hegyi ultramaratonon, a szarajevói 24 órás versenyen pedig a dobogó legfelső fokára állhatott. Ivan Miškeljin bronzérmet nyert az országos maratonbajnokságon, Ana Barašić pedig Apatinban, a dunai félmaratonon korosztályában 3.-ként ért célba.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..