home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Kiváló rendezés, izgalmas versenyek
Tóth Tibor
2021.08.18.
LXXVI. évf. 33. szám
Kiváló rendezés, izgalmas versenyek

Magyarkanizsán szombaton 39. alkalommal tartottak nemzetközi úszó- és futófesztivált, mely iránt a tikkasztó hőség ellenére nagy érdeklődés nyilvánult meg a versenyzők és a közönség részéről egyaránt. Úszásban összesen 206-an indultak, akik 200, 570, 3000 és 7500 méteren csobbanhattak a Tiszába, míg a futók számára 900, 1400, 2600, 3500, 4300, 10 000 és 21 100 méteres futamokat tartogattak a szervezők. Az idén is népszerű volt az XL és az XXL aquatlon, mely 3 km úszásból és 10 km futásból, illetve 7,5 km úszásból és 21,1 km futásból tevődött össze.

A hagyományok szerint az óvodások, azaz a katicabogarak versenye nyitotta a rendezvényt, akik a kismedencében szüleik biztatása közepette úsztak le egy hosszt. A rövidebb távok közül elsőként a 200 és az 570 méteres verseny résztvevői álltak rajthoz. A lányok 570 méteres távját a szabadkai, tizenegy éves Lea Lucija Šimić úszta le leggyorsabban, ideje 8 perc 43 másodperc volt.

— Nyolc éve úszom, de a Tiszában most első alkalommal. Pályafutásom alatt már több sikert elértem, a 400 gyorson teljesített 5 perc 16 másodperces időmre vagyok a legbüszkébb. A mai versenyen a rajt utáni pillanatok nehezebbek voltak, a célhoz közeledve azonban egyre könnyebbé vált az úszás, gyorsítottam, és elsőként csaptam célba. Megszoktam, hogy medencében úszom, a Tisza teljesen új volt számomra.


Elrajtolt a futómaraton

A leghosszabb távon (7,5 km) a férfiak mezőnyében a zombori Aleksa Duduković diadalmaskodott (1:36:07), a Magyarkanizsa Úszóklub két kiválósága, Muhi Ádám és Balog Kornél előtt.

— Egész nyáron keményen edzettünk, készültünk a Tiszán, mely nekünk úgyszólván hazai pálya. Különösebb taktikám nem volt, teljes erőből készültem és vágtam neki a 7,5 kilométernek. A víz egy kicsit meleg volt, a sodrás lehetett volna erősebb. Elégedett vagyok a szezon eddigi részével, hiszen a mai második hely mellett megnyertem a moholi viadalt. Még négy-öt futam vár rám ebben az évben, ahol szeretnék minél jobban szerepelni — nyilatkozta Muhi Ádám.

Balog Kornél elmondta, hogy a versenyt megelőző héten úsztak a legtöbbet, hiszen a hazai rendezésű futam nagyon fontos számukra.

— A víz lehetett volna hidegebb is, a folyás is elég gyenge volt, ami megnehezítette az úszók dolgát. Elégedett vagyok a harmadik hellyel és az időeredményemmel is. Lassan befejeződik a nyílt vízi idény, még néhány futam maradt hátra.

A nők mezőnyében a 7,5 km-es távot a két évvel ezelőtti győztes, az újvidéki Marija Stanić teljesítette leggyorsabban (1:33:56), a második helyen a szintén újvidéki Tamara Stanić, a harmadikon pedig az óbecsei Ördög Tímea végzett.


A nők 3 km-es úszóversenyének dobogósai

A 3 km-es táv férfimezőnyének győztese az óbecsei Stefan Nićin (32:49), az ezüstérmet Lazar Kovačević, a bronzot pedig Bojan Rašković szerezte meg.

— Gyors és forró volt a víz, de nem okozott különösebb nehézséget a táv teljesítése. Hat éve úszom, a Tisza a kedvencem. A rövidtávokat is szeretem, de a legjobban hosszútávokon találom fel magam. A magyarkanizsai a legjobban szervezett maratonok közé tartozik — mondta a győztes.

A nők mezőnyében az óbecsei Varga Réka (34:10) vitte el a pálmát, megelőzve a szabadkai Csajkás Petrát és az óbecsei Aleksandra Kobilarevet.

— Az egész idényben keményen edzettem, mivel a közelmúltban részt vettem a nyílt vízi úszó-Európa-bajnokságon, ahol a huszadik helyen zártam. A mai megmérettetésre külön nem készültem, de örülök, hogy sikerült megnyernem. Az idén még két-három hosszútávúszó-versenyen veszek részt, majd a medencés szezon következik. Készülök a decemberi országos bajnokságra, ahol a lehető legjobban szeretnék teljesíteni — tudtuk meg Rékától.


A 10 km-es távot a magyarkanizsai Bognár Csilla nyerte meg

Csajkás Petra a medencés idény után lazítani érkezett a nyílt vízre, ennek ellenére sikerült a dobogó második fokán végeznie.

— A mai nap csak élvezni szerettem volna az úszást, más célt nem tűztem ki magam elé. A nagymedencés idény kitűnően sikerült, hiszen teljesítettem a Balkán-bajnokságon való részvételhez szükséges szintet, az országos bajnokságról pedig négy ezüst- és két bronzéremmel tértem haza. Szeptembertől kismedencés futamok következnek, melyek során 100 háton az országos csúcs megközelítése a célom.

Az úszóversenyeken kiválóan szerepeltek a három hónapja alakult, magyarkanizsai Cápák Úszóklub tagjai is, hiszen alig volt olyan eredményhirdetés, ahol valamelyik kisebb vagy nagyobb cápa ne állt volna a dobogó valamelyik fokára.

— Tizennyolc úszóval álltunk rajthoz, akik szép sikerrel örvendeztettek meg bennünket. Kellemesen meglepődtem a gyerekek teljesítményén, hiszen a mai az egyik legjobb versenyünk az idényben. Nem számoltam, hány érmet nyertünk, de csapatom 90 százaléka felállhatott a dobogóra. Mondtam a gyerekeknek, hogy a magyarkanizsai az idény legfontosabb versenye, itt kell a legjobban szerepelni, hiszen itt vannak a szülők, családtagok, barátok, a magyarkanizsai emberek. A hosszútávúszó-liga végén szeretnénk a dobogón végezni. A mezőny erős, nagyon jók a Magyarkanizsa Úszóklub versenyzői is, és a topolyaiak is jelentős erőt képviselnek. Ha az idén még nem is, de jövőre mindenképp meglesz a bajnoki cím — mondta Beharović Enis, a Cápák Úszóklub vezetője, edzője.


Az óvodások a medencében úsztak

Az úszás után kezdődött az esemény hivatalos megnyitója, melyen Fejsztámer Róbert polgármester üdvözölte a sportolókat, és örömét fejezte ki, hogy az úszó- és futófesztivál az idén is népes mezőnyt vonzott a Tisza partjára. Futásban az óvodások 200 métert teljesítettek a strand homokjában, majd a gyerekek 900, 1400, 2600 és 3500 méteres futama következett a sorban. Újdonságként a szervezők az idén a 4300 méteres távot is beiktatták, melynek résztvevői együtt indultak a 10 km-re és a félmaratonra benevezett versenyzőkkel.

A félmaratont a férfiak mezőnyében Milivoje Jovović nyerte meg (1:23:13), Veljko Popović és Dimitrije Jovanović előtt, míg a nők mezőnyében a pécsi Fekete Hanga (1:32:53) ért elsőként célba, Ágoston Natália és Bicskei Tünde előtt. A 10 kilométert a férfiak mezőnyében az újvidéki Nebojša Oprijan (38:04) futotta le a leggyorsabban, megelőzve Branislav Živićet és Miroslav Pešićet, míg a nők mezőnyében Bognár Csilla (45:11) révén magyarkanizsai győzelem született, aki Zorica Kulićot három, Marina Sočint pedig öt perccel utasította maga mögé. Az XL aquatlon győztesei Bojan Rašković (Spartacus Prozivka Úszóklub) és Bognár Csilla (Partizan Atlétikaklub), míg az XXL aquatlonban Csányi Róbert (Hód-Triatlon és Öttusa SE) és Fekete Hanga (Pécs) diadalmaskodott. 

A XXXIX. Nemzetközi Úszó- és Futófesztiválon úszásban és futásban is több mint húsz korcsoportban hirdettek eredményeket. Az esemény Magyarkanizsa Község kiemelt jelentőségű rendezvénye.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..