home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kiváló idénykezdet
Tóth Tibor
2022.02.07.
LXXVII. évf. 5. szám
Kiváló idénykezdet

A Spartacus atlétái több jelentős eredményt értek el 2021-ben. Az atlétikaiskolának köszönhetően a létszám is nőtt, de a felnőtt versenyzők is kitettek magukért, hiszen az elmúlt év sem múlt el a Spartacus atlétáinak sikerei nélkül.

— Az Egyesült Államokban oklevelet szerzett Jovana Ilić visszatérésével alaposan megerősödtünk. A fiatal hármasugróval Kőrösi József és Kamaszi Ferenc dolgozik, és a munka máris eredményt hozott, mert Jovana tagja lett a szerb felnőttválogatottnak, az országos bajnokságon pedig, mindössze egyetlen centiméterrel lemaradva az 1.-től, 13 méter 53 centiméterrel a 2. helyen végzett, ami minden idők messzemenően legjobb szabadkai eredménye. Jovana az idén is több jelentős sikert ért el: előbb 13 méter 31 centiméterrel Belgrád nyílt bajnokságán diadalmaskodott, majd 13 méter 40 centiméterrel megnyerte a fedett pályás tartományi felnőttbajnokságot. Az aranyérmek mellett mindkét versenyen javított a fedett pályás egyéni csúcsán — mondta Ubori László, a Spartacus Atlétikaklub vezetőségének tagja, az atlétikaiskola egyik edzője.


Az atlétikában ötven éve aktív Ubori László (balról) külön elismerést vett át a szabadkai Az év sportolója választáson (a szerző felvétele)

Ilić mellett két középtávfutó, Maksim Puškar és Darijo Bašić Palković eredményeire figyelt fel leginkább a közvélemény. Zvezdan Kalmar tanítványai uralták a középtávokat, hiszen Puškar 1500 és 3000 méteren országos bajnoki címet nyert, Bašić Palković pedig mindkét távon ezüstérmet szerzett, valamint a Szerbiai Kupa versenyeiről is mindketten rendszerint éremmel tértek haza. Puškar nemzetközi szinten is letette névjegyét, miután a két évvel idősebbekkel versenyezve, minden idők legjobb szabadkai eredményével, bronzérmet nyert 3000 méteren a Balkán-bajnokságon. Višnja Vilov szintén a két évvel idősebbek között szerzett vajdasági bajnoki címet távolugrásban. Az idei fedett pályás tartományi felnőttbajnokságon Ilić aranyérme mellett még egy szabadkai érem született, melyet Dijana Šefčić szerzett súlylökésben.


Maksim Puškar a középtávokon ért el kiváló eredményeket (forrás: Zvezdan Kalmar atlétikaiskolája)

Az atlétikaiskola növendékei felnéznek a sikeres sportolókra, és szorgalmasan dolgoznak, hogy egy napon ők is érmeket nyerjenek a versenyeken.

— Az atlétikaiskolában Kalmar és jómagam mintegy harminc tehetséges gyerekkel dolgozunk hetente kétszer, szerdán és szombaton. A gyorsaság, a robbanékonyság, az ugráskészség fejlesztésén munkálkodunk. A négy és tizenkét év közötti gyerekek nagyon élvezik a gyorsasági és a kreatív játékokat, mint amilyen a gátfutás, a helyből és a nekifutásból való ugrás, de legjobban az egymás közötti versenyek nyerik el tetszésüket. A foglalkozásokba belevisszük a versenyszellemet is. A gyerekek különféle feladatokat teljesítenek időre, és olyan gyakorlatokat végeznek, amelyekkel kitartásukat, harciasságukat, a csapatszellemet fejlesztik. Az sem elhanyagolandó, hogy a gyerekek megismerik egymást, megtanulják a másik nyelvét. Nyáron a városi stadionban, télen pedig a teremben és a sétaerdei sportcsarnokban dolgozunk. A Kizur István és a Széchenyi István Általános Iskolában is foglalkoztunk a fiatal tehetségekkel, amíg a pandémia mindezt el nem lehetetlenítette. Nagyon sajnálom, mert ebben a két iskolában igen tehetséges fiatalokkal dolgozhattam, gyakran a tornaórák helyett tartottam az edzéseket, sőt, a két iskola között versenyeket rendeztem, melyeket a gyerekek nagyon élveztek — mondta Ubori.

A Spartacus Atlétikaklubban mindössze hét felnőtt versenyző edz, mivel a legtöbb atléta a középiskola befejezése után Magyarországon, Újvidéken vagy Belgrádban folytatja tanulmányait, és az ottani egyesületekben sportol tovább. Az atlétikaiskolában tizenkét éves korukig edzenek a gyerekek, a pionír korosztály is népes, a legtömegesebb azonban a tizenöt és tizennyolc év közötti korosztály, azaz a serdülő és az ifjúsági kategória. Ebben a korban a versenyzők már speciális edzésmunkát végeznek, Kőrösi a sprinterekkel, Kalmar a középtávfutókkal, Evetović Béla pedig a dobóatlétákkal foglalkozik.


Jovana Ilić két aranyéremmel indította 2021-et (a Spartacus Atlétikaklub felvétele)

A klubban több tehetség is bontogatja szárnyait, de felvetődik a kérdés, meddig tartható meg egy-egy kivételes tehetség, gondolhatunk akár Jovana Ilićre vagy Maksim Puškarra.

— Addig tarthatóak meg, amíg ők maguk maradni szeretnének, amíg nem szipkázza őket el valamelyik nagy klub, jobb edzési és anyagi feltételeket kínálva. Mi egyetlen versenyző karrierjét sem törhetjük ketté. Válogatott atlétáink az atlétikai szövetségtől és Szabadka városától is kapnak bizonyos juttatást. Ez az összeg nem olyan magas, mint Újvidéken vagy Belgrádban, mivel nálunk atlétikára kevés pénz jut a költségvetésből. A városi büdzséből kapott 600 000 dinárból egy évet kell kihúznunk, a szponzorok hiánya nagyon érzékenyen érint bennünket. Nagy szükség van a szülők segítségére, de szerencsére mindenben számíthatunk rájuk. Ha versenyzőink másik klubba szeretnének menni, kénytelenek vagyunk elengedni őket. A másik klubtól mi semmilyen anyagi juttatást nem kapunk, az atlétikában nincsenek olyan átigazolások, mint a futballban.

A Szerb Atlétikai Szövetség által évekkel korábban beígért eszközök (szivacsok, gátak, egyéb felszerelés) még mindig nem érkeztek meg, de a klubban sokkal inkább a városi stadion felújítása, újjáépítése miatt aggódnak, hiszen a munkálatok alatt nem használhatják a néhány évvel ezelőtt létesített, teljesen új pályát.

— Aggódunk a stadion újjáépítését illetően, mivel három évvel ezelőtt a klub épületére új nyílászárók kerültek, és a fürdőket is felújították, most pedig az épület a földdel egyenlővé válik. Az európai szintű, néhány éve átadott atlétikapályánkat állítólag a munkálatok alatt letakarják, és a nehéz munkagépek sem mennek rá. Reméljük, így is lesz, mert kár lenne tönkretenni a több mint 60 millió dináros pályát.

A további tervekről érdeklődve Ubori elmondta, hogy a stadion újjáépítésének kezdetéig a munka a megszokott mederben halad tovább. Szeretnék, ha minél több szabadkai atléta bekerülne az országos válogatottba, és igyekeznek minél jobb feltételeket nyújtani számukra. Mindez azonban attól függ, mi történik a stadionnal, mikor kezdik meg a bontást, és az új létesítmény elkészültéig hol edzhetnek az atléták.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..