home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Kitartó és lelkes közösségszolgálat
Bacsik Lőrinc Natália
2023.11.23.
LXXVIII. évf. 47. szám
Kitartó és lelkes közösségszolgálat

A magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület az idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját. Ebből az alkalomból a hétvégén ünnepi műsort szerveztek.

A színházterem zsúfolásig megtelt. Jelen voltak a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői, Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója, Lálity Urbán Emese, Kerekes József, Juhász Attila államtitkárok, Kudlik Zoltán, Tóth Zoltán tartományi tisztségviselők, Tóth Ramóna, Dobai János, Molnár Attila, Bacsik Lőrinc Natália, a Magyar Nemzeti Tanács tagjai, a helyi közösség tanácstagjai, a környező települések küldöttségei, a kultúregyesület korábbi elnökei, a támogatók, a helyi civil szervezetek képviselői, valamint a fellépők családtagjai. A műsor elején a csernyei himnuszt az Őszirózsa asszonykórus adta elő, a műsorvezető Oláh Anita volt, a díszletet Mészáros Hajnalka álmodta és valósította meg.


Hódi Judit átveszi az ajándékot dr. Tóth Lászlótól

Hódi Judit, az Ady Endre Művelődési Egyesület elnök asszonya köszöntőbeszédében kitért az egyesület múltjára és jelenére is.

— 1947-ben megalakult Magyarcsernyén a Magyar Kultúrközösség, amely a mai Ady Endre Művelődési Egyesület elődje volt. 1948-ban, hetvenöt évvel ezelőtt, új egyesületet alapítottak Gyenge Antal vezetésével, amely a neves költő, Ady Endre nevét vette fel. Az 1990-es években, a délszláv háború ideje alatt és az azt követő néhány évben a magyarcsernyei művelődési élet szünetelt, de aztán lassacskán minden újraindult. A 2000-es évek elején nótás esteket, kisebb jeleneteket, verses és modern táncos előadásokat mutattak be a közönségnek. A színtársulat újraalakult, a talpraesett amatőr színészi tehetségek kiváló csapatot alkottak. A pályázati támogatásoknak köszönhetően megújult a helyi kultúrotthon, és újra kellő teret biztosított a szellemi, művelődési élet folytatásához. 2014-ben a magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület előcsarnokában felavattuk a névadó, Ady Endre emléktábláját. 2016 áprilisában 21. alkalommal került megrendezésre a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója. A magyarcsernyei művelődési egyesület volt a házigazdája ennek a rangos eseménynek, amelyen 22 amatőr színjátszó csoport mutatkozott be Vajdaság 16 településéről. Rendszeres néptánc- és citeraoktatás folyik, asszonykórus és zenekar is működik. Néhány rendezvényből hagyományt teremtettünk. Eddig hét alkalommal szerveztünk néptáncestet, amelyen egyesületünk néptánccsoportjai mellett a környező és távolabbi magyarlakta települések néptáncosai számára is lehetőséget biztosítottunk a fellépésre. Három alkalommal volt nótaest, amellyel igyekszünk hozzájárulni a magyar nóta műfajának megmaradásához. Karácsonyi műsorunk hatalmas érdeklődés mellett zajlik. Az elmúlt tíz év igen termékenynek bizonyult a művelődési egyesületben, szép számú résztvevőt sikerült összetoboroznia a vezetőségnek. A település és magyar közössége számára felemelő pillanat a 2023-as év, hiszen első ízben lehettünk az 59. Gyöngyösbokréta és 46. Durindó fesztivál házigazdái, társszervezői. Nemzeti ünnepünk alkalmából pedig az a megtiszteltetés érte az egyesületet, hogy a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat vehettük át a Hagyományok Házában Budapesten. Ez számunkra a kitartó és lelkes munkának az elismerése. Megerősít bennünket, hogy jó úton járunk, és arra ösztönöz, hogy még lelkesebben dolgozzunk. Fogyatkozó nemzeti közösségünk erőt merít a nehézségek leküzdéséhez és a magyarként való megmaradásunkhoz.

Kudlik Zoltán tartományi segédtitkár is üdvözölte a megjelenteket, gratulált az egyesületnek az eredményes működéshez, a sokrétű tevékenységhez. Egy bibliai hasonlattal is élt, melyet Márk evangéliumából idézett. Az Ady Endre Művelődési Egyesületet ahhoz a mustármaghoz hasonlította, amely a földbe kerülése előtt kisebb a többi magnál, de később hatalmas, szerteágazó, erős növény lesz belőle. Mint mondta, a magyarcsernyei kultúregyesület a tevékenysége, díjai által ad hírt magáról az egész Kárpát-medencében. Továbbá kifejezte háláját, köszönetét megboldogult Pásztor István elnök úrnak, aki sokat tett a vajdasági magyarokért, köztük a magyarcsernyei közösségért is. Hangsúlyozta, hogy életművét, mely valamilyen formában minden településen nyomot hagyott (iskolákban, művelődési egyesületekben, vállalkozásokban stb.), nem feledjük. Emellett a közeledő választásokon való részvétel fontosságára is kitért.

Dr. Tóth László, a helyi közösség tanácsának elnöke elmondta, az egyesületeket, civil szervezeteket nem könnyű vezetni, de a jó vezető, mint amilyen Hódi Judit is, hatalmas erővel, új ötletekkel, kitartó munkával irányít, s ennek látható az eredménye, hiszen az egyesület munkája kimagasló, példaértékű.

— Kívánom, hogy ez a jövőben is így legyen, és tudom, hogy bárhol lépnek fel, legyen az Vajdaság vagy külföld, büszkén képviselik Magyarcsernyét, és mi büszkék leszünk, büszkék vagyunk rájuk — hangsúlyozta a tanácselnök, majd átnyújtotta az elnök asszonynak a helyi közösség ajándékát, egy Ady Endrét ábrázoló festményt, melyet a tordai Csorba Emil képzőművész alkotott.

A színvonalas műsorban a magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület Pitypang tánccsoportja jászsági táncot mutatott be, a koreográfus Palotás Lengyel Anna volt. A tánccsoportok számára a szabadkai Duhaj zenekar gondoskodott a zenei kíséretről. Oláh Anita és Hódi Ákos fiatal helyi egyetemisták a Mesélek a bornak című dalt adták elő nagy sikerrel. A szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület táncegyüttesei magyarbődi táncokat (koreográfus: Kovács Gál Nóra), szilágysági táncokat (koreográfus: Brezovszki Tamara, Brezovszki Roland és Sikentáncz Szilveszter) és kalotaszegi táncokat (koreográfus: Kovács Gál Nóra és Németh Antal) mutattak be. Az Őszirózsa asszonykórus tagjai bánáti lakodalmas dalokat énekeltek, a művészeti vezetőjük Rontó Márta és Osztermann Emma. A muzslyai Lele József citerajátékát vastapssal hálálta meg a közönség. A helyi Tulipán tánccsoport tavaly alakult újra, tagjai azóta nemcsak a Gyöngyösbokrétán léptek fel, hanem a környező településeken, sőt a felvidéki Naszvadon is szerepeltek. Mivel a táncosok középiskolások, egyetemisták, csak szombatonként tudnak próbálni. Ilyenkor remek a hangulat a színpadon, és lelkesen gyakorolnak. Bodrogközi táncokat mutattak be az óbecsei Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs koreográfiájában.

A műsor végén átadták a díszokleveleket, majd a vendégeket a tűzoltóotthonban finom vacsora várta, és a szülinapi torta sem maradt el, mely óriási méretben és négyféle ízben készült.

A fényképkiállítás betekintést nyújtott az egyesület múltjába, a fotókon végig lehet követni a kultúregyesület tevékenységét. A falon levő pannók a jövőben is ott maradnak, ezzel állítva emléket a jeles jubileumnak.

A rendezvény főtámogatója a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. volt.

Az óbecsei King Stúdió felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..